Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.24
Gram Altın
2959.80
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Aralık 2013

VARLIK BARIŞINA RAĞBET OLMADI

Gerçek ve tüzel kişilere ait olup, yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasını sağlamak amacıyla çıkarılan Varlık Barışı'nda beyan süresi, 29 Mayıs 2013 tarihinde başlayıp 31 Ekim 2013 tarihinde sona erdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulama sonuçlarını hafta içinde şöyle açıkladı: "Uygulama sonucunda toplam 69 milyar 807 milyon 327 bin lira varlık beyan edildi. Bu kapsamda 1 milyar 396 milyon 147 bin lira vergi tahakkuk ettirildi ve bu tutarın 209 milyon 169 bin lirası tahsil edildi. Dolayısıyla beyan edilip şu ana kadar Türkiye'ye getirilip vergisi ödenen tutar 10,5 milyar lira. Bildirimde bulunup gereğini yapmayanların peşinde olacağız."

Adı uzun olduğu için kısaca Varlık Barışı diye nitelendirilen düzenlemeye fazla bir rağbetin olmadığı anlaşılmaktadır.

Oysa mükelleflere önemli avantajlar getiriyordu.

Mükellefler beyan ettikleri değer üzerinden sadece yüzde 2 vergi ödeyecekler, buna karşılık bir vergi incelemesi neticesinde bu beyan kadar bir kazancın gizlenmiş olduğu tespit edilse bile, tek kuruş vergi ödemeyeceklerdi.

Yaklaşık 3 yılda bir çıkarılan bir nev'i örtülü af mahiyetinde olan bu düzenlemeler, bir yandan vergi kaçakçılığını teşvik ederken , diğer yandan dürüst mükelleflerin psikolojisini bozmaktadır.

***

YOLSUZLUK KARNEMİZ MORAL BOZUYOR

Merkezi Berlin'de bulunan ve yolsuzlukla mücadele etmek amacıyla kurulan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2013 Dünya Yolsuzluk Endeksi'ni yayınladı.

177 ülkenin yer aldığı yolsuzluk sıralamasında Türkiye, geçen yılki rapora göre durumunu 1 puan düzeltti, bir basamak (!) yükselerek 53'üncü sıraya çıktı.

En temiz ülkeler , 91 puanla Danimarka ve Yeni Zelanda olurken, son sırayı ise sadece 8 puan alan Afganistan, Kuzey Kore ve Somali paylaştı.

İlk kez kullanılan bir teknikle hesaplanan yolsuzluk endeksinin ne derece sağlıklı olduğunu bilemiyoruz ama, çok net olmasa da bir fikir verdiğini de kabul etmeliyiz.

Rüşvet, yolsuzluk, kayıt dışılık sadece ekonomiye zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda toplumun değer yargılarını kemiriyor, ahlakını bozuyor.

O yüzden yolsuzlukla mücadelede daha ciddi tedbirlere başvurulmalı, bunun ilk adımı olarak da istisnasız herkese "nereden buldun" sorusu sorulmalıdır.

***

EĞİTİMDE SONLARDAYIZ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), 64 ülkede 15 yaş grubu öğrencileri üzerinde yaptığı eğitim araştırmaları sonucunda düzenlenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA), 2012 eğitim raporu yayınlandı.

Öğrencilerimiz, geçen 10 yıl içinde matematik, okuma ve fen puanlarını bir miktar artırsa da 64 ülke içindeki sıralamasını yükseltemedi, matematik de 44,okuma da 42,fen de 43'nci sıradaki yerinde kaldı.

34 OECD ülkesi sıralamasında ise sondan 3'üncü olduk.

Başta Çin olmak üzere Singapur, Hong Kong, Tayvan, Kore, Japonya gibi Asya ülkeleri ise zirveyi paylaştılar.

Eğitim konusu üzerinde söylenecek laf çok, bir cümle ile şöyle özetleyebiliriz:

Eğitimde çıtayı yükseltmediğimiz sürece, ne ekonomide ne de demokraside arzu edilen seviyeye çıkabiliriz.