Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2827.30
BIST 100
9864.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahûdilik-Masonluk münâsebeti (36)

‘Masonluğun şemsiyesi altında bütün dînleri birleştirmek’

Jean-Philippe Schreiber’in 2007’de, Archives Juives (Yahûdi Arşivi) mecmûasında neşredilmiş metni, aşağıdaki paragraflarla devâm ediyor:

“1860’ta Alliance Israélite Universelle’in têsîsi, bu [bir üst paragrafta îzâh edilen] fikrî cereyânlara muvâzî olarak ortaya çıktı. (La création, en 1860, de l’Alliance israélite universelle se place dans ce contexte.) […]

“O zamân, Astruc, Farmasonluğun şemsiyesi altında bütün dînlerin bir terkîbinin yapılması dâvâsı güden Lüksemburg Hahambaşısı Samuel Hirsch’inkine yakın bir anlayışa sâhibdir. Hirsch gibi Astruc de, Mason ideallerinin izini taşıyan bir Yahûdilik telakkîsini müdâfaa etmektedir. Meselâ, Beşeriyet Dîni veyâ Cihânşümûl Dîn (ki, vaazlarını ihtivâ eden ve 1879’da neşredilen Yahûdiliğe Dâir Sohbetler kitabı, bu düşüncesinin şâhididir), dînî serbestî, vicdân hürriyeti, insanın tecdîdi, Mesîhciliğin yerini alacak bir cihânşümûl kardeşlik, ikinci Vahiy demek olan bir İhtilâl gibi mevzûlarda hâl böyledir. (Il est alors proche de la pensée d’un autre franc-maçon, Samuel Hirsch, grand rabbin de Luxembourg, qui préconise une fusion de toutes les religions sous l’égide de la franc-maçonnerie. Comme Hirsch, Astruc défend une conception du judaïsme marquée par les idéaux maçonniques : il en est ainsi de la religion de l’humanité ou religion universelle (dont témoignent ses sermons publiés dans ses Entretiens sur le judaïsme, parus en 1879), du libéralisme religieux, de la liberté de conscience, de la rénovation de l’homme, de la fraternité universelle comme substitut au messianisme, de la Révolution comme seconde Révélation.)” (Jean-Philippe Schreiber, “Paris-Bruxelles: la polémique suscitée par l’Histoire abrégée des Juifs [et de leurs croyances] d’Élie Aristide Astruc -1870- / Astruc’ün Yahûdilerin [ve İnanclarının] Mücmel Târihi’nin Pâris ve Brüksel’de Yol Açtığı Kalem Kavgası”, Archives Juives, 2007-2: 40/43-64; https://www.cairn.info/revue-archives-juives1-2007-2-page-43.htm; 4.7.2024)

Burada hatırlatmamız lâzım ki, bu gibi fikirleri, yukarıda, “Masonluk Fikriyât ve Teşkîlâtında Yahûdi Têsîrine Dâir Muhtelif Delîller” başlıklı 4. Fasıl’da, Haham Elie Benamozegh, Haham Isidore Epstein ve (La Vérité Israélite mecmûası nâşiri) Avukat Joseph Cohen’in kaleminden de okuduk…

Astruc’ün Alliance Israélite Universelle’deki rolü

Hemen yukarıda Jean-Philippe Schreiber’den iktibâs ettiğimiz metnin ikinci paragrafı, “1860’ta Alliance Israélite Universelle’in têsîsi, bu [bir üst paragrafta îzâh edilen] fikrî cereyânlara muvâzî olarak ortaya çıktı.” cümlesiyle başlıyordu. Gerisini nakletmediğimiz bu paragrafta, Schreiber, Hahambaşı Astruc’ün, müntesibi olduğu Locada işlenen fikirlere muvâfık olarak vücûd verilen Alliance Israélite Universelle’in müessisleri arasında yer aldığını kaydediyor. Burada, altı resmî müessisten sâdece üçünün adı geçiyor. Hakîkatte, Alliance’ın gayr-i resmî müessisinin (Masonluğun zirve isimlerinden) Adolphe Crémieux olduğuna yukarıda işâret etmiştik. Schreiber’in tesbîtine nazaran, (1905’te vefât etmiş olan) Astruc, 1902 senesine kadar Alliance’ın Merkez Komitesi Âzâsı olarak faâliyet göstermiş, demek ki Alliance’ın bütün Siyonist ve ihtilâlci faâliyetlerinden hissedâr olmuştur:

“Astruc, Lamartine Sokağı’nda kâin, Portekizli Yahûdi Ritini tatbîk eden, kendisinin hahamlığını yaptığı Havranın Reîsi Jules Carvallo, 1864’ten îtibâren sütûnlarında sık sık Astruc’e yer veren Archives Israélites mecmûasının Sâhibi Isidore Cahen veyâ Haham Mektebi’nde Latince ve Yunanca dersleri veren, Şâir Eugène Manuel gibi sîmâlarla berâber, Alliance’ın müessisleri arasında yer aldı; 1863 Haziran’ına kadar onun Umûmî Kâtibliğini deruhde ettiği gibi, 1860’tan 1902’ye kadar da, Merkez Komitesi Âzâlığı yaptı. (Astruc figure parmi ses fondateurs, aux côtés de Jules Carvallo, président de la synagogue de rite portugais de la rue Lamartine dont Astruc est le rabbin, Isidore Cahen, patron des Archives Israélites qui accueillent souvent Astruc dans leurs colonnes à partir de 1864, ou le poète Eugène Manuel, qui enseigne le latin et le grec au Séminaire rabbinique. Astruc est, jusqu’en juin 1863 le secrétaire général de l’Alliance israélite et, de 1860 à 1902, membre de son comité central.)”

Alliance’in dîğer iki resmî müessisi de, (bilâhare Alliance’ın târihini yazan) Avukat Narcisse Leven ile (bu araştırmada kendisinden genişçe bahsettiğimiz, Mikveh İsrael’in müessisi ve ilk müdürü) Tüccâr Charles Netter idi… (https://www.aiu.org/fr/notre-histoire-0; 17.7.2024)

Astruc’ün La Renaissance par les Émules d’Hiram Locası’ndan iki arkadaşı daha (Schreiber 2007), Siyonizm târihinde mühim isimler olarak zikrediliyor. Bunlardan biri, Alexandre Weill, dîğeri, Moses Hess’dir.

Siyonist muharrir ve feylesof Alexandre Weill

La Renaissance par les Émules d’Hiram Locası müntesibi Alexandre Weill (Abraham Weill; Schirrhoffen, 10.5.1811 – Paris, 18.4.1899), ömrünün kısm-ı âzamını Pâris’de geçirmiş Alsaslı bir feylesof, gazeteci, velûd bir muharrirdi. Hayâtı fikrî-îtikâdî planda arayışlarla geçtikden sonra, Hirsch ve Astruc’ünkine benzer, modernist bir Yahûdilik anlayışında karâr kıldı. (Joe Friedemann, “Alexandre Weill: un ‘hors-cadre’ de la vie juive alsacienne au 19ème siècle”, http://www.judaisme-alsalor.fr/perso/axweill/index.htm; 9.7.2024. Weill’in Yahûdilik telakkîsi ile Hirsch ve Astruc’ün Yahûdilik telakkîsi arasında muvâzîlik kuran biziz…)

Weill’in, ömrünün sonlarına doğru, Siyonizm fikrini işliyen Roma ve Kudüs kitabı hakkında takdîrkâr bir makâle kaleme aldığı, hem Loca arkadaşı, hem “Hâricî Hayât”ta yakın dostu olan Moses Hess gibi, dört elle Siyonizme sarıldığı, bu emelin tahakkuku için projeler geliştirdiği, hattâ bu uğurda Filistin topraklarında Türk ve Arab Müslümanlara karşı silâhlı mücâdeleye girişerek ölmeyi göze aldığı müşâhede ediliyor. Onun, Siyonizmin nazariyeci ve propagandacılarından Hess’in mezkûr kitabı hakkındaki hükmü şudur:

“Her bakımdan şâyân-ı takdîr bir kitab; fikir, üslûb, orijinalite; onda her mezîyet var. -Livre remarquable sous tous les rapports, pensée, style, originalité, tout y est.-"… (Joe Friedemann, “Orientations sionistes dans la pensée d’Alexandre Weill -Alexandre Weill’in Düşüncesinde Siyonist Yönelişler-”, Extrait du Colloque INALCO, sur Aspects du Sionisme,Paris, octobre 1976; http://www.judaisme-alsalor.fr/perso/axweill/w-sion/w-sion.htm; 9.7.2024)

Mühim bir gayreti, Siyonizmin “Târihî Vatan” efsânesine fikrî temel aramaktır. Onun muhayyilesine göre, “vatanperverlik”, İnsanlık târihinde, “Yahûdilerin bir icâdıdır”; Hz. Mûsâ ile doğmuş, binâenaleyh, onun İsrâil Oğullarına vatan yaptığı topraklar, ebedî bir hakk olarak, Yahûdi Vatanı olmuştur… (Le patriotisme est une invention des juifs, et de là, les droits de Moïse sur la Palestine. – Friedemann 1976-)

Yahûdi Dîninin dîğer dînlerden, Yahûdi Milletinin de dîğer milletlerden üstün olduğu iddiâsındadır. (“Asîl Yahûdi kanı, Hz. İbrâhîm’e ve –imtiyâzlı arâzî- Yahûdiye’ye kadar çıkmaktadır -il se réclamera d' une ‘noblesse de sang’ remontant à Abraham et dont le berceau se situe en Judée, ‘territoire privilégié’-”…–Friedemann 1976-) Yahûdi Milleti, bütün milletlere rehber olan bir peygamber, bir râhibler milletidir. Bununla berâber, bütün dünyâya dağılmış olan Yahûdilerde, zamânla, millî şuûr gevşemiştir. Binâenaleyh, “Ebedî Vatan”a dönebilmek ve bu merkezden bütün Beşeriyete rehber olabilmek için, her şeyden evvel, bir “mânevî diriliş”e (une résurrection spirituelle), dîğer tâbirle, Yahûdi Câmiasında millî şuûru kuvvetlendirmiye ihtiyâc vardır, ki bunun başlıca iki vâsıtasından birincisi, İbrânîcenin öğrenilmesi ve yaşatılması; ikincisi de, “Yahûdi menbâları”yle (Yahûdi kültürünün kaynaklarıyle) haşir-neşir olunmasıdır. Bu “mânevî diriliş”, “Yahûdiliğin sâir inanc sistemlerine üstünlüğünü isbât etmenin elzem şartıdır (condition nécessaire qui permettra au judaïsme de prouver sa supériorité sur toutes les autres croyances)”. İbrânîce tahsili o kadar mühimdir ki çocukların dört yaşından îtibâren kaydedileceği ve birinci derecedeki öğretim dilinin İbrânîce olduğu “meccânî ve mecbûrî” mekteblerin (écoles hébraïques gratuites et obligatoires)açılması şarttır…

Siyonistler nazarında, Müslüman-Arab vatanı Filistin, “hâlî arâzî”!

Dostu ve kendisi gibi Farmason Charles Netter’in, Alliance Israélite Universelle nâmına ve Filistin’i “Yahûdi Vatanı” yapmanın başlıca vâsıtası olarak 1870’te têsîs ettiği Mikveh Israel Zirâat Mektebi’ni büyük sevincle karşılar… İstikbâl vâdeden bu teşebbüsün heyecânıyle, Filistin arâzîsine büyük çapta bir Yahûdi muhâceretinin projelerini yapmıya koyulur… Üzerinde en az on dört asırdır Arab ve Türk Müslümanlar ile sâir dîn ehlinin yaşadığı Filistin, onun ve sâir Siyonistlerin nazarında, “hâlî arâzî”dir. (Çünki, fanatik bir nazarla, bunlar, her vâsıtayle o topraklardan def’edilmesi lâzım gelen “haşerât” veyâ “lağım fâreleri” kabîlinden mahlûklardır!) Oraya, hemen ilk planda, orta hâlli, idealist “100.000 zinde Yahûdi (100.000 juifs, jeunes et forts)” sevketmelidir. Bunlar, bir veyâ iki liderin dirâyetli idâresi altında hareket edecek, bir taraftan yerleştikleri topraklarda zirâat yapacak, dîğer taraftan “elde silâh (les armes à la main)” “vatanlarını” müdâfaa edeceklerdir. Hâlledilecek ilk mes’ele, “Arz-ı Mukaddes”deki Türk hâkimiyetidir. Bütün Filistin’in ele geçirilmesi için Yafa, bir üs vazîfesi göremez mi? İlk merhalede Filistin’in tamâmına sâhib olunamasa dahi, hiç olmazsa Şerîa Vâdisi ele geçirilemez mi? Bunun için Montefiore gibi bir adama mürâcaat etmek lâzım. O, çıkarılacak hisse senedleriyle, Kudretli Devletlerin (“Düvel-i Muazzama”nın) têmînâtı altında, Filistin’i Türkiye’den satın almak için lüzûmlu meblağı têmîn edecekdir. (Premier problème à résoudre : celui de la domination turque en Terre Sainte… Jaffa ne pourrait-elle pas constituer "un point d'appui" pour l'acquisition, sinon de la totalité du pays, du moins de "la vallée du Jourdain" ? Pour cela il faudrait s'adresser àun homme comme Montefiore (…) qui, moyennant des actions émises qui seraient prises d'emblée, trouverait la somme nécessaire pour acheter la Palestine à la Turquie avec la garantie des Puissances.” – Friedemann 1976-)

Weill, Filistin’i “Yahûdi Vatanı” yapacak ilk yüz bin kişilik topluluk içine kendini de dâhil ediyor:

“Altmış yaşındayım; lâkin son yola çıkacak ben olmıyacağım gibi, gerekirse, savaşmak için sona kalacak da ben olmıyacağım! (J'ai soixante ans, mais je ne serai pas le dernier pour partir, ni même pour me battre s'il le faut.)”

Bu düşünce ve hissiyât içinde, “Dâvâ” uğrunda hayâtımı fedâ etmiye de hazırdır! (Il se déclare lui-même disposé à payer de sa propre personne.) (Friedemann 1976)

1_c5fbe8327868f9af452e3339a86ed4a1.jpg

(http://www.judaisme-alsalor.fr/perso/axweill/w-sion/w-sion.htm; 9.7.2024)

Bir Alsaslı Yahûdi Sitesinde, Joe Friedemann tarafından kaleme alınmış, Weill’in, Siyonizmin nazariyesini yaptığı eserlerinden bahseden makâle: “Orientations sionistes dans la pensée d’Alexandre Weill (Alexandre Weill’in Düşüncesinde Siyonist Yönelişler)” (Extrait du Colloque INALCO, sur Aspects du Sionisme,Paris, octobre 1976)