Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2439.04
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Aralık 2021

Whatsapp Türkiye'de yenildi

2021’in başlarında dünyada yaygın kullanılan WhatsApp mesajlaşma uygulaması kullanım koşullarını değiştiren bir güncelleme yaparak kişiler hakkında veri toplamayı gündeme aldı.

Daha sonra tüm dünyadan ardı sıra bu düzenlemeye tepki yağmaya başladı.

Hatta yargı devreye girdi.

Türkiye’de de Rekabet Kurulu konu hakkında bir karar verdi ve WhatsApp’ı haksız buldu.

İsmi Meta olarak değiştirilen Facebook’un ana şirketine bağlı olan WhatsApp yönetimi Rekabet Kurulu’nun bu kararına itiraz etti.

İtiraz sonucunda çıkan kararda mahkeme Rekabet Kurulu’nun kararını haklı buldu.

Ankara 4.İdare Mahkemesi, 13 Aralık’ta aldağı karar ile “Facebook'un Türkiye’de Whatsapp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook'un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi“ne yapılan itirazı reddetti.

Mahkeme, gerekçede WhatsApp kullanıcılarının Facebook tarafından sunulan koşulları kabul etmeleri hâlinde diğer grup şirketlerinin (Facebook vs.) verileri eline geçirerek bunu kullanmaya başlayacağına vurgu yapıyor.

Kararın uygulanmasına izin verilmesi daha sonra geri alınsa bile telafisi mümkün olamayacak bir durum meydana getiriyor.

WhatsApp’ın isteğini kabul ederek 8 Şubat 2021 tarihe kadar onay verenler için ise geçici tedbir kararı alınmasında hukuka ayrılık olmadığını belirten Mahkeme, gerekirse süreçle ilgili yeniden karar verebileceğini de ayrıca kayda geçirdi.

Hukuk kararlarının vatandaşı koruyacak ölçekte alınması çok kıymetli.

Buna rağmen serverları (bilgilerin depolandığı merkezler) yurt dışında bulunan şirketlerin verileri nasıl kullandığı ise tek taraflı olarak beyanlarından ibaret bir konu.

Hatırlayalım, WhatsApp Krizi döneminde herkes iletişim güvenliğini birincil mesele hâline getirmişti.

Konuşmaların içeriğindeki gizliliği bozabilecek bir adımın getirdiği rahatsızlığı hepimiz kemiklerimizde bile hissettik.

Ama uzmanların başka beyanları da vardı.

Yazılım dünyasında hiçbir şeyin garantisi yok.

KRİPTO PARALARIN GELECEĞİ

Güven, savunma ya da bağımsızlık dijital dünya için geçerli akçe değil.

Tam da bu sebepten kripto paralara yaklaşım da her zaman için büyük bir şüphe barındırıyor.

Faizlerin eksilere indirildiği bir dönemde zenginlerin finansal piyasalardan kazanç elde etme aracı hâline gelen kripto paralara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok sert açıklamları oldu.

Erdoğan, sınırlayıcı nitelikteki yasa tasarısının Meclis’te kanunlaşacağını da söyledi.

Dünyada 2,5 trilyon doları geçen bir Pazar hâline gelen kripto paraların dayandığı tek gerçek arkalarında şirketlerin vaat ettiği güven ve kopyalanamaz şifreleme sistemleri ile çalınmama garantisi.

FED’in faiz artışıyla birlikte finans piyasalarından daha güvenilir paralar kazanacağına inanan sermaye sahiplerinin tercihleri kripto paraların geleceğini belirleyecek en önemli konu olacak.

Mart ayında başlaması muhtemelen faiz artırımları ile kripto paralarda kalmayı tercih edenlerin sayısındaki fazlalık küresel sistemin ne derece bağımsızlığı talep ettiğini de ortaya koyacak.

Her şeye rağmen AB’nin 2024 yılında yapacağı düzenlemeye kadar kripto paralar için kapıları çok kapatmamakta fayda var.