Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2430.87
BIST 100
9808.26
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Kasım 2022

Vay ekmeksiz vay!..

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından dünyadaki “gizli gıda krizi” iyice açığa çıktı. Bu kriz Türkiye’nin devreye girmesi ve tahıl sevkiyatının başlamasıyla hafifledi.

Bununla birlikte ekmek fiyatı geçtiğimiz yıl bu aylarda 2 Türk Lirası’ndan 2.5 Türk Lirası’na çıktı. Fırıncılar bugün 5 Türk Lirası’ndan yediğimiz ekmeği, artan maliyetleri sebep göstererek 7.5 Türk Lirası’ndan satmak için bastırıyor. Diğer taraftan ekonomik zorluklarla cedelleşen toplumun büyük kesimi en temel gıda maddesi olan ekmeğe zam gelmemesi için dua ediyor.

Bu meseleyi konuşmak için bir televizyon programına konuk edilen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, çözüm odaklı açıklamalar yapmak yerine “aptal”ca bir çıkış yapmayı yeğledi. “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir... Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor...” zırvasıyla büyük tepkilere neden oldu.

Yıllar önce İzmir’de bir panele katılan Aziz Nesin’e bir soru üzerine, “Türklerin yüzde 60’ı aptaldır” ifadesini kullanmıştı. Bu ifadeleri yüzünden Türk halkının büyük tepkisini alan Nesin, daha sonra yaptığı açıklamada 1982 Türkiye Anayasa Referandumu’nda Kenan Evren’e oy verenleri kastederek “yüzde 92 diyecektim, dilim varmadı” demişti.

Yeni bir Aziz Nesin vakâsı ile karşı karşıyayız...

Un çuvallarının, ekmeklerin arasında büyümüş bu zât, Aziz Nesin’i fevkaladenin fevkinde geçerek, bu aziz millete ekmek yediği için “aptal” yaftası vurarak densizlikte zirve yaptı.

Hele bir de yaptığı bu açıklamaya “bilimsel” kılıf uydurması yok mu?..

Pes!..

İnsanlık tarihi kadar eski ve en temel gıda olan ekmek üzerinden zenginleşeceksin, bununla da yetinmeyip Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı olacaksın, sonrada beslendiğin topluma ve “nimet”e nankörlük edeceksin.

Vay ekmeksiz vay!..

Sakın unutma!..

Biz ekmeği nimet biliriz...

Biz ekmeği kuru soğana katık ederiz...

Ve biz ekmeğimize asla laf ettirmeyiz.

NOKTA.

***

HEPİNİZ GERİ ZEKALISINIZ!..

Bir anekdot... Lise yıllarında bir resim öğretmenimiz vardı. Tabi adam güzel sanatlar fakültesinde okumuş, kültürden, sanattan, resimden anlıyor. Biz ise ona göre taşralı, henüz anlattıklarını tam olarak kavrayamamış cahilliğin bir tık üstünde ve bir şeyler öğrenmeye çalışan yeni yetmeleriz.

Bu öğretmen derste her şeyi kendi zâviyesinden anlatır, yorumlar şayet bu fikrine karşı tez geliştirilirse hemen saldırıya geçer, eser gürler, “Sizin gibi bulgurdan ve ekmekten başka bir şeyle beslenmeyenlerden ne beklenir ki!.. Hepiniz geri zekalısınız!..” derdi.

Gün geldi mezun olduk. Bizler başka mecralara, o öğretmen ise başka vilayete tayin oldu. Gel zaman, git zaman bir ara öğrendik ki, bizi bulgur ve ekmekle beslenmekle itham edip, geri zekalı olarak tescilleyen öğretmen kafayı sıyırmış. Durumu ağırlaşınca da akıl hastanesine yatırılmış. Sonra ne oldu, nasıl oldu bir daha haber alamadık.

Oysa bize revâ gördüğü “geri zekalı” yermesine karşılık beddua da etmemiştik.

Bulgur, ekmek çarptı ellâm!..

Öğretmenin ismi mahfuz. Ola ki, duyar üzülür diye ismini zikretmiyoruz.

Bakalım, ekmek yiyen topluma “aptal” yaftası vuran başkanın sonun nereye varacak, merak ediyoruz. “Nimet”e ve “millet”e karşı hadsizliğinden dolayı seni Allah’a havale ediyor, ıslahın için dua ediyoruz. Eğer ıslah olmaz isen, hiç şüphesiz her şeye Kâdir ve sayamayacağımız kadar nimetin sahibi olan yüce Allah gereğini yapar.