Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2436.93
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


WhatsApp kişisel verilerimizi ele geçirecek!

WhatsApp, pazartesi günü gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını güncelledi ve mesajlaşma platformunun kullanıcı verilerini Facebook'un sahip olduğu diğer ve üçüncü taraf uygulamalarla nasıl paylaşacağını genişletti.

Güncelleme, kullanıcının Facebook ile veri paylaşmayı reddetmesi durumunda WhatsApp'tan çıkması gerektiği koşuluyla geliyor.

Durum, grup adları ve simgeleri, etkinliklerin sıklığı ve süresi ve bir kullanıcının çevrimiçi olup olmadığı bilgileri WhatsApp tarafından tutulmaya devam edecektir.

WhatsApp hangi bilgilerimizi toplayacak?

Bunun ötesinde platform, işleme yöntemi, işlemler ve sevkiyat verileri dahil olmak üzere yeni ödeme özelliğinden veri toplayacak. Ayrıca konum, cihaz modeli, işletim sistemi, pil seviyesi ve tarayıcı ayrıntılarını da toplayacak ve paylaşacaktır.

Temmuz ayında WhatsApp, kullanıcılarına kullanım verilerini paylaşma konusunda bir 'devre dışı bırakma' seçeneği verdi. Şirket, gizlilik politikasının önceki sürümünde, "Mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklamlarını ve ürün deneyimlerini iyileştirmek için WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook ile paylaşılmamasını seçebilirsiniz" dedi.

Şartlar ve Gizlilik Politikasını kabul eden kullanıcıların bu seçimi yapmak için ek 30 günü olacak. Bu madde, güncellenmiş politikada kaldırılmıştır ve bu, kullanıcıların WhatsApp'a veri toplama ve paylaşma izni vermesini zorunlu kılmaktadır.

WhatsApp, 2009 yılında ücretsiz, platformlar arası bir mesajlaşma uygulaması olarak kuruldu. Dört yıl sonra 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcı kazandı. Facebook platformu 2014 yılında satın aldı ve kullanıcı verilerine WhatsApp'tan erişme şeklini kademeli olarak değiştirdi. Sosyal ağ şirketi artık WhatsApp kullanıcılarına en son politika güncellemesiyle 'kullan ya da bırak' tavrı gösteriyor.

Bir dijital özgürlük organizasyonu olan İnternet Özgürlüğü Vakfı'nın genel müdürü Apar Gupta'ya göre güncellenmiş WhatsApp şartları, Facebook'un ve bağlı üçüncü taraf uygulamaların kişisel veriler de dahil olmak üzere kullanıcı verilerini ticari kazanç için kullanmasına yardımcı olacak ve kullanıcının gizliliğini ihlal edecek.

Kısacası yeni politika, WhatsApp'ın hizmetleri ve şirketin kullanıcı verilerini nasıl işlediği hakkında bilgiler içeriyor. Ayrıca, WhatsApp'ın platformda sohbetleri depolamak ve yönetmek için Facebook'ta barındırılan hizmetleri nasıl kullandığına da ışık tutuyor.

Ancak güncellemenin en önemli özelliği, WhatsApp'ın artık kullanıcı verilerini Facebook ve içerik önerileri ve reklamlar için hizmetleriyle entegre olan diğer üçüncü taraf hizmetlerle paylaşacak olmasıdır. WhatsApp, hizmetlerini çalıştırmak, sağlamak, iyileştirmek, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanıcının bilgilerini alacak ve toplayacak.

WhatsApp’ın akibeti ne olacak?

Şirket, "Siz veya başkaları üçüncü taraf hizmetlerini veya hizmetlerimizle entegre olan diğer Facebook Şirket Ürünlerini kullandığınızda, bu üçüncü taraf hizmetleri sizin veya başkalarının onlarla paylaştıkları hakkında bilgi alabilir. Örneğin, Hizmetlerimizle entegre veri yedekleme hizmeti (iCloud veya Google Drive gibi), WhatsApp mesajlarınız gibi onlarla paylaştığınız bilgileri alacaklar.” şeklinde bir açıklama yaptı.

WhatsApp ayrıca, "üçüncü taraf bir platformdan içerik oynatmak için uygulama içi oynatıcıyı kullandığınızda olduğu gibi, Hizmetlerimiz aracılığıyla bağlantılı bir üçüncü taraf hizmetiyle veya başka bir Facebook Şirket Ürünüyle etkileşimde bulunursanız, sizinle ilgili bilgiler, sizin IP adresi ve bir WhatsApp kullanıcısı olduğunuz gerçeği, bu tür bir üçüncü şahsa veya Facebook Şirket Ürününe sağlanabilir.” bilgisini aktardı.

Bu yeni şartlar ve politikalar 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak ve uygulamayı kullanmaya devam etmek için kullanıcıların bunları kabul etmesi gerekecek. Bununla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, Yardım Merkezine gidebilirsiniz.