Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2827.87
BIST 100
9870.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahûdilik-Masonluk münâsebeti (31)

Bizim verdiğimiz şu muhtasar mâlûmâttan dahi, Mikveh İsrael’in, İsrâil Devleti’nin inşâsında ne kadar mühim bir mevkii hâiz olduğu herhalde anlaşılmıştır. Lâkin bunu, İsrâil’in bânîlerinden David Ben Guryon’un ağzından öğrenmek, daha da ibret vericidir: “İsrâil Devleti'nin têsîsi, Mikveh İsrael'le mümkün olmuştur. Mikveh İsrael olmasaydı, herhâlde İsrâil de olmazdı. Her şey bu mektebin têsîsiyle başlamış, bizim işimiz, onunla başlıyan vetîreyi, siyâsî ve millî planda tamâmlamak olmuştur.

Siyonizmin hizmetinde, Türk düşmanı ve Bene Beritli Amerikan Büyük Elçileri

Dîğer taraftan, 1914'te, ABD'nin İstanbul'daki Yahûdi Büyük Elçisi (ve, hakîkatin tam tersine, Türklerin Ermenilere jenosid yaptığı iftirâsının başlıca propagandacısı) Henry Morgenthau'nun öncülüğünde, Yahûdilere yardım sağlamak üzere, “American Jewish Joint Distribution Committee (JDC)” teşkîl edilmişti. Niégo bu Komite bünyesinde de çalıştı ve (Denis Ojalvo'nun tesbîtine nazaran) bu Komite'nin talebi üzerine, 1923'te, İstanbul'da, Yahûdi küçük tüccâr, esnaf ve sanâyicilerine âzamî 300.- TL kredi tahsîs eden İstanbul Küçük İkrâzât Sandığı (Caisse de Petits Prêts de Constantinople) ismiyle bir banka têsîs etti. Bankanın tedvîrinden yine o mes'ûldü.

Bu meyânda, 1890’dan I. Cihân Harbine kadar, Amerika’nın, Türkiye’ye peş peşe üç Bene Beritli Yahûdi Büyük Elçi (Oscar Straus, Abraham Elkin ve Henry Morgenthau) göndermesinin (http://maviboncuk.blogspot.com/2013/11/profile-joseph-niego-18631945.html; 15.4.2024), meş’ûm Siyonist Projesiyle alâkalı olduğu âşikârdır…

Siyonistlerin İşgâl Kuvvetleriyle işbirliği

Yine Denis Ojalvo'nun araştırmasına nazaran, 30 Ekim 1918 Mondros Mütârekesinden sonra, Hahambaşı Hayim Nahum bir müddet ortalıktan kayboluyor. (Rivâyete göre, Osmanlı Hükûmeti kendisine gizli bir vazîfe vermiş…) Bunun üzerine, Macedonia Risorta Locası'nın Üstâd-ı Muhteremi ve bu Loca'da kurulan İttihâd ve Terakkî Komitası'nın lider kadrosundan, ayrıca Siyonistlerin şükrânla yâdettikleri Emanuele Carasso, bütün Yahûdi teşekküllerini müşterek bir toplantıya dâvet ediyor. 1 Kasım 1918'de yapılan toplantıda, iştirâkciler, Îtilâf Devletleri nezdinde Türkiye Yahûdilerini temsîl ve kendi menfâatlerini müdâfaa edecek bir “Türkiye Yahûdi Cemâati Millî Hey'eti”ne (National Council of the Jewish Community of Turkey) vücûd veriyorlar. 13 Kasım 1918'de bütün temsîlcilerin iştirâkiyle yapılan ictimâda, Joseph Niégo, bilittifâk Reîs intihâb ediliyor. Bir müddet sonra, Hahambaşı Hayim Nahum'un tekrâr Cemâatin başına geçmesiyle berâber, Niégo'nun bu vazîfesi nihâyet buluyor…

1_a275b44e27331fb81ca921bfea8fe921.png

(Denis Ojalvo; “The Foundation of the Jewish Turkish School and Yosef Niego”, Şalom, 27.11.2014; https://www.salom.com.tr/SalomTurkey/arsiv/haber/93188/the-foundation-of-the-jewish-turkish-school-and-yosef-niego; 15.4.2024)

Fransız Cumhûriyeti’nin İstanbul’daki Fevkalâde Büyük Elçiliği (Haut Commisariat) nâmına Fransız Konsolosunun imzâsıyle, “Türkiye Yahûdi Cemâati Murahhas Hey’eti Reîsi sıfatıyle Pâris’e giden, Pera Chancellerie Sokağı, Babikiau [?] Han’da mukîm, Edirne doğumlu, husûsî himâye altındaki Zirâat Mühendisi, Yahûdi Monsieur Niégo Joseph’e”, Fransa dâhilinde ve dost veyâ müttefîk memleketlerde serbest seyâhat imkânı tanıyan, 15 Mart 1919 târihli ve bir sene müddetle mûteber pasaport…

***

Siyonist Âlemi tarafından iftihâr ve şükrânla yâdediliyor

Hiç şüphesiz, İsrâil’in bânîlerinden biri olan Niégo’nun Siyonizme ve Bene Berit'e bir ömür boyu süren hizmetleri unutulmadı.

Bu cümleden olarak, kendisinin 70. doğum günü vesîlesiyle, Bene Berit’in XI. Kolu tarafından, Siyonist Âlemine 50 sene zarfında yaptığı büyük hizmetleri anlatan, ayrıca nutuk ve konferanslarını ihtivâ eden Fransızca pek hacimli bir kitab neşredildi: J. Niégo, Cinquante années de travail dans les œuvres juives; allocutions et conférences, Préface de J. Shaki, İstanbul, 1933.

Kezâ, İsrâil'de, 1977'de, onun hâtırasını yaşatmak için, İsrâil Bene Berit Büyük Locası'na tâbi 3081 numaralı bir Joseph Niégo Locası (B’nai B’rith Yosef Niego Lodge) teşkîl edildi. (Bu Locanın müessis âzâlarından Niso Missistrano’dan naklen)

“Hâlihazırda 300 civârında talebe mevcûduyle zirâat mütehassısları yetiştirmiye devâm eden Mikveh İsrael, Yosef Niyego Locası'ndan, talebelere burs verilmesi ve ihtiyâc duyulan techîzâtın têmîn edilmesi şeklinde yardım görmektedir. ” (Yosef Niego Lodge Website)

2_0ba4386a43bdef186b3f31739fbf451c.png

Henüz sene 1923: Bene Berit Mektebi (şimdiki Ulus Özel Mûsevî Lisesi) muallimleri toplu hâlde… Kemalizmin şapka, kıyâfet ve bilumûm Frenkci İnkılâblarının öncüleri… Kemalizmin bel kemiği olan, çok iyi yetişmiş, çok iyi hazırlanmış bir kadro… (İlk def’a, Yeni Söz, 26.4.2019/216’da neşrettik.)

***

“İsrâil’in menşêi, Mikveh İsrael’dir!”

Bizim verdiğimiz şu muhtasar mâlûmâttan dahi, Mikveh İsrael’in, İsrâil Devleti’nin inşâsında ne kadar mühim bir mevkii hâiz olduğu herhalde anlaşılmıştır. Lâkin bunu, İsrâil’in bânîlerinden David Ben Guryon’un ağzından öğrenmek, daha da ibret vericidir:

“İsrâil Devleti'nin têsîsi, Mikveh İsrael'le mümkün olmuştur. Mikveh İsrael olmasaydı, herhâlde İsrâil de olmazdı. Her şey bu mektebin têsîsiyle başlamış, bizim işimiz, onunla başlıyan vetîreyi, siyâsî ve millî planda tamâmlamak olmuştur. (The State was established thanks to Mikveh-Israel. If there was no Mikveh-Israel, it is doubtful Israel could have been founded. Everything started then. What we did was to complete the task politically and nationally.)” (1967’deki bir beyânâtından; Denis Ojalvo 2014; kezâ Klod Frydman)

DEVAM EDECEK