Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2456.58
BIST 100
9884.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Aralık 2021

​Yalnızlık duygusu sağlığımızı da bozuyor

Yalnızlık içinde bulunduğumuz çağın önemli bir problemidir. İnsanlar kalabalıklar içerisinde kendilerini yalnız hissetmekte, acı ve ıstırap duymaktadır.

Günümüzde aile kurumuna verilen önem azalmakta, evlenmeyenler ve boşananların sayısı artmaktadır.

Kişiler ise daha çok yalnız yaşamayı tercih etmektedir. Özellikle yaşlılıkta, emeklilikte yalnızlık problemine daha sık rastlanır olmaktadır.

Kitle iletişim araçlarında yalnızlık çoğu zaman hastalık veya toplum sağlık problemi olarak gösterilir. Ancak yalnızlık bir hastalık değildir ve genel insani sorundur. Fakat bazen öyle bir gelişim söz konusu olur ki bedensel ve zihinsel bozukluk riskini artırabilir. Şöyle ki;

*Yalnız bireyler, yalnızlık çekmeyenlere nazaran daha çok sağlık hizmeti talep etmektedirler.

*Yalnızlık ölüm oranında artışa sebep olmaktadır. Kan basıncında yükselişe ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya, stres hormonunun artmasına yol açar. Bağışıklık sistemi zayıflayınca da her türlü rahatsızlığa yakalanma daha kolay hale gelmektedir.

*Yalnızlık yaşlanma sürecini de hızlandırmaktadır.

*Yalnızlığın yine bunama riskini artırdığı ve zaman içinde genel olarak bilişsel yetileri zayıflattığı gösterilmiştir.

*Yalnız insanların uyku kaliteleri de düşüktür.

*Yalnızlık ile intihara yönelik düşünce ve davranışlar arasında kuvvetli bir bağlantı mevcuttur.

*Bir araştırmada dışlanan ve yalnızlığa itilen öğrencilerin daha saldırgan oldukları, öz yıkıma götüren kararlar aldıkları, akli kabiliyetleri ölçen testlerde zayıf sonuçlar çıktığı, talepkâr görevleri daha çabuk bıraktıkları gösterilmiştir.

*Yine işyerlerinde kendilerini yalnız hisseden insanların, hissetmeyenlere oranla işte daha kötü performans sergiledikleri bir vakıadır.

Aslında günümüzün önemli bir problemi olan yalnızlık tek başına bir hastalık belirtisi değildir. Ancak fazla kuvvetli ve aşırı hale geldiğinde acı ve ıstırap vermekte, ruh ve beden sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilmekte olduğunu söyleyebiliriz.