Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2827.87
BIST 100
9870.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahudilik-Masonluk münasebeti (29)

1_19026528e75b7dcb81045d0789b26e18.jpg

(Gil Ronen, “Supreme Court Built to Masonic Guidelines?”, 26.8.2013;“https://www.israelnationalnews.com/news/171292; 28.6.2024; https://fr.wikipedia.org/wiki/Dollar_am%C3%A9ricain#/media/Fichier:2007_US_$1_Bill_Reverse.jpg; 28.6.2024)

Yukarıdaki resimde, üst tarafta, başında, -mevkiini 2018’de kızı Hannah Mary Rothschild’e (d. 22.5.1962) devredinciye kadar- yakınlarda vefât eden -Rothschild Hânedânından- IV. Lord Rothschild’in (Nathaniel Charles Jacob Rothschild; Cambridge, 29.4.1936 – Londra, 26.2.2024) bulunduğu Yad Hanadiv Vakfı tarafından inşâ ettirilen ve 1992’de hizmete giren İsrâil Temyîz Mahkemesi binâsı… Binâ, başlı başına, Yahûdilik-Masonluk, İsrâil-Masonluk ve Rothschild Âilesi-Masonluk münâsebetinin bir timsâli mâhiyetindedir…

Israel National News sitesinde, Gil Ronen imzâsıyle intişâr eden “Temyîz Mahkemesi Binâsı, Mason Tâlimâtına Göre mi İnşâ Edildi?” başlıklı makâle, Maariv gazetesinin muharriri Gilit Chomsky ile “amatör târihçi” Elad Pressman’ın neşriyâtına istinâd ediyor. Makâleden anlaşıldığına nazaran, İsrâil’in en mühim müesseselerinden biri olan Temyîz Mahkemesi’nin binâsının mîmârîsine, bâriz bir şekilde, Mason remziyâtı hâkimdir. Şöyle ki: Giriş kapısının yanında, bağışçılara teşekkür edilen panoda, “Her Şeyi Gören Göz” remzi bulunuyor… Binânın alt katından üst katına bir ehrâmın (pyramide) içinden tırmanılıyor… Çatıya yerleştirilmiş ehrâmın tepesi, bir yuvarlağın içindedir ve zirvesindeki delik “Her Şeyi Gören Göz”ü remzediyor; bu kısım, açıkça 1 Amerikan dolarındaki masonî remzi hatırlatmaktadır... Zemînden ehrâmın tepesine -Mosonluktaki 30 Dereceye tekâbül eden- 30 basamakla çıkılıyor… Binâdaki üç katlı kütübhânenin her bir katı da geriye kalan üç Dereceye tekâbül ediyor… İlh… (Rothschild’ler hakkındaki bilgilerimizin başlıca mêhazları, Rothschild Âilesinin resmî İnternet Sitesi ile Wikipedia Ansiklopedisi’nin İngilizce ve Fransızca versiyonlarıdır.)

***

Rothschild’lerin Alliance Israélite Universelle vâsıtasıyle Siyonizme desteği

Buraya kadar verilen îzâhattan iyice anlaşılmış olacağı vechiyle, Rothschild Âilesi, İsrâil’in bânîleri arasında en ön sırada bulunmaktadır. Bu o kadar âşikâr bir vâkıa idiydi ki İngiltere Hâriciye Vekîli Arthur James Balfour, 2 Kasım 1917’de, “Hükûmetinin, Siyonist Yahûdilerin dileklerini sempatiyle karşıladığını”, “Filistin’de bir Yahûdi Yurdunun têsîsinin lehinde tavra sâhib olduğunu ve bu hedefe ulaşılmasını kolaylaştırmak için elinden gelen her şeyi yapacağını” alenen beyân eden mektubunu Lord Lionel Walter Rothscihld’e hitâben kaleme almış, Hükûmeti tarafından da tasdîk edildiğini ifâde ettiği bu beyânâtı, onun, İngiltere ve İrlanda Siyonist Federasyonu’na iletmesini ricâ etmişti…

Rothschild Âilesinin İsrâil’in têsîsine büyük hizmetlerinden birisi de, 1860’tan îtibâren aynı hedef uğrunda ve Osmanlı beldeleri ile Şimâlî Afrika’da bilhassa tahsîl müesseseleri açarak faâliyet gösteren (dîğer taraftan, bu müesseselerde, “kaleyi içinden fethederek” Osmanlı’yı izmihlâle götürecek ihtilâlci kadrolar yetiştiren) Alliance Israélite Universelle’e, pek büyük meblağlara ulaşan mâlî yardımlarda bulunmasıdır. Ran Aharonson’un araştırmasına nazaran:

“1868’de James Jacob de Rothschild’in vefâtını tâkîben, büyük oğlu Alphonse de Rothschild, Banka’nın idâresini ele aldı ve âilenin, Eretz İsrael lehinde en fazla faâliyet gösteren bir sîmâsı oldu. Rothschild Âilesinin evrâk hazînesindeki kayıdlara nazaran, 1870’li senelerde, Âile, Alliance Israélite Universelle’e, Şark Yahûdileri için harcanmak üzere, senede 500.000 franga yakın bir mâlî yardımda bulunuyordu. (The Rothschild family archives show that during the 1870s the family contributed nearly 500,000 francs per year on behalf of Eastern Jewry to the Alliance Israélite Universelle.)” (Ran Aharonson, Rothschild and early Jewish colonization in Palestine, Israel: The Hebrew University Magnes Press, Kudüs, 2000, p. 54; https://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_family; 23.6.2024)

2_59745ebd278660a853a2c45dc87e544b.jpg

(https://www.aiu.org/fr/histoire-de-l%E2%80%99alliance-en-isra%C3%ABl; 18.4.2024)

Alliance Israélite Universelle’in yukarıdaki sayfasında, “Alliance’ın İsrâil’deki Târihi” başlığı altında, Osmanlı İmparatorluğu ile Şimâlî Afrika’yı kendine faâliyet sâhası seçmiş (ve bu meyânda, hem İttihâdcı, hem de Kemalist İhtilâllerde birinci derecede rol oynamış) bu beynelmilel Siyonist teşekkülünün, İsrâil Devleti’nin têsîsine maârif yoluyle yaptığı büyük katkı anlatılıyor:

“Alliance’ın İsrâil Dâvâsına hizmeti, Derneğin Pâris’te daha ilk têsîs senelerinde, [Filistin’de] muhtelif sâhalarda tahsîl müesseselerine vücûd vermesiyle tezâhür etti.

“O zamândan beri, Alliance’ın İsrâil’deki şebekesi durmadan genişlemiye devâm etti ve Fransa ile İsrâil arasındaki bağ muntazaman daha da kuvvetlendi.

“Alliance Israélite Universelle, daha 1870’te, Osmanlı Filistini’nde arâzî satın almış, bunun üzerinde -artık pek meşhûr olan- Mikveh İsrael Zirâat Mektebi’ni têsîs etmiştir.

“Alliance Israélite Universelle’in altı kişilik müessisler hey’etine mensûb olan yorulmak bilmez Charles Netter tarafından tasarlanan, inşâ ve idâre edilen Mikveh İsrael Zirâat Mektebi, talebelerine zirâî meslekler kazandırmayı gâye edinmişti.

“Az sonra, Alliance, Kudüs’de de bir mektib açacak ve Eliezer Ben Yehuda, orada, İbrânîceyi canlandırma çalışmalarına başlıyacaktır. Onu, Yafa’da açılan bir mekteb tâkîb edecek ve bu mekteb, talebelerinin İbrânîce seviyesini takdîrle karşılıyan -Hovevei Zion (Siyon Âşıkları)’nın gözde şahsıyeti- Ah’ad ha-Am’ın, Alliance’ın maârif sâhasındaki faâliyetlerini medhüsenâ etmesine sebeb olacaktır.

“Kezâ, Taberiye, Safed, Hayfa gibi şehirlerde açılan daha başka mektebler, kendilerine uygun mekteb bulamıyan çocukların tahsîl yapmalarına imkân verecekdir. Alliance’ın, yeni Yişuv’da [Filistin’deki Yahûdi Cemâati], İbrânîcenin yayılması ve zihniyetlerin şekillenmesindeki rolü, -netîcede İsrâil Devleti’ni tevlîd edecek- muhtar bir Yahûdi cem’iyetinin inşâsına refâkat eden iyi-kötü bütün o gelişmeler ve harâretli tartışmalar bir tarafa, pek çok târihçi tarafından tasdîk edilmektedir.”

***

İsrâil’in bânîleri cümlesinden bir şahsıyet: Joseph Niégo

Netter’in idâresinde Alliance’ın têsîs ettiği Mikveh İsrael, müteâkiben, en büyük inkişâfını, bir başka Siyonist liderin mütehassıs ellerinde kaydedecekdir: Bilâhare, 1911’de, Bene Berit’in 11 Numaralı Şark Kolunu (Büyük Locası’nı) têsis edecek olan Joseph Niégo…

Yukarıda, Beynelmilel Bene Berit vesîlesiyle kendisinden bir nebze bahsettiğimiz Edirneli Joseph Niégo (Edirne, 1863 – İstanbul, 8.12.1945), Ezra Niégo ile Edirne Hahambaşısı (1887-1899) Roshe-Rahamim Behmoiras’ın kızının (ismini tesbît edemedik) oğlu idi. Dayısı Raphael Behmoiras da Hahambaşıydı. (Niégo’nun sülâlesinden Erensia Behmoiras’ın sitesi; Raphael Ventura, “Joseph Niego”, 26.12.2010; https://www.behmoiras.org/?p=223; 15.4.2024)

Evvelâ Yahûdî dînî mekteblerine devâm ettikden sonra Edirne ve İstanbul’daki Alliance mekteblerinde okudu. Fevkalâde kabiliyetli bir çocuk olduğu farkedilerek, 15 yaşında, Pâris'deki (yine Alliance’a bağlı) Şark Mûsevî Muallim Mektebi'ne (École normale israélite orientale) gönderildi. Büyük bir muvaffakıyet göstererek bu mektebden üç senede mêzûn oldu ve ileride Mikveh İsrael’in başına geçirilmek niyetiyle, Monpölye (Montpellier) Üniversitesi Zirâat Fakültesi’nde tahsîle başlatıldı. Bütün masraflarını, şahsen, 1882-1898 senelerinde Alliance’in Reîsliğini deruhde eden Bankacı Salomon Haïm Goldschmidt karşılıyordu. (Hamenora, Janvier 1930, VIII/1, pp. 16, 20)

Niégo, buradan da üstün muvaffakıyetle mêzûn oldu ve 1886’da, Mikveh İsrael’e Müdür Muâvini tâyîn edildi. Beş sene kadar sonra, Mektebin Müdürü Samuel Hirsch'e, Baron De Hirsch tarafından Arjantin Yahûdi Müstemlekelerinin idâresi tevdî edilince, onun yerine Müdür oldu ve 1891'den 1904'e kadar Mektebin idâresi onun uhdesinde kaldı.

Bu –toplam- 18 sene zarfında, mektebden binlerce Zirâat Mütehassısı mêzûn oldu ve bunlar bütün Yahûdi köylerine, çiftliklerine dağılarak onlara asrî zirâati öğrettiler.

Niégo, bu arada, Jewish Colonization Association (JCA, Yahûdi İskân Derneği) isimli Siyonist teşkîlâtına Müşâvirlik de yapıyordu. (Raphael Ventura / Erensia Behmoiras 2010)