Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2487.21
BIST 100
9538.7
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ve\u2026 Firak Zamanı

Sürgün, firak ve firar diyarı bu fani alemde, maalesef her visalin bir de firakı varu2026 35-40 gün önce başlayan Haremeyn visalinden sonra şimdi firaklar başladı. Yürekten buluşmalar ve özlemle kucaklaşmalardan sonra dünyanın dört bir tarafında dünyanın merkezine akın etmiş olan mü'minler, kafile kafile, fevç fevç memleketlerine dönüyorlar.

Yaşanan lahuti hazlara ayrılık acısı karışıyoru2026 Birbirinden farklı karışık duygularu2026 Bir yanda Beytullah'a kavuşma, İsmail ve İbrahim (a.s) ve Hacer annemizin hatıralarını yad etme, Resulullah (sav) ve binlerce Ashabının (Rıdvanullahi alyhim ecmain) ayak izlerinden yürüme, nice Salihler ve Allah (cc) dostlarının nefeslerini hissetme, vahiy sedalarının yankılandığı mübarek diyarlarla kavuşmanın hazzı ve süruruu2026 Diğer yanda tüm bu güzeller ve güzelliklerden ayrılmanın hüznüu2026 Yaşanmakta olan aşk, sevda derecesinde bir coşkunun yarıda kesilmesinin hançer gibi yüreğinize oturmasıu2026 Tek kelimeyle "anlatılmaz yaşanır."

Bu günlerde nice insanları derin bir düşünceye dalmış gibi görüyorsunuz. Daha önce yer yer ve zaman zaman işitilen hıçkırık sesleri daha da yoğunlaşmışu2026 Özellikle mültezemde yangın var. Yüreklerin aygınıu2026 Masum bir bebeğin kendisini annesinin kucağına atıvermesi gibi, nice aşıkların kendilerini rahmanın bağrına! Attıklarını görüyorsunuz. Nasıl bir manzara ilahi... dakikalarca bazen saatleri aşan gözyaşları ve hıçkırıklarla yakarışlar, size olur olmaz şunu söyletiyor: "Allah (cc) ım şu salih kulun ne istiyorsa bana, şu haremde bulunan mü'minlere ve cümle ümmete de aynısını nasib eyle Allahım!..

Beytullah ve Ravza üzerine yakılan türküleri! Yürekten yankılanan ilahi, kaside ve naatları şimdi daha iyi anlıyorum. Hiçbir aşığın hiçbir maşuk için dizemeyeceği dizeler demek ki boşuna değilmiş. Özlemler, hasretler, visaller, firaklaru2026

"Hac ibadetinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anışla Allah'ı anın. İnsanlardan, "Ey Rabbimiz! Bize (vereceğini) bu dünyada ver" diyenler vardır. Bunların ahirette bir nasibi yoktur." (Bakara 2/200) ayetinin sırrı tecelli ediyor. İnsanlar yılda bir defa, pek çokları da ömürde bir defa yakaladıkları feyiz ikliminin geçmiş olması hüznüyle farklı bir yalvarışla yalvarıyorlar.

Bazı yakarış örnekleri:

Ey Allahım! Peygamber'in Muhammed'in hürmetine, dostun İbrahim'in hürmetine, seninle konuşan kulun Musa hürmetine, kelime ve ru00fbhundan olan İsa hürmetineu2026 Musa'nın Tevrat'ı, İsa'nın İncil'i, Davud'un Zebu00fbr'u ve Muhammed'in Furkan'ı hürmetine, kullarına gönderdiğin bütün vahiylerin hürmetineu2026 Yerine getirdiğin bütün kaza ve kaderin hürmetine, ihtiyacımı senden istiyorum. Beni mahrum eyleme. Musa'ya inzal buyurduğun isminin hürmetine, kullarının rızıklarını dağıtmakta rolü olan büyük isminin hürmetine, yeryüzünün karar bulması için, üzerine koyup da onda muvazeneyi temin eden isminin hürmetine, göklerin üzerine konup onların istiklale kavuşmasını temin eden isminin hürmetine, dağların üzerine koydurup onlarda istikrarı t-min ettiren isminin hürmetine, o ismin ki, arşın onunla ayakta durmaktadır, işte onun hürmetine, senin Tuhu00fbr, Tahir, Tahhar, Samed ve Vitr isimlerinin hürmetine, o mübarek ismin ki, Kitabında senin nezdinde apaçık nu00fbrdan inzal buyurulmuştur, onun hürmetine. O ismin ki, gündüzün üzerine onu koymuş, gündüzün nu00fbrlanmasına vesile olmuştur. Gecenin üzerine onu koymuş, gecenin kararmasına vesile olmuştur, onun hürmetine, senin azamet ve kibriyanın, keru00eem zatının hürmetine, senden bana Kur'an ile onun bilgisini ihsan buyurmanı ister ve o bilgiyi etimle, kanımla, kulağımla, gözümle ayrılmaz bir şekilde karıştırmanı senden dilerim ve bütün bunların hürmetine senden isterim ki, kuvvet ve kudretinle benim vücudumu kendi yolunda çalıştırasın. Çünkü günahtan dönüş ve ibadete yöneliş, ancak senin kuvvetin ve kudretinledir. Ey rahmet edenlerin en rahmet edicisi olan Allah!

'Ey Allahım! Bizleri, nezdinden gelen hidayete erdir. Faziletini üzerimize oluk gibi yağdır. Rahmetinden üzerimize saç! Bereketinden üzerimize indir!'

Ey Allahım! Senden hayrın tamamını, hazırını, geleceğini, bildiğimizi ve bilmediğimizi talep ederiz. Şerrin bütününden, hazırından ve geleceğinden, bildiğimizden ve bilmediğimizden sana sığınırız. Senden cennet ve cennete yaklaştırıcı, söz ve hareketleri isteriz. Ateşten, ateşe yaklaştırıcı söz ve hareketlerden de sana sığınırız. Senin kulun ve rasu00fblün Muhammed (sav) hangi hayırları hangi kelimelerle senden istediyse, biz de tüm o hayırları aynı kelimelerle senden istiyoruz. Bize cümle ümmeti muhammede nasib eyle Allahım! Kulun ve rasu00fblün Muhammed (sav) hangi şerlerden hangi kelimelerle sana sığınmışsa biz de aynı şerlerden aynı kelimelerle sana sığınıyoruz. Bizleri neslimizi ve cümmle mü'minleri muhafaza eyle Allahım! Ey merhametlilerin en merhametlisi! Bütün bunları rahmetinden talep ederizu2026

Ey Allahım! Dünyanın fitnelerinden beni koru. Sen neyi seviyor, neden razıysan beni onu yapmaya muvaffak kıl. Benim halimin tamamını ıslah eyle. Dünya ve ahirette şaşmaz ve değişmez hükmünle beni sabit kıl. Her ne kadar zalim isem de beni saptırma. Sen her eksiklikten uzaksın, ey Alu00eey, Azu00eem, Baru00ee, Rahim,, Azu00eez, Cebbar olan Allah. Göklerin gölgeleriyle kendisini her türlü eksiklikten tenzih eden Allah, her türlü noksanlıktan münezzehtir. Denizlerin kabaran dalgalarıyla, dağların yansıtan sesleriyle, denizdeki kocaman balıkların kendilerine mahsus dilleriyle, göklerdeki yıldızların burçlarıyla, ağaçların kök ve meyveleriyle, yedi kat gök ile yedi kat yerin üzerinde ve içindeki varlıklarıyla kendisini tesbih eden Allah! Biz de seni tesbih ve tenzih ederiz.

Ey Allah'ım! Sen yücesin, sen yücesin! Sen her eksiklikten münezzehsin, münezzehsin! Ey kayyu00fbm, ey alim, ey halu00eem Sen her türlü eksiklikten münezzehsin! Senden başka ilah yok. Sen teksin, senin ortağın yoktur. Diriltiyorsun, öldürüyorsun. Ölümsüz diri ancak sensin. Hayrın tamamı senin kudretindedir. Sen herşeye kadirsin!
Hac ve umrelerimiz makbul ve mebrur, tüm Müslümanlar dünya ahiret mesrur olsun. Aminu2026 [email protected]