Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Ağustos 2017

Yaban Domuzu

Geçen hafta gazetelerde "Bodrum'da domuzlar lüks siteye indi." başlığıyla verilen haber vardı. Haberde Türkiye'nin gözde turizm merkezi Bodrum'un Türkbükü Cennet Koyu'nda lüks villaların bulunduğu bölgenin domuzların istilası altında olduğu, insanların geceleri yürüyüş yapmaya korktuğu, bu hadisenin dördüncü defa vuku bulduğu belirtiliyordu.

Gerçekten Müslüman ve Musevi olmayanların etinden yararlanmak için besledikleri domuz kadar dağlarda ve ormanlık bölgelerde yaşayan yaban domuzları da bu haberde olduğu gibi insanlığa zarar ve acı getirmektedir.

Sıradan yaban domuzu olarak bilinen (Sus scrofa), dünyanın neredeyse her yerine yayılmış durumdadır. Ekinlere zarar veren, yapılara ve insanlara saldıran, sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları gittiği her yere bulaştıran yaban domuzları, otları eşeleyip köklerinden söktükleri için doğal bitki örtüsüne zarar veriyor ve yabani istilacı otların yayılmasına yardımcı oluyorlar.

Bitkiler, ekolojik bir miras olarak, uzun süre boyunca yaşadıkları bölgede, doğal dengeyi güçlendirmek için farklı türlerle kendini gösterirler. Buna süksesyon, yani sıralı değişim deniyor. Bu durum sürdükçe, o bölgede yaşayabilen türlerin sayısı da artıyor çünkü hayvanların besin kaynakları çoğalıyor. Yaban domuzları ise bu ekolojik sürece zarar vererek dengenin bozulmasına yol açıyor.

Hepçil olduklarından dolayı yani hem otlarla hem de etlerle beslenebilen bu yaban domuzlarının diyetinde yavru kara kaplumbağaları, su kuşları ve yöreye özgü sürüngenler, bitki kökleri, sebze, meyve ve böcekler gibi ekolojik dengenin korunmasını sağlayan son derece değerli türler kadar her şey mevcut. Bu istilacı domuzların kontrol altına alınmasıysa çok zor. Çünkü yaşadığı bölgelerde insanların yanı sıra çeşitli hayvanlar için de hedef olsalar da bir kerede 12 yavruya kadar doğurabildiklerinden soylarını tüketmeden sayılarını azaltmak mümkün olamıyor.

Yaban domuzuna Türkiye'nin neredeyse her yerinde rastlamak mümkündür. Ortalama 1,5 metre uzunluğunda, 1 metre yüksekliğindedirler. 300 kiloya kadar çıkabilirler.

Yaban domuzunun bir özelliği de sürüler halinde gezmeleridir. Sıcağı çok sevmezler. Bu yüzden gündüz uyur, gece gezerler. Önceden tahmin edilemeyen hareketleri sebebiyle son derece tehlikeli hayvanlardır. Yaklaşık 15-20 km hızla koşabilirler. Sivri çene dişleri ile çok ciddi zarar verebilirler.

Yaban domuzları insanlara öldürücü darbeler yanında ekolojik dengeyi bozar, doğayı tahrip eder. Zararları bununla da bitmez: Dışkıları sebebi ile su kaynaklarını kirletebilirler. Temas halinde mikrop bulaştırarak ateşli enfeksiyonlara yol açarlar.