Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.22
Gram Altın
2961.78
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Kasım 2013

VERGİ,HARÇ VE PARA CEZALARI ARTIYOR

2014 yılında ödeyeceğimiz Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi ile trafik cezası dahil her türlü idari para cezaları ve harçlar, yeniden değerleme oranına göre artıyor.

YDO, her yıl Ekim ayı itibariyle 12 aylık ortalama üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre belirleniyor. Ekim ayı bu bakımdan önemli. Bu yıl endeks yüzde 3,93 olarak hesaplanmış. Vergi ,harç ve cezalar bu oranda zamlanacak.

Burada 22 milyonu ilgilendiren Emlak Vergisi ile ilgili bir parantez açalım. Emlak Vergisi'nin her yıl ''yeniden değerleme oranın yarısı kadar'' artması gerekiyor. Ancak Bakanlar Kurulu bu artışı ''yeniden değerleme oranı kadar'' tespit etmeye yetkili. Bakanlar Kurulu 2012 ve 2013'de yetkisini kullandı. Bakalım bu sene de kullanacak mı ? Kullanmasa iyi olur. Çünkü Emlak Vergisi değerleri dört yılda bir yeniden belirleniyor. 2014'te bu döneme denk geldiğinden vergiler, yeniden değerleme oranı uygulanmasa bile, zaten vatandaşın bütçesini zorlayacak ölçüde artacak.

***

MARATON KOŞUSU !

İstanbul Sanayi Odası'nın toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de enflasyonu daha düşük seviyelere indirmenin ve yüzde 5 olan hedef ile uyumlu hale getirmenin bir numaralı hedefleri olduğunu belirterek, enflasyonla mücadeleyi maraton koşusuna benzetti.

Bu maratonda iyi bir derece elde edeceğimizden emin olamıyoruz. Zira yüzde 29,7'den tek haneye indirilen enflasyon konusunda ciddi bir mesafe katettiğimizi takdir etmekle birlikte, dünyada belli başlı çok sayıda ülkenin gerisinde kalarak, her yıl ortaya konan yüzde 5 enflasyon hedefinin ıskalanması insanı umutsuzluğa sevk ediyor.

***

FİNANSMAN MALİYETLERİ AZALTILIYOR

BDDK'nın aldığı yeni kararlarla KOBİ kredilerinin bankalar açısından maliyetini düşürücü bazı adımlar attıklarını bildiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş dünyasının makul maliyetli kaynağa ulaşıp, yaptığı işle orantılı bir şekilde kredi hacmi artırmasını sağlayacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyledi. İş adamlarının sürekli yakındığı bir konu.

En son İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan reel sektörün kredi sorununa dikkat çekerek, ''Dünyada likidite bolluğu ve ucuz para olduğu söyleniyor. Ama biz bundan yararlanamıyoruz. Çünkü yüzde 10'nun altında faizle uzun vadeli kredi bulmakta zorlanıyoruz'' dedi.

Dünyada faizlerin yerlerde süründüğü bir konjonktürde, reel sektörün finansman maliyetini azaltacak çalışmaların en kısa sürede sonuçlanması, ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor.