Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Ekim 2023

​Vefatının 40. yılında Necip Fazıl Kısakürek sempozyumu

Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneğinin düzenlediği ve Erzurum Valiliği, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Yakutiye Belediyesi, Palandöken Belediyesi ve Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün paydaş olarak katıldığı “Eğitim ve Gençlik” temalı “Vefatının 40. Yılında Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu" 20-21 Ekim 2023 tarihlerinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımlarıyla Erzurum'da gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında Cihannüma Derneği Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin birer konuşma yaptı.

Cihannüma tarafından yapılan sempozyum davetiyesinde Üstat Necip Fazıl’ın Gençliğe Hitabesi’nden alınan bir bölüm dikkat çekiyor: “Kim var!” diye seslenince sağına ve soluna bakınmadan, fert fert ‘Ben varım!’ cevabını verici, her ferdi ‘Benim olmadığım yerde kimse yoktur!’ duygusuna sahip bir dava ahlakını pırıldatıcı bir gençlik…” Cihannüma Başkanı değerli dost Av. Rıza Yorulmaz da Üstat Necip Fazıl’ın bu çağrısına uyarak yola çıkmış ve ülkemizin her sathında yapılanarak gençliği

şuurlandırma konusunda azami derecede gayret göstermektedirler. Erzurum’da yapılan sempozyumda gördük ki dava şuurunu içinde taşıyanlar, ülkemizin dört bir köşesinden çıkarak Cihannümanın çağrısına uymuş, bir araya gelmiştir. Bu vesile ile en başta Cihannüma gönüllülerine ve özellikle Erzurum teşkilatının samimi ve ince ruhlu neferlerine şükranlarımı sunuyorum.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Gazze’de yaşanan insanlık dışı katliamlara dikkat çektiği konuşmasında Üstat Necip Fazıl’dan şiir okudu.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cihannümanın kurucu genel başkanı olmaktan onur duyduğunu belirterek sempozyumun hayırlara vesile olmasını dilediği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Necip Fazıl sadece Türk edebiyatının bir şair ve yazarı değil aynı zamanda Türk düşüncesinin, Türkiye'deki entelektüel zeminin, Müslüman düşüncesinin de en önemli fikir adamlarından biridir. Çocuklarımızın Necip Fazıl üstadın idealize ettiği nesle ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Cihannüma mefkuresinin öncü şahsiyetlerini anma amacıyla planlanan ve ilki geçen yıl Diyarbakır’da Sezai Karakoç ile başlayan sempozyumlar dizisinin ikincisi olan sempozyumda, Üstat Necip Fazıl üzerine çalışmaları olan akademisyen ve yazarlar tebliğlerini sundular. Sempozyumda biri değerlendirme oturumu olmak üzere 8 oturum gerçekleştirildi. Sempozyumda 50’nin üzerinde akademisyen ve yazar sunumlarını yaptı. Sempozyumun ilk oturumunda TYB Kurucu Genel Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. Erdoğan Erbay, Ali Haydar Haksal, Prof. Dr. Gürbüz Deniz, Prof. Dr. Dilaver Düzgün konuşma yaptılar. Birbirinden değerli ilim ve fikir adamlarının sunumları karanlıkta bir çerağ gibi yolumuzu aydınlattı.

Bilimsel toplantılarda muhakkak çalışılmamış ve yeni konulara dikkat çekiliyor. Ancak ben böyle toplantıların bir başka güzelliğe de vesile olduğunu düşünüyorum. Aynı gönül dünyasını paylaşan dostların birbirleriyle buluşması, aynı dertlerle hemhâl olması, istişarelerde bulunması, fikir ve gaye birliği bakımından son derece ehemmiyetlidir. Üstat zaten aksiyonerdi, liderdi. Toplumları harekete geçirdiği nice konferansında kendisini “seyreden değil” cankulağıyla “dinleyen” dava adamlarına seslenmiştir. İşte o ruh ve heyecanla bir araya gelerek onun mirasını devralan, aynı yolda yürüyen Cihannümanın fedakâr üyeleriyle dertleştik. Gıyaben tanıdığımız dostlarla yüz yüze görüştük. Bereketli bir buluşma oldu. Sohbet ettiğimiz fikir adamı ve dostlar arasında D. Mehmet Doğan, Musa Kazım Arıcan, Metin Önal Mengüşoğlu, Tacettin Şimşek, Duran Boz, Mustafa Köneçoğlu, Selim Somuncu, Muzaffer Doğan, Abdullah Arslan, Ali Haydar Haksal, Recep Garip, Erol Erdoğan, Emel Hisarcıklılar, Emine Demil, Oktay Tavas, Yaşar Şimşek, Fatih Uyar, Orhan Gazi Gökçe, Eyyüp Azlal, Mehmet Yaşar Genç gibi nice gönül insanı vardı.

Değerli dost ve dava adamı Cihannüma Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz ile sempozyumu değerlendirme imkânım oldu. Ayrıca Cihannümanın yaptığı ve yapacağı programlara dair istişarede bulunduk. Mesuliyet duygusu ve dava bilincinin işlendiği buluşmaların devam edeceğini açıklayan Başkan Av. Rıza Yorulmaz’a buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Sempozyuma dair izlenimlerimi ve tespitlerimi yazarken Üstat Necip Fazıl’ın değerli evladı Mehmet Kısakürek’in vefat haberini teessürle öğrendim. Sempozyumun açılış konuşmasında da Cihannüma Başkanımız Av. Rıza Yorulmaz’ın bahsettiği merhum Mehmet Kısakürek’e Allah’tan rahmet, Kısakürek ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Ve son sözümüz Üstat Necip Fazıl’dan olsun:

“Mehmed'im, sevinin, başlar yüksekte!

Ölsek de sevinin, eve dönsek de!

Sanma bu tekerlek kalır tümsekte!

Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir!

Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir!”