Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Ocak 2014

VERGİ CEZASINDA REKOR KIRILDI

Maliye Bakanlığı 2013 yılında 73 bin 286 mükellefi vergi incelemesine tabi tuttu.

Bu incelemeler sonucunda; 8,5 milyar lira vergi kaybı bulundu.

Bu vergiye ilişkin olarak da 19 milyar liralık vergi cezası kesilerek cumhuriyet tarihinin rekoruna imza atıldı, gazetelerin ekonomi sayfaları haberi manşetten duyurdu.

2013 yılı bütçe açığının 18,4 milyar lira, Kurumlar Vergisi tahsilatının 29 milyar lira olduğu göz önüne alınırsa, tahakkuk ettirilen vergi ile kesilen cezanın büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.

Yalnız iki noktaya dikkatinizi çekmek isteriz.

İlki; milyonlarca mükellef içinden sadece 73 bin mükellefin incelenmesi sonucu tespit edilen bu rakamlar, ülkemizdeki kayıp ve kaçağının ne boyutta olduğunu göstermesi bakımından düşündürücüdür.

İkincisi; yaklaşık 27 milyar lirayı bulan vergi ve cezanın acaba ne kadarı, uzlaşma komisyonları ve yargı organlarında kırpılmadan hazinenin kasasına girmiştir?

ALIŞVERİŞTE FİŞ ALIN

Alışveriş sırasında alınmayan fişlere uygulanacak cezalarla ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, "Bir alışveriş yaptığınızda belgesini almanız aslında 76 milyonun hukukunu korumak açısından önemli" diye konuştu.

Kendisinin ekmek alırken bile fişini istediğini söyleyen Şimşek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi bakımından herkesin kendisi gibi davranması gerektiğini söyledi.

Ne var ki sistemin bizatihi kendisi vergi kaçakçılığını teşvik etmekte, anayasanın emrettiği mali güce göre vergilendirme prensibi bir türlü hayata geçirilememektedir.

PARA VAR PROJE YOK

Araştırma fonlarına ayrılan paraların proje yetersizliğinden harcanamadığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, "2014 yılında nakit olarak 1 milyar 600 milyon TL verilecek, projeleri bekliyoruz" dedi.

Ar-Ge ve inovasyon yapan, tasarım üreten insanlara vergi istisnası getirilmesi, kamu ihalelerinde imtiyaz tanınması ve nakit desteği verilmesi, takdir edilmesi gereken düzenlemeler.

Uygulamada bürokratik engeller çıkarılmazsa, cari açık dahil bir dizi sorunumuz hal yoluna girer.

SAVUNMA SANAYİ İHRACATI ARTIYOR

Savunma ve Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Başkanı Latif Aral ALİŞ, ihracatlarını 2012'de yüzde 43, 2013'te yüzde 10 artırarak 1 milyar 391 milyon dolara ulaştıklarını açıkladı.

2013 yılında; sahil güvenlik uçakları, arama kurtarma gemileri, helikopterler, hücum botları teslimatı yaptıklarını belirten ALİŞ, 2014 hedefinin yüzde 44 artışla 2 milyar dolar, 2023 hedefinin ise yılda ortalama yüzde 32 büyüyerek 25 milyar dolar olduğunu söyledi.

Memleketimizde teknolojisi yüksek ürünlerin imal ve ihraç edildiğine dair böyle haberler duymak, işlerin sarpa sardığı şu kaotik ortamda, insanın geleceğe umutla bakmasını sağlıyor.