Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2429.52
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2023

Ya Bay Kemal kaybederse

Tarih yine tekerrür etti. Bir zamanlar Bülent Ecevit’in bakanlık vaadi ile Adalet Partisi’nden 11 milletvekilini ayartıptransfer ettiği, yakın siyasi tarihimize “Güneş Motel Vakası” olarak geçen olay tekrarlandı. Bu kez kirli pazarlık Ankara’daki JW Marriott Otel’de Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener arasında yapıldı.

Güneş Motel Vakası ile bu olayın tek farkı, Ecevit’in seçilmiş milletvekillerini bakanlık vererek satın almasıydı. JW Marriott Otel’de ise Türkiye Cumhuriyeti makamları daha seçim yapılmadan paylaşıldı. Koalisyon testisini kıran Meral Akşener’i geri getirmek için iki hırslı belediye başkanını mizansene dâhil ettiler.

Aslında bu masa batılıların fikriydi. Macaristan’da olduğu gibi muhalefeti bir araya toplamak için kuruldu. Kuranların amacı Ekrem İmamoğlu’nu öne çıkarmaktı, Bay Kemal ona fırsat vermeyip ön aldı. Meral Akşener Bay Kemal’in kazanamayacağını biliyordu. Akşener’in İmamoğlu’nu önce çıkarma çabalarına karşı Bay Kemal kendi adaylığını lanse etti. Küçük parti başkanlarını daayartarak hedefine ulaştı.

***

Türkiye, “başkanlık” sistemine geçmeden önce ülkeyi Başbakan yönetiyordu. Cumhurbaşkanlığı sembolikti. 2017 yılındaki referandumla rejim yani yönetim sistemi halkın oyları ile değişti. Bu da hükümete hızlı karar alma ve uygulama imkânı getirdi. Meclis’inicra ilebağı azaltılıp yasalara yoğunlaşmasısağlandı.

Türk Milleti, tarihte hep güçlü liderlerle öne çıkmıştı. Lideringüçlü olduğu devirlerde Türk devletleri hep gelişip büyüdüler. Sistem değişikliği Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın elini güçlendirirken muhalefetin de içine oturdu.

Cumhur İttifakı dışında kalan partiler bu yeniliği hazmedemediler. Batılı ülkeler ise hurdaya ayırdıkları silahları satıp milli gelirini hortumladıkları Türkiye’yi kaybetmenin üzüntüsü içindeydiler. Muhalefeti birleştirip yemlediler, Ak Parti küskünlerini sahaya sürdüler. Su gibi para harcadılar. Sırf muhalif medyaya akıttıkları fonların listesi sayfalara sığmıyordu.

***

Masa toplandı dağıldı, sonuçta dayatılan aday CHP’nin başkanı oldu. Koalisyona iki belediye başkanını katmak da yetmedi, şimdi HDP’nin açık veyagizli desteğini almaya çalışıyorlar. HDP ise büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi devleti birlikte yönetelim diyor. Türkiye’nin problemi de işte tam bu noktada başlıyor.

HDP’yi Meclis’e taşıyan da, CHP’yi HDP’lileştiren de Bay Kemal olmuştu. Vatansever insanları CHP’den uzaklaştırıp Meclis’te kalanlara da devletin sınır ötesi terör operasyonlarına HDP ile birlikte hayır oyu kullandırttı. Pandemi, Ukrayna Savaşı ve büyük deprem felaketini yaşayan ülkemiz için Allah’tan dileğim, Türkiye’ninbaşına terör yandaşı bir koalisyon hükümetinin musallat olmamasıdır.

Meral Akşener’in şart koşması ile altılı masanın kabul etmek zorunda kaldığı en önemli madde, parti başkanlarının milletvekili adayı olmayacağıydı. Bay Kemal, Recep Tayyip Erdoğan’a karşı seçimi kaybederse sadece kendisigitmeyecek, altı parti başkanınıda Meclis’in ve siyasetin dışında sürükleyecek.