Vodafone Akıllı Köy'ün tercihi Massey Ferguson oldu
Vodafone ve TABİT işbirliğiyle çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma amacıyla Aydın'da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy'de iş ortaklıkları devam ediyor.
Buna göre, dünyanın lider traktör markalarından Massey Ferguson, teknolojinin yardımıyla 147 milyar TL seviyesindeki tarım ekonomisini tetikleyecek modeli ortaya koyan Vodafone Akıllı Köy'ün Gümüş Sponsoru oldu.
Massey Ferguson iş yükünü azaltan, yakıt tasarrufu sağlayan, güvenilir ve ileri teknoloji traktörlerini Vodafone Akıllı Köy'de çiftçilerin deneyimine sunacak.
Vodafone Akıllı Köy'de, kırsal alandaki üretimin verimliliğini teknolojinin olanaklarıyla geleceğe taşımayı amaçladıklarını ifade eden TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın "Vodafone Akıllı Köy sayesinde çiftçiler yeni üretim tekniklerinin kullanıldığı alanlarda inceleme yapabilecek ve planlanan teknikleri ve teknolojileri bire bir uygulayabilecek. Vodafone Akıllı Köy'ün diğer köylere de örnek olmasını, bir model olarak Anadolu'ya domino etkisiyle yayılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
Massey Ferguson Genel Müdürü İbrahim Aksoy ise "Üretken tarımı destekleyen bir firma olarak bu projenin ülkenin diğer bölgelerine de örnek olabilmesi ve yayılabilmesi için elimizden gelen tüm katkıyı sağlamaya hazırız. Vodafone Akıllı Köy'de beş yıllık projeksiyonda her yıl yenilenecek olan traktör modellerimiz ile yer almanın yanı sıra eğitim, uygulama ve güvenlik konularında da proje kapsamında firmamız bünyesinde destek vermeye devam edeceğiz" dedi.
Aile çiftçiliğini teknolojik tarımla buluşturan yeni nesil kırsal yaşam modelinin bir örneğini sunacak olan Vodafone Akıllı Köy, kırsal yaşamda teknoloji destekli sosyal gelişim ve inovasyonu destekleyecek.
Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana kurulan köyde, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesislerinin kurulumu tüm hızıyla devam ediyor.
Onca teşviğe rağmen kurumların belli başlı birkaç büyükşehir dışında yatırıma yanaşmamalarını göz önüne alırsak bu proje hakikaten çok kıymetli. Yalnız kırsal kesimde yaşayanlar değişime pek açık değiller. Daha gelenekçiler. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isterler mi, bu uygulama rağbet görür mü merak ediyorum.