Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2827.30
BIST 100
9864.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahûdilik-Masonluk Münâsebeti (27)

1_a7be3096b2bc8d3e9dfe8aeafcec185d.jpg

“Le quartier de Mishkenoth Shaananim fondé par Sir Moses Montefiore à Jérusalem vers 1860: Sir Moses Montefiore tarafından 1860 civârında Kudüs’de kurulan Mişkenot Şa’ananim Mahallesi”… (Joë Friedemann, “Orientations sionistes dans la pensée d'Alexandre Weill”, Colloque INALCO, sur Aspects du Sionisme, Paris, octobre 1976; http://www.judaisme-alsalor.fr/perso/axweill/w-sion/w-sion.htm; 9.7.2024)

***

- Bu merkezi tâkîben, Yafa Yolu’nun cenûbunda, Sefaradlar için Ohel Moşe ve Aşkenazlar için de Mazkeret Moşe Mahallelerini kurdurdu.

- Filistin’e yerleşenler arasında sanâyi, maârif ve sıhhî hizmetlerin sür’atle inkişâfı için muazzam meblağlara ulaşan bağışlarda bulundu. Bu işlerin yapılması için lüzûmlu mütehassıs işgücü, İngiltere’den getirildi. Bu meyânda, birçok zirâî iskân merkezini, bir mensûcât fabrikasını ve bir matbaayı da yine o finanse etti. Montefiore’un hayât hikâyesi hakkında muhtasar bir makâle kaleme alan Haham Menachem Levine’in de işâret ettiği gibi:

“Bütün bu faâliyetler, bir Yahûdi Devleti’nin kurulmasına mâtûf büyük bir programın parçası idi”.

(https://en.wikipedia.org/wiki/Moses_Montefiore; 24.6.2024 / Menachem Levine, https://aish.com/sir-moses-montefiore-a-brief-history/; 24.6.2024)

Haham Menachem Levine’in makâlesinin başlık altı: “He was a protector of the Jewish People and builder of the Land of Israel: O, Yahûdi Milletinin bir hâmîsi ve Eretz-İsrael’in bânîsi idi.” şeklindedir.

Yeğeni ve vârisi Joseph Sebag-Montefiore’a (1822 – 1903) nazaran, Montefiore, Filistin’de bir Yahûdi Devleti’nin têsîsi için çalışmayı dînî bir vecîbe, bir ibâdet olarak görüyordu:

“Moses Montefiore Kudus’ü seviyor, Kudüs için yaşıyordu; hattâ âilemizin arması üzerinde de Kudüs vardı… O, daha ‘Siyonist’ kelimesi îcâd edilmeden evvel Siyonistti. Ona göre, Yahûdilerin Filistin’e dönüşüne ve bir Yahûdi Devletinin têsîsine inanmak, dîndârlık îcâbıydı. (Moses Montefiore loved Jerusalem, lived for Jerusalem, and even made it our family motto. A Zionist before the word was invented, he believed in the sacred idea of Jewish return as a religious Jew's duty, and in Jewish statehood.)” (Haham Levine’in mezkûr makâlesinden)

Bu îmânını hayâtının son deminde de beyân etmişti:

“Filistin, Yahûdilere âid olmalı ve Kudüs de bir Yahûdi Commonwealth’inin (İttihâdının) merkezi hâline gelmelidir; ki öyle de olacaktır!” (Nahum Sokolow, History of Zionism, 1600-1918, Londra: Longmans, 1919, volume I; https://www.gutenberg.org/cache/epub/70864/pg70864-images.html; 19.4.2024)

2_49ccdec5274ccc4bb3a1bc3ac0793d84.jpg

(Maître Nili Naouri, “Koula Sheli”, 30.1.2023; https://www.israelisforever.co.il/koula-sheli-maitre-nili-naouri/; 25.6.2024)

İnanmadıkları Müteâl Allâh’ın mübârek ismini ve muharref olduğu asırlarca evvel isbât edilmiş, muhtelif haham hey’etleri tarafından (Tekvîn Bâbındaki Yahvist ve Elohist metinler gibi –Prof. Dr. Maurice Bucaille’dan naklen-) mütenâkız metinlerin birbirine yamanmasıyle têlîf edilmiş, Müsbet İlimlerin kat’î sûrette tekzîb ettiği uydurma bilgiler, gayr-i ahlâkî kıssalar, İnsanlık dışı, Irkçı, Jenosidci Hükümlerle, bin bir hurâfeyle dolu Muharref Tevrât’ı kullanarak, (efsânevî değil, objektif târihin şahâdetiyle) on dört asırdır Müslüman-Arab vatanı olan Filistin’de hakk iddiâ etmek, orayı “Arz-ı Mev’ûd”, “Eretz İsrael”, “Târihî Vatan” îlân etmek ve bu akıl-iz’ân-vicdân dışı iddiâ nâmına bir asırdır Filistinli jenosidi irtikâb etmek, ne büyük dalâlet, ne büyük Münâfıklık, ne büyük ahlâksızlık, ne büyük cürümdür!

Yukarıda, kadın Avukat Nili Nauri’nin Reîsliğini deruhde ettiği Israel Is Forever (İsrâil Ebedîdir) Derneği’nin İnternet Sitesinde, (şahıs ismini, 1918’de, Filistin Cephesinde Osmanlı’nın mağlûbiyetinde mühim bir payları olan Siyonist hâinlerin teşkîl ettikleri Nili câsûsluk şebekesinden almış) aynı şahsın, yukarıda takbîh ettiğimiz sakîm ve samîmiyetsiz muhâkemeyle, Orta Şark’ın “Nil’den Fırat’a kadar” olan arâzîsini vazgeçilmez “Yahûdi Vatanı”, “Ebedî İsrâil” îlân eden hitâbesinin yer aldığı sayfa görülüyor. (Netanyahu’nun resminin yanında: “Ensemble nous vaincrons: Hep berâber muzaffer olacağız!” yazılıdır. Harita ise, 1. Cihân Harbi sonrasında, üzerinde İngiliz mandası kurulan arâzîyi gösteriyor. Siyonistler, bu arâzî için, “Kula şeli: Hepsi bizimdir!” diyorlar…) Hitâbesinden birkaç parça aşağıdadır:

“Mübârek Tevrât’ın (Sefer Tohar) bir harfi silinse, bütün Kitâb hükümsüz (pasul) hâle gelir. Aynı şekilde, Eretz İsrael’in her kum tânesi dahi mukaddesdir. Binâenaleyh münhasıran Yahûdi Milletine bağışlanmış olan Eretz İsrâil’den aslâ tâvîz verilemez! Nil’den Fırat’a kadar olan topraklar, en küçük bir şüpheye dahi mahal kalmasın diye, evvelâ İbrâhim’e, sonra İshâk’a ve nihâyet Yâkub’a vâdedilmiştir! Sâdece Yahûdi Milleti, onun meşrû vârisidir! Biz, tehcîr edildiğimiz bu topraklardan 2.000 sene mahrûm kaldık. Nili Câsûsluk Şebekesinin faâliyetleri ve Zeev Jabotinski tarafından teşkîl edilmiş Yahûdi Lejyonunun mücâdelesi sâyesinde Osmanlı İmparatorluğu paramparça edilerek, Şeria nehrinin her iki yakasında bulunan arâzîler (hâlihâzırdaki İsrâil ve Ürdün) üzerinde, bir Yahûdi Devletine müncer olmak üzere, İngiliz mandası têsîs edilmişti. Hâlbuki, İngiltere, 1921’de, bu arâzînin dörtte üçünü, bir taht peşinde Hicâz’daki dağlarından inen Emîr Abdullâh’a verdi. O zamân, Jabotinski, şu sloganı haykırdı: ‘Kula şeli (Hepsi bizimdir)!’ Arâzîmiz üzerinde hiçbir tâvîze râzı olamayız! O, bize kalmış bir mîrâs değil, mâmelekimizdir. Mâmelek ise, ancak bir bütün hâlinde, nesilden nesle devredilir. Hele ki o, ilâhî mâhiyette ve ebedî bir mesajın taşıyıcısı ise! Allâh’a şükür ki Altı Gün Harbi sâyesinde, ecdâd yâdigârı topraklarımıza kavuştuk! Üzerinde, 3.500 sene evvel Enbiyânın (Patriarches) dolaştığı topraklar! Tamâmı üzerinde hakkımız olan topraklar! Nasıl ki Tevrât’ımız, yekpâredir, mutlak hakîkattir, ondan hiçbir tâvîz verilemez, aynen öyle de Eretz İsrael, yekpâredir, bölünemez, devredilemez! (Notre Torah est une et étant vérité absolue, nul compromis la concernant n’est acceptable! Notre Terre est une, indivisible, inaliénable.)

***

Alliance Israélite Universelle’in ve Netter’in rolü

Montefiore başta olmak üzere Siyonist liderlerinin Filistin’deki teşebbüsleri, onların ve şüphesiz, Bene Berit ve sâir Siyonist teşkîlâtlarının da desteğini alan Alliance Israélite Universelle’in, gâyet planlı bir şekilde mes’eleye el atmasıyle nihâî hedefe doğru ilerlemiye başladı.

Bu yolda (onlar nâm-ı hesâbına) çok akıllıca düşünülmüş başlıca vâsıta, “üç bin dönüm arâzî üzerinde kurulan” Mikveh İsrael Zirâat Mektebi olmuştur. (J. R. Weill, “Charles Netter, philanthrope et précurseur du sionisme -1826/1882-” ; http://www.judaisme-alsalor.fr/perso/netter.htm; 13.4.2024)

Üç senelik bu yatılı mektebin têsîsinde en fazla emeği geçen şahıs, iş adamı Charles Netter’dir (Strazburg, 14.9.1826 – Yafa, Mikveh İsrael, 2.10.1882). Netter, -arka plandaki Adolphe Crémieux ile berâber- 1860’da, Pâris’de, Alliance Israélite Universelle’in yedi müessisinden biriydi. (AIU’in têsîs beyânnâmesini kaleme alan altı kişinin içinde Crémieux yoktu.)

3_b4f4ad3121dbb9c29d604c3fa6465991.jpg

(https://fr.wikipedia.org/wiki/Charles_Netter#:~:text=En%201860%2C%20Netter%20est%20l,%2C%20o%C3%B9%20qu'elles%20habitent.; 18.4.2024)

Alliance Israélite Universelle’in İsrâil Devleti’nin têsîsine en büyük katkılarından biri Mikveh İsrael’dir. Siyonist topluluğunun Filistin topraklarına kök salmasına hizmet eden bu Zirâat Mektebi, Alliance’ın da müessislerinden olan Netter’in şahsî gayretleriyle vücûd buldu. Mektebin ilk müdürlüğünü de deruhde eden Charles Netter’in hâtırası, Mikveh İsrael’in bahçesindeki büstü ve âbidevî kabri ile de canlı tutuluyor…

***