Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2507.06
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Haziran 2017

Ve Sıra Trump'ta

Şaşırdık mı, Elbette Hayır!
Son meyanda suların çırpıntısı dalgaya dönüşürken, usta 'sörfçülere' taş çıkarır hamleler 'azgın' abberin karşısında zamana tutunmuş bir hayat mesabesinde Trump! Daha ne kadar dayanır, veya o noktada tutulur suali bir kenarda kaldı, bile diyebiliriz.
Merak konusundan beri, 'bu kadar da ileri gidilir mi' şaşkınlığı, mazinin aksinde, 'Watergate' fazihasında vucut bulmuştu!
Ancak, o zaman yaşananlar, dengeler, hesaplar bugün Trump için geçerli mi, gerçekleşir mi, Cumhuriyetçileri, tabii Trump aleyhdarları kastiyle, tedirgin etmiş gözüküyor!
Trump'ın adiyat dışı renkli kişiliği herne kadar kendisine başkanlığı bile getirmiş olsa da, tam aksine bir vaziyette şu günlerde resmen hakkında tahkikat başlatılmış durumda.
Son fitil FBI başkanı James Comey'i azliyle ateşlendi ve daha önce etrafındakiler, başta Michael Flynn(ki bize dönük tarafı malum FETÖ elebaşı aleyhindeki yazısı idi!) soruşturmaya tabii olunurken, sıra Trump'a geldi!
Geçtiğimiz Çarşamba WashingtonPost gazetesine sızdırılan bilgilerin yayımlanması ile Başkan demekten bile imtina edilir hale gelen Trump'ın da artık, komisyon tarafından Comey'in yerine atanan Robert Mueller riyasetinde FBI heyeti dosyasında yer aldığı ortaya çıktı!
İlk günden bu yana büyük ustalıkla tartışmaları idare ettiği kabul edilen Trump için artık 'sonun başlangıcı' söylentileri iyice ayyuka çıktı.
Yaptığı son hamleler, gerek PKK/PYD desteği ile Rakka harekatı, gerekse, hem 'teröre destek' verdiği iddiası ile Katar'a ithamının daha 24 saati dolmadan $12 milyar dolarlık silah satışı antlaşması haberi bile Amerikan 'Derin devletini' tatmin etmiyecek gibi görünmekte!
İşi gayet ciddiye aldığı görünen Muller başkanlığındaki heyetin güvenlik makamında bulunan hemen her konumdaki kişileri sorgulayacak.
Tabii sıkıntının ana kaynağı 'gösterilen' Rusya ile 'gizli ittifak' ve seçimlere 'hile' karıştırmak. Siz bunu Demokratlar gölgesinde 'hazımsızlık' okusanız yanlış olmaz!
Oysa, son 4-5 aylık dönemi geriye doğru sardığımızda Trump, oldukça uyum içinde gözükmekle beraber, anlaşılan en ufak 'riske' tehammülleri yok.
Başkan olarak değil de 'kurum' olarak 'White House' nitelemesiyle değerlendirmeler yapılan tahkikat için, Nixon'ın zamanında "Başkanlık yetkisi kullanarak soruşturmayı 'gizleme' ve 'örtme' çabası" noktasına gidebileceği söyleniyor.
Lakin bu noktada da eli bağlanan Trump için Yüksek Mahkeme'nin Watergate için ictihadı, yani 'hiçbir kimse, Başkan dahil suçu gizlemesi, araştırmayı engellemesi gibi bir tutum olamaz' gerekçesiyle karşı karşıya olduğu aşikar.
Şu da başka bir gerçek, kanunlara göre Trump'ın Adalet Bakanlığı tarafından suçlu bulunması bile onu mahküm etmeye yetmez ve Kongre'ye havale edilerek burada değerlendirilir.
Ve fakat başka bir koz yahud ihtimal olan Trump'ın elindeki yetkiyle, tıpkı Comey'e yaptığı gibi Mulleri de azli söz konusu tabii! Ancak bu da rahatsız olan Cumhuriyetçilerin iyice çileden çıkmasına sebep olacağı raddesinde.
Durumun hulasası ise Trump'ın, tabiri caizse, eli kolu bağlanmış ve zaten yapamadığı Başkanlık noktasında tam teslimiyeti söz konusu.
Anlaşılan, önümüzde yazdan daha 'sıcak günler' bizi beklemekte!