Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2828.47
BIST 100
9870.43
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yahûdîlik-Masonluk münâsebeti (12)

“Büyük Hatîb” Tanju Koray’ın îzâhatına nazaran:

“Kabbal, Tanrı’yı göksel Âdem, ‘Adam Kadmon’ şeklinde mülâhaza eder ve Sefirotları, zıtlar ve cinsiyet kanunlarını uygulayarak, onun her bir adalesine yerleştirir. Böylece ilk ve en yüksek Sefirotdan, biri erkek ve aktif olan Aklühikmet veya Baba’yı, diğeri dişi ve pasif Zekâ veya Anne’yi çıkartır. Aklühikmet ve Zekâ İlim’i doğururlar. Zekâdan iki ayrı Sefira çıkar, biri erkek ve aktif Lûtuf, diğeri dişi ve pasif Kuvvet. Bunlar Adam Kadmon’un kolları gibidir. Lûtuf ve Kuvvet göğüs ve kalbe yerleşmiş Güzellik’lebirleşirler. Nihayet, Kuvvet’ten erkek ve aktif sefira Zafer, dişi ve pasif Sefira Şan çıkar. Bunlar iki bacağa tekabül ederler ve Esas’da birleşirler. Esas’ın sembolü tenasül âletidir. Bir sefira başın üstündedir: Taç; bir diğeri de Adam Kadmon’un ayakları altındadır: Krallık.” (Koray 1973: 63)

1_97a3abf3c7d07b6c23757ea0dca0fe96.jpg

(https://essentiels.bnf.fr/fr/focus/34c4c2da-83bf-4dce-815e-2872af0a2e85-franc-maconnerie-francaise-19e-siecle; 18.4.2024)

Fransa Meşrik-ı Âzamı’na tâbi Alsace-Lorraine Muhterem Locası’nın “Nevyork’ta, ‘Dünyâyı Aydınlatan Hürriyet’ Heykelinin Açılışı” vesîlesiyle akdedilen celse için hazırladığı 10 Mart 1887 târihlidâvetiye… Üstünde, Magen David veyâMühr-ü Süleyman… Masonluk, bunun gibi isrâiliyâtlainşâ edilmiştir. Herhâlde, hiçbir millet, orada, kendini, Yahûdiler kadar “evinde” hissedemez…

***

Ne kadar ibretâmîzdir ki “akl-ü-hikmet”emuhâlif bütün bu Kabbalacıhurâfelerle (Kabbaliyâtla) fazîlet, kemâlât, ilim, irfân sâhibi olabileceklerini iddiâ ederler ve daha da tuhafı, MüteâlAllâh’a ve O’nun Kitablarına, Peygamberlerine, Uhrevî HayâtVâdineîmân edenleri “Putperestlikle” ithâm ederler!

2_3d63aecf7dd404d7f621ae4638954119.jpg

(https://450.fm/2023/05/19/jerusalem-capitale-disrael-capitale-des-grandes-loges-regulieres/; 13.4.2024)

İsrâil’in istiklâlinin îlân edildiği 1948 senesinin 25. seneidevriyesi olan 2023’te bütün “Muntazam” Büyük Localara Kudüs’de ev sâhibliği yapan İsrâil Devleti Büyük Locası’nın 450.fm; journal de la franc-maçonneriesoustous ses angles isimli Mason sitesinden naklettiğimiz pek mânîdâr afişi: “Kudüs: İsrâil’in başşehri… Kudüs: Muntazam Büyük Locaların başşehri…”

***

5. Fasıl:

YahûdiKaynaklarına Nazaran Yahûdilik-Masonluk Münâsebeti

BâzıYahûdi kaynakları, Masonluk ile Yahûdilik (binâenaleyh Siyonizm, çünki bu ideoloji, evvel emirde, Tanah’aistinâd eder) arasındaki yakınlığa işâretetmekde bir beis görmüyorlar. Bunlardan en fazla dikkat çekici olan birkaçını nakledelim.

Yahûdi Müellifi Bernard Lazare’ıntesbîtleri

1896’da 300 bin nüsha basılan Adlî Bir Hatâ; Dreyfus Mes’elesi Hakkındaki Hakîkat isimli risâlesiyle Yüzbaşı Dreyfus lehindeki muazzam kampanyayı başlatan Sosyalistte mâyüllümilitan, gazeteci ve araştırmacı Bernard Lazare (1865-1903), 1894’te neşrettiği L’Antisémitisme, son histoire et ses causes (YahûdiAleyhdârlığı; Târihi ve Sebebleri) isimli kitabında, Yahûdi aleyhdârlarının haksız hücûmlarına müdellel cevâblar vererek kendi Milletini müdâfaa ederken, bu cümleden olarak, târih boyunca her memlekette tezâhür eden Yahûdi Aleyhdârlığının sebeblerini oldukça objektif bir tavırla tahlîl etmiş ve bu mes’eleyitenvîreden çok kıymetli bilgiler vermiştir.

3_9b4aad73fae1eb931edc1606d3f345e1.jpg

(http://www.cbl-grenoble.org/presentation.php; 9.7.2006)

“Cercle Bernard Lazare”ın İnternet Sitesinde Bernard Lazare…

***

4_d2e3228980bd83699b902c95225a3848.jpg

Yahûdi mes’elesini araştırırken ilk tedkîk edilmesi îcâbeden eserlerden biri, belki birincisi, Bernard Lazare’ın L’Antisémitisme, son histoire et ses causes ünvânlı eseridir. Burada 1894’teki ilk baskısının kapağı ve Farmasonluğun tâ beşiğinde bâzı Yahûdilerin mevcûd olduğunu îzâhettiği sayfa… Bu sayfalar, Fransız Millî Kütübhânesi’ndeki nüshadan çıkarılmıştır. Bizim üzerinde çalıştığımız nüsha, 1969’da, Henry Coston tarafından basılan kitabdır.

***

Bernard Lazare, Yahûdi meselesi üzerinde derinlemesine tefekkür etmek isteyen her araştırmacının ilk mürâcaat eserlerinden biri olması lâzım gelen bu kitabında, Yahûdilik-Masonluk münâsebeti hakkında dahi şâyân-ı dikkat tesbîtlerde bulunmuştur :

“Muhakkak ki 18. asrın son senelerinde, gizli cem’iyetler büyük bir ehemmiyet kesbetmişlerdir. Onlar, insaniyetperver, rasyonalist ve otorite aleyhdârı nazariyelerin tasarlayıcıları olmadılarsa da, onların fevkalâde yayıcıları ve ayrıca, büyük ajitatörler oldular. İlüminizm ve Martinizmin, gayet müessir ihtilâl mayalayıcı cereyanlar oldukları inkâr edilemez. Mâmâfih, onlar, ancak temsîl ettikleri nazariyeler hâkim hâle geldikleri zaman ağırlık kazandılar ve 1789 İhtilâlini hazırlıyan zihin hâlinin sebebleri değil, ancak onun netîcelerinden biri oldular; ki bu netîce de hâdiselerin gidişâtı üzerinde müessir olmaktan hâlî kalmadı.

“Şimdi, Yahûdiler ile bu gizli cem’iyetlerin alâkası ne olmuştur? İşte bu, elimizde ciddî vesîkalar bulunmadığından, aydınlatılması hiç de kolay olmıyan bir husûstur. Âşikâr ki onlar, (yukarıda) zikrettiğim bâzı müelliflerin iddiâ ettikleri gibi, bu cem’iyetlerde hâkim unsur olmadılar. Gougenot de Mousseaux’nun ileri sürdüğü gibi, “zarûrî olarak, Farmasonluğun rûhu, reîsi, büyük üstâdı” değillerdi.

“Masonluğun menşêindeki Kabbalacı Yahûdiler, İlüministler”, v.s.

“Bununla berâber, Masonluğun bizzât beşiğinde Yahûdilerinmevcûd olduğu kat’î bir husûstur. Bunlar, günümüze kadar muhâfaza edilmiş bâzıritlerinisbât ettiği gibi, Kabbalacı Yahûdilerdi. Pek muhtemelen, Fransız İhtilâline tekaddüm eden senelerde, bu cem’iyetinhey’etlerine daha kalabalık sayıda dâhil oldular ve kendileri de gizli cem’iyetlertêsîs ettiler.

“[İlüministTeşkîlâtınınReîsi Adam] Weishaupt’unetrâfındabâzıYahûdiler bulunduğu gibi, Portekiz asıllı bir Yahûdi olan Martinez de Pasqualisde,Fransa’da, birçok İlüminist topluluk meydana getirdi. O, büyük mikdâra ulaşan sâliklerine gizli ‘reentegrasyon’ dogmasını tâlîm etmekteydi.