Dolar (USD)
34.19
Euro (EUR)
37.06
Gram Altın
2976.27
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yahudilik-Masonluk münasebeti (14)

1_44e896167f8835c7ce8652afaad5c150.jpg

(Gérard Galtier, L’Écho des Carrières, No 67, 2012; https://acjp.fr/uploads/articles/d6cbe494cce9fe039... 10.4.2024)

Bédarride Kardeşler ve Misraim Riti hakkında, Şark Dil ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO) Âzâsı Gérard Galtier’in bizim de istifâde ettiğimiz makalesi…

***

(Leon Zeldis’den naklen) Masonluğun beşiğinde Yahûdilerin mevcûd olduğuna dâir yeni mâlûmât

Bunlar, Yahûdilerin Masonluk içindeki faâliyetleri cümlesinden olarak hemen dikkati çeken vâkıalar olmakla berâber, artık, Bernard Lazare’ın yazdığı gibi, “Masonluğun bizzât beşiğinde Yahûdilerin mevcûd olduğu” git gide daha fazla gün ışığına çıkıyor.

Meselâ, İsrâil Localarının Hâkim Büyük Âmirlerinden Leon Zeldis’in kaydettiğine göre, 1738’de basılan Anderson Nizâmnâmesi’nde, birçok Yahûdi, “Grand Intendant (Büyük Kâhya)” olarak zikredilmiştir.

Haham Templo

Londra’daki Eski Masonlar Büyük Locası’nın ilk Büyük Kâtibi Laurence Dermott, Haham Jacob Leon Templo’nun (1603 - 1675) Süleyman Mâbedi tasvîrini, başında bulunduğu Büyük Loca’nın armasına koymuş, 1813’te Eski Masonlar ile Asrî Masonlar birleşip İngiltere Müttehid Büyük Locası ismini aldığında, armada, yine Dermott’un (1764’te basılan Ahimon Rezon –Eski Masonların Nizâmnâmesi- isimli kitabında) kendisinden “meşhûr ve allâme İbrânî, mîmâr ve birâder” şeklinde takdîrle bahsettiği Templo’nun tasvîri kullanılmıştır. Bu ifâdeden, Haham Templo’nun, Fikrî Masonluğun beşiğindeki şahsıyetlerden biri olduğu anlaşılıyor.

2_d6ae845d499d429fec4446faacd460d2.jpg

(https://en.wikipedia.org/wiki/Judah_Leon_Templo; 11.4.2024)

(Klod Frydman, 2020, étoiledisraël.com; https://sites.google.com/site/netisr2/home; 11.6.2024)

Haham Léon Templo ve onun -İngiltere Masonluğunun armasında yer alan- Süleyman Mâbedi tasvîri (İsrâilli Farmason ve Türk düşmanı Klod Frydman’dan)…

***

Zeldis, Masonluğun beşiğindeki Yahûdi Masonlardan sâdece Sefarad olanlar üzerinde duruyor ve bunlardan birçoğunun ismini zikrediyor. Hattâ, henüz keşfedilen bâzı vesîkalara nazaran, muhtemelen, ilk def’a, Rhode Island üzerinden Masonluğu Amerika Birleşik Devletleri’ne sokanlar da küçük bir Sefarad topluluğudur. Engizisyondan kaçan Marranolara melcê olan İtalya’nın Livorno şehrinde dahi, 17. asrın sonlarından îtibâren, Localardaki Yahûdiler mühim bir yekûn tutmaktadır. (Leon Zeldis, “Some Sephardic Jews in Freemasonry”; http://www.mastermason.com/fmisrael/sephardic.html... 13.4.2024) Livorno’dan gelip Selânik’e yerleşen Yahûdiler burada da büyük nüfûz kazanacak, dîndaşlarını uyandıracak ve târihin akışını değiştireceklerdir. (Tafsilât için, bilhassa “Mustafa Kemâl’in Hastalığı, Ölümü, Cenâzesi” başlıklı vâsi araştırmamıza mürâcaat)

Yahûdilik, Masonluğu alenen sâhibleniyor

Bunlardan daha mühimm olan husûs ise, gayet îtibârlı Yahûdi müellifleri mârifetiyle, Masonluğa harâretle sâhib çıkan bir neşriyâtın mevcûdiyetidir.

Masonluğu sâhiblenen bir haham neşriyâtı: La Vérité israélite

Masonluğu sâhiblenen Yahûdi neşriyâtının herhâlde en ibretâmîz olanı, Joseph Cohen’in “La Franc-Maçonnerie et le Judaïsme” başlıklı makalesidir. (J. Cohen hakkında: Valérie Assan, “Joseph Cohen, avocat, publiciste”, Archives Juives, 2012/2-45: 141-142; https://www.cairn.info/revue-archives-juives-2012-... 5.3.2018)

Avukat, Gazeteci, Nâşir, Cezâyir Mûsevî Konsistuvarı Reîsi (1846-1847), Pâris Mûsevî Konsistuvarı Âzâsı (1858-1881) Joseph Cohen (Marsilya, 1.11.1817 - Pâris, 22.11.1899), 1860-1862 senelerinde, Pâris’de, “bir haham ve edebiyâtçı topluluğunun desteğiyle” neşrettiği haftalık La Vérité israélite mecmûasının 1861 senesi V. cildinde, 73 ilâ 78. sayfalarda münderic makalesinde, (ki, Fransa’da, o esnâda cereyân eden ve iki Prensin yarıştığı Üstâd-ı Âzam seçimi vesîlesiyle ve coşkun bir üslûbla kaleme alınmıştır) Yahûdilik-Masonluk münâsebeti hakkında, o günden beri tekzîb veyâ cerhedildiğini göremediğimiz tesbîtlerde bulunuyor:

“…Bu büyük cem’iyet ile Yahûdiliğin menfâatleri arasında ne çeşid bir münâsebet mevcûddur?

“Bu münâsebet, düşünülebilecek olandan çok daha fazladır. Yahûdilik, hey’et-i mecmûasıyle Farmasonluk için, derin ve candan bir sempati duymalı ve bu kudretli müesseyle alâkalı hiçbir şeye lâkayd kalmamalıdır. […]

“Mason zihniyeti, Yahûdi zihniyetinden başka bir şey değildir”

“Muhakkak ki Mason zihniyeti, en temel akîdeleriyle, Yahûdi zihniyetinden başka bir şey değildir: Bahis mevzûu olan, onun fikirleridir, onun dilidir, hemen hemen onun teşkîlâtıdır. Mason Tarîkatinin çalışmalarının icrâ edildiği Mâbede girdiğim zaman, her tarafta Süleyman’ın isminin ve İsrâiloğullarının hâtıralarının yankılandığına şâhid oluyorum. Şu remzî Sütûnlar, gölgelerinde, her gün Hiram’ın işçilerinin ücretlerini aldıkları sütûnlardır… Onun ismini hürmetle anıyorlar… Bütün Mason an’anesi, beni, babası Dâvud’un vâdini tahakkuk ettiren Yahûdi Kralının; İbrâhim’in, İshâk’ın, Yâkub’un İlâh’ı nâmına Semâvât ve Arzın Hâlik’ına lâyık bir dînî âbide binâ ettiği şânlı devre götürüyor… O an’ane ki çarpıcı resimlerle remzedilmekte, Filistin’in hudûdları ötesinden bütün dünyâya yayılmakta, lâkin aslının derin, silinmez izini muhâfaza etmektedir. […]

“Mümtâz ırk”

“İsrâiloğullarına mensûb kardeşlerimiz içinde, Masonluğun bu insâniyetperver gayesine bakıp, onda, Sînâ Kanûnlarının bütün yeryüzü milletleri arasında Allâh tarafından ancak kendilerine tevdî edildiği mümtâz ırkın güttüğü dâvâyı farketmiyen var mıdır?

Yahûdi Mesîhciliğiyle örtüşen Mason Mesîhciliği; merkez: Kudüs

“Farmasonluğu destekliyen ve ona kuvvet veren ümîd, istikbâldeki kat’î zaferi müjdeliyerek, İsrâiloğullarını, ıztırâblı yolunda aydınlatan ve kuvvetlendiren ümîddir. Mesîh devrinin başlaması demek, ebedî kardeşlik ve sevgi umdelerinin alenen tasdîk ve kat’î sûrette îlânından, bütün kalblerin, bütün gayretlerin herkesin ve tek tek her ferdin menfâati etrâfında kenetlenmesinden, bütün milletlerin o hârikulâde duâ evinin tâclanmasından başka nedir ki? O duâ evi ki merkezi ve muzaffer timsâli Kudüs olacaktır…

DEVAM EDECEK

 
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme