Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Ocak 2022

Yakın Tarih

Yazarlar arasında bazı medyatik ve popüler olanlar vardır. Ki kitapları boş kof. Bir de basınımızda hizmet ettiği hâlde ‘ünlü’ olamayanlar var. Ne gam! Şöhretin fikir ve sanat vadisinde kıymeti yok. Okuyucu, iyi yazarı arar, okur.

Burhan Bozgeyik 100’den fazla esere imza atmış kıymetli bir gazeteci yazar. 40 seneden fazla süre matbuatta bulunmuş bir kalem erbabı. Yeni eserlerini inceliyorum. Her Yönüyle Gaziantep tarih, kültür ve folklor ağırlıklı bir şehir kitabı. Burhan Bey de Gaziantepli. Doğup büyüdüğü ve yetiştiği şehri anlatıyor. “Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılı”na adanan eserin başında, “Şehitlerimizi, Gazilerimizi, O kahraman ecdadın mücadelesini, düşmanları, düşmanların yaptıklarını, bu vatana göz dikenleri unutma!” deniliyor. Yazar, iyi bir mihmandar. Okuyucusu alıp sayfalar arasında şehri gezdiriyor. Tarihi, edebiyatı, folkloru ve evleri anlatıyor. Kilimciliğini, bakırcılığını hatırlatıyor. Yemeklerini ve sofrasını tasvir ediyor. Tarihî camilerine davet ediyor. Medreselerine, tekkelerine, zaviyelerine ve türbelerine çağırıyor. Şehrin kaybolan değerlerine ve tarihî eserlerine dikkat çekiyor. Kitabın ilerleyen sayfalarında ‘Gaziantep’in Unutulmaz Simaları’ önümüze çıkıyor ve hemen ardından ‘Gaziantep’in Manevi Bekçileri Evliyalar’ın hikâye ve menkıbelerine sığınıyoruz. Bilgi hazinesi kitap ‘Âlimler ve Edipler’le bizi peşine takmış götürüyor. Hep tarih değil coğrafyasında da tenezzüh ediyoruz. Güzel şehrimizin mesire ve ormanlık yerlerinde ruhumuzu dinlendiriyoruz. Evliya Çelebi’nin “Halim ve selim halkı vardır. Cümle halkı şirin yediklerinden şirin söylerler.” dediği şehre eskiler ‘Küçük Buhara’ dermiş. Bu güzide şehrimiz bir ilim ve irfan merkezi imiş. Güneydoğu’nun bu mümtaz şehrini seven ve özleyenler için olağanüstü bir kaynak kitap.

Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep yazarımızın ikinci mühim kitabı. Yaklaşık bir asır önce şehirde yaşanan mühim hadiseler anlatılıyor. Bir şehir halkının, cihadın farz oluşunun şuuruyla nasıl kıyam ettiğini, işgalci düşmana karşı altı binden azla şehit vererek memleketini kurtardığını dile getiriyor. 11 aya yakın direnen ve tarihe geçen destan şehrin kahraman halkı. Kitapta 15 Ocak 1919’da Antep’in işgalinden 8 Şubat 1921’de teslim oluşuna kadar meydana gelen hadiseler, ilk ağızdan anlatılıyor. Yazar, “Su uyur, düşman uyumaz. Bilelim ki düşman uyumuyor. O hâlde biz de uyumayalım. Dün yaşanılanları unutmayalım.” diyor. Yıllar önce Gaziantep’te kalmış olan gazilerle görüşen ve yaşadıklarını kaleme alan Bozgeyik, birinci bölümde ‘Gazilerin Dilinden Kurtuluş Savaşında Gaziantep’i anlatılıyor. İkinci kısımda Harbin Sembol Şahsiyetleri var: Şahin Bey, Karayılan, Söylemez Zâde Mahmut, Mustafa Yavuz, Dayı Ahmed Ağa, Tüfekçi Yusuf Usta, Mustafa Çavuş, Kartal Bey ve diğerleri… Üçüncü bölümde ‘Gazilerin Dilinden Şanlı Antep Müdafaası’nı hüzünle okuyoruz. Ve kitabın son kısmında ‘Gaziayıntab Müdafaası’nın heyecanı bizi sarıyor. Gazetecilikten gelen kıvrak kalemiyle sürükleyici bir üslûp tutturan Bozgeyik, gençlerin ve yetişkinlerin rahatlıkla okuyup anlayabilecekleri önemli bir esere imza atmış bulunuyor.

Üç Kahraman kitabında Sütçü İmam, Şahin Bey ve Karayılan’ın şanlı direnişini, azimlerini, cesaretlerini, kahramanlıklarını ve yiğitliklerini görüyoruz. Yazar bu üç kahramanın şahsında, Gaziantep’deki şanlı mücadelenin hikâyesini anlatıyor. “Kahramanlar zor günlerde ortaya çıkar. Kurtuluş Mücadelesi öncesiyle birlikte tarihimizin en zorlu devirlerinden biridir.” diyen yazar şöyle devam ediyor takdim’inde: “Yeni yetişen nesil, maalesef, o günleri ve o günleri yaşamış kahramanları yeterince bilmiyor. Oysa bu cennet vatana sahip çıkabilmek için o günleri çok iyi bilmeliyiz. Çünkü dünden bugüne değişen bir şey olmadı. Dün atanımızı bölüp parçalamak, bizleri köle hâline getirmek isteyenle, hemen hemen aynı oyunlarla, aynı senaryolarla yine sahnedeler.”

Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep’in Çocuk Kahramanları hacimce küçük ama anlamca büyük kitap. Şehrin müdafaasında şehit düşen ve gazi olan İsmail, Fedai Mehmet, Hayri, Kâmil, İsmail Polat, Veysel Sertkaya, Servet Kaya, Zekeriya Doğan, Ali Durak’ın hikâyeleri. 1976‘da harbin gazilerini arayıp bulan ve ahir ömürlerinde onlarla röportajlar yapan Bozgeyik, verilen büyük mücadeleyi okuyucularına yaşatıyor. Sonra 15 Temmuz Destanı yaşanırken o gece şehit düşen çocuklarımızı bize hatırlatıyor: Abdullah Tayyip Olçok, Engin Tilbaç, Özgür Mustafa Karasakal, Halil İbrahim Yıldırım, Mahir Ayabak, Mutlu Can Kılıç, Rüstem Resul Perçin ve Uhud Kadir Işık… (Tuğba Y.)

Yazarımızın yeni bir eseri, Türkiye Cumhuriyeti İslam Devleti Olarak Kuruldu ismini taşıyor. Ravza Yayınları’ndan çıkan eserin arka kapak yazısında, “Türkiye Cumhuriyeti İslâm Devleti olarak kuruldu. Bu bir iddia değil, bir vakıadır, bir gerçektir. Bu kitapta bunun belgelerini ve çok sağlam bilgilerini bulacaksınız.” deniliyor.