Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2828.47
BIST 100
9870.43
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahudilik-Masonluk münasebeti (28)

Senelerce Fransa ile Filistin arasında mekik dokuyan Netter (Sokolow 1919/I), Mikveh İsrael’in büyük bir inkişâf kaydettiğini, artık Büyük İsrâil’in temelinin atılmış olduğunu görerek, hayâtının en büyük projesi olan ve bu arada têsîsinin üzerinden on iki sene geçmiş bulunan bu mektebde son nefesini verdi ve onun bahçesine defnedildi. Hâlen, âbidevî mezarı, Siyonistlerin ziyâretgâhlarından biridir.

resim2_33340ca5de70dcabdc514b806b505ef2.jpg

Nahum Sokolow’un History of Zionism, 1600-1918 ünvânlı iki cildlik eserinin birinci cildinin bir sayfasında, Beynelmilel Siyonizme büyük hizmeti dokunmuş şahsıyetlerden bâzıları… Yukarıda sağda, Alliance Israélite Universelle’in müessislerinden ve Mikveh İsrael’in têsîsinde şahsen en fazla emeği geçen Charles Netter… Ortada, muâsır devir Fransa târihine damgasını basanlardan Adolphe Crémieux…

***

Siyonist-Mason Âleminin bir medâr-ı iftihârı: Adolphe Crémieux

Her ne kadar Netter, bilfiil bu işin başındaysa da, başta Adolphe Crémieux (Nîmes, 30.4.1796 - Pâris, 10.2.1880) olmak üzere, dîğer Siyonist liderler de bu teşebbüse alâka gösteriyor, (Alliance’ın Muhâsibliğini yapan) Netter’e destek oluyorlardı. Zâten Alliance, gerek Fransa’daki, gerekse Yahûdi Cemâatindeki mevkii îtibâriyle, ancak Crémieux gibi bir şahsın desteğiyle kuvveden fiile çıkabilir, Osmanlı ve Şimâlî Afrika beldelerindeki –Avrupalı kavimdaşlarına nisbeten bir hayli geri kalmış- Şark Yahûdilerini kalkındırıp büyük bir kuvvet hâline getirebilirdi. (Sokolow 1919/I) Nitekim, Crémieux, Alliance’ın ilk Reîsi Louis-Jean Koenisgswarter’den sonra, -bu sefer doğrudan- Alliance’ın başına geçecek ve 1863’ten 1880’de vefâtına kadar -1867’deki kısa bir fâsıla hâric- onun Reîsliğini deruhde edecekdir.

Rothschild’ler ve Palestine Jewish Colonization Association

İsrâil Devleti’nin têsîsiyle netîcelenen vetîrede büyük pay sâhibi bir âile, Rothschild’ler (Roçild’ler) ve bir teşekkül de, yine onların eseri Palestine Jewish Colonization Association (PICA; Filistin Yahûdi İskân Derneği)’dir. Biraz aşağıda vâkıf olacağımız gibi, gösterdiği faâliyetlerle İsrâil Devleti’nin bânîleri arasında zikredilmesi gereken ve Beynelmilel Bene Berit Masonluğunun XI. Şark Kolunun müessisi olan Joseph Niégo da, bu kudretli Siyonist teşkîlâtının pek mühim bir elemanıydı.

Rothschild Âilesinin husûsen PICA vâsıtasıyle İsrâil’in têsîsinde oynadığı büyük rol hakkında, bu âilenin İnternet Sitesinde gâyet aydınlatıcı mâlûmât mevcûddur. Edmond James de Rothschild’in (Boulogne-Billancourt, 19.8.1845 – a.y., 2.11.1934) tercümeihâlinde, “Edmond ve Filistin” başlığı altında yer alan bu mâlûmâtın tamâmını aşağıya dercediyoruz. Bu mevsûk mâlûmât dahi mütâlaa edildiğinde, esefle görülüyor ki Beynelmilel Siyonizm, daha 19. asrın ortasından îtibâren, adım adım ve gözlerimizin içine baka baka Filistin’i ele geçirmiş ve Devletimizin izmihlâlinde de pek mühim bir âmil olmuştur.

“Edmond ve Filistin

“Siyonizmin harâretli bir tarafdârı olan Baron Edmond’un en dikkat çekici faâliyetleri, 19. asrın sonunda Yahûdi Milletinin karşılaştığı tehlikeleri, Filistin ve İsrâil’de çok büyük mikdârda arâzi satın alınmasını destekliyerek ve buralarda kurulan Yahûdi müstemlekelerine mâlî yardımda bulunarak bertaraf etmiye mâtûf faâliyetlerdir.

“Edmond’un ehemmiyetli mikdârdaki bağışları, Siyonist hareketinin ilk senelerinde, büyük kıymet ifâde etmiş ve İsrâil Devleti’nin têsîsine hizmet etmiştir.

“Edmond’un bir Yahûdi Vatanına vücûd vermeyi istihdâf eden hayırhâhlığı, 1880’li senelerde, Yahûdi müstemlekelerinin [dîğer tâbirle, iskân merkezlerinin] finansmanı ve zirâat ve sanâyiin inkişâf ettirilmesi şeklinde tezâhür etmiştir.

resim3_d1c16b00b0dc52438e9c88e065177116.jpg

(https://family.rothschildarchive.org/people/50-edmond-james-de-rothschild-1845-1934; 23.6.2024)

Rothschild Âilesinin resmî İnternet Sitesinde münderic Edmond James de Rothschild’in tercümeihâlinde, “Edmond ve Filistin” başlığı altında, bu âilenin bilhassa PICA vâsıtasıyle yürüttüğü, adım adım İsrâil Devleti’nin têsîsine müncer olan Siyonist faâliyetlerinin anlatıldığı kısım…

***

“-Kendisine verilen lakabla- ‘Hayırhâh İnsan”, onlarca yeni müstemleke kurulmasıyle meşgûl oluyor, buralara yerleşenlere destek oluyordu. Rişon Siyon (Siyon’daki İlk) ismi verilen ilk iskân merkezini, ebeveyninin isimleriyle anılan başkaları tâkîb etti.

“Edmond, kurulan müstemlekelerin iktisâdî inkişâfını hızlandırmak maksadıyle, şarap, greyfrut, avokado gibi yeni zirâî istihsâl sâhalarına ve ipek îmâlâtı gibi sınâî sâhalara yatırımlar yaptı. O, İsrâil’in bağcılığında ve şarab sanâyiinde kilid rol oynamıştır. Osmanlı Filistini’ndeki idarecilerinin nezâreti altında, birçok zirâî müstemleke ve –ikisi Rişon Siyon ile Zihron Ya’akov’da olmak üzere- geniş bağ sâhaları ihdâs edildi.

“Edmond, ilk beş senedeki gelişmeleri teftîş niyetiyle, ilk def’a, 1887’de müstemlekeleri ziyâret etti. Bu ilk seyâhatinde, zevcesi Adelheid da ona refâkat etmekteydi. Edmond’un yatı, evvelâ Port-Said’de [Said Limanı’nda], müteâkiben Yafa’da demirledi; Edmond, oradan da Kudüs’e geçti.

Jewish Colonization Association (JCA) ve Palestine Jewish Colonization Association (PICA)

“1899’da, Rothschild müstemlekelerinin mes’ûliyeti, Rusya ve Romanya Yahûdilerinin Arjantin’e yerleşmesine yardım etmek maksadıyle 1891’de Bavyeralı Hayırperver Baron Maurice De Hirsch tarafından kurulmuş Jewish Colonization Association’a (JCA; Yahûdi İskân Derneği) devredilerek bu Derneğin Filistin Şûbesi teşkîl edildi.

“Baron De Hirsch, 1896’da vefât etti ve müteâkiben, JCA, Filistin’de Yahûdi iskânına da yardım etmiye başladı. 1899 sonunda, Edmond, Filistin’deki müstemlekelerin 15 milyon franktan fazla tutan mülkiyet hakkını, JCA’ye devretti.

“1924’te, JCA’in Filistin’deki müstemlekelerden mes’ûl şûbesi, Baron Edmond tarafından, Filistin Yahûdi İskân Derneği (PICA) ismi altında teşkîlâtlandırıldı ve başına, oğlu James de Rothschild (1878 – 1957) geçti.

“PICA, 125.000 dönümden fazla (50.586 hektar) arâzî satın aldı ve muhtelif şirketler kurdu. PICA’nın Filistin’den mâadâ Pâris’de de büroları vardı. 1929’daki Filistinli ayaklanmasını tâkîben zirâî müstemlekelerde meydana gelen hasarın giderilip bunların ihyâ edilmesini dahi yine PICA sağlamıştır.

“Edmond, Pâris’te 1934’te vefât ettiği zamân, [Filistin’de] takrîben 500.000 dönüm arâzî ve 30 iskân merkezinden müteşekkil bir mîrâs bıraktı.

“1954’te, kendisinin ve zevcesi Adelheid’ın naaşları, Zihron Yaakov’daki Ramat Hanadiv’e defnedildi.

“Edmond’un ölümünden sonra, PICA’nın başına, oğlu James de Rothschild (1878 – 1957) geçti. James, 1957’de hazırlanan Vasıyetnâmesinde, PICA’ya, İsrâil’deki arâzîsinin çoğunun Yahûdi Millî Fonu’na devri tâlimâtını vermişti. PICA, 31 Aralık 1958’de, Sûriye ve Lübnan’daki arâzîlerinin mülkiyetinin İsrâil Devleti’ne devrini kabûl etmiştir.

“Edmond ve James’in İsrâil müesseselerini desteklemiye devâm husûsundaki karârlılıkları, onların ölümünden sonra, James’in dul eşi Dorothy (1895 – 1988) tarafından Yad Hanadiv’in têsîsiyle hayâta geçirildi.

“Yad Hanadiv Vakfı’nın Reîsi Jacob (IV. Lord Rothschild), âilenin İsrâil’deki hayır faâliyetlerini devâm ettirmektedir. Bu cümleden olarak, mezkûr Vakıf, İsrâil’e Kneset [Millet Meclisi] ve Temyîz Mahkemesi binâlarını hediye etmiştir.”