Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2442.21
BIST 100
9940.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Eylül 2021

Van bunu hak etmiyor!

Evlilik yıldönümümüz nedeni ile kısa bir Van gezisi yaptık. Geçtiğimiz hafta sonunu Van’da geçirdik. Eşim daha önce Van’a gitmişti ama benim ilk gidişimdi. Birçok yerini gezme imkanımız oldu. Hayranlık duyduğumuz, büyülendiğimiz anlar da oldu; şaşırdığımız, hatta hayal kırıklığı yaşadığımız anlar da…

Öncelikle gördüğüm güzellikleri yazıp, sonrasında denk geldiğimiz olumsuz birkaç noktaya değineceğim.

Yolunuz Van’a düşerse muhakkak Yüzüncüyıl Üniversitesi’ndeki Van Kedi Villası’na uğrayınız. Mama alıp kedilerle bir araya gelmek, onlara dokunmak, sevmek, farklı renkteki gözleri canlı görmek insana farklı bir duygu katıyor. Hayvan sevgisini pekiştiriyor. Üniversite, şehir merkezinden biraz uzak olması nedeni ile Van Kalesi’ne yakın bir yerde yer alan sayıca ve alan olarak çok daha az olan kedi evi de tercih edilebilir. Van Kalesi’nin hem müzeye yakın olması, hem şehir merkezine daha yakın olması nedeni ile kaleye rağbet oldukça fazla. Özellikle adrenalini sevenlerin bir kale turu yapmalarını öneririm. Kale civarında yoğunluğun fazla olması nedeni ile yetkililer tarafından yakınlarda daha ihtişamlı ve büyük bir kedi evi kurulması iyi olur.

İsmini not etmeyi unuttum ama kale yolu üzerinde güzel ve büyük bir müze de var. Yapılışı, dizaynı, içeriği başta olmak üzere her yönüyle takdiri hak ediyor. En az bir saat içeride gezerek çok şey öğreniyorsunuz.

Yolunuz Van’a düşerse muhakkak Edremit’te Akdamar Adası’na da gitmenizi öneririm. Van merkezde güzel bir serpme kahvaltı da yapabilirsiniz. Kavut, Mırtox gibi farklı lezzetler benim gibi damak tadınıza hitap etmeyebilir ama en azından deneyimlemiş olursunuz. Otlu peynirine ise bayılacaksınız.

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, göl olmaktan ziyade insana deniz hissi uyandırıyor. Devasa büyüklükte. İhtişamlı. Yalnız gölün hak ettiği değeri görmediğini söyleyebilirim. Özellikle de ‘iskele’ tarafı… İskele sahili kirliydi. Hayal kırıklığı yaşadığım ilk yer. Yerlerdeki çöpler, hem görüntü kirliliği oluşmasına neden olmuş hem de ortamın kötü kokmasına… İskele sahilinin hemen önünde muazzam büyüklükte güzel bir park var. Orada da yer yer atılmış ve temizlenmemiş, hatta birikmiş çöplere denk geldik. Ayrıca akşam ikinci kez gittiğimiz iskele sahili civarındaki parkta mangalların yapılması her tarafta köz kokuları ile birlikte nargile kokularının kaplaması bizim gibi sahile normal yürüyüş ve geziye gelen misafirler için rahatsız ediciydi. Eşimle konuşurken hemfikirdik; parkta mangal yapılmasına müsaade edilmemeli dedik. Hem kullanıcılar ortamı kirli bıraktığına hem de şehir için güzel bir görüntü oluşmasının engellediğine şahit olduk. Sanırım bu konuda yetkililer iskele sahiline ciddi bir denetim yapmaları gerekiyor. Hem temizlik ve hijyen açısından hem de halkın oradaki ortamı hor kullanması açısından…

Kahvaltıyı, kahvaltıcılar caddesinde yapmamızı önerdiler ama açıkçası gittiğimize pişman olduk. Orada nerede oturalım diye yürürken işletme çalışanların “gelin bizde oturun” diye sokaktan adeta adam çevirerek yaptıkları ısrarları, rahatsız edici boyutta. Gönlünüzce gezip istediğiniz yere oturamıyorsunuz; en az 10-15 kişinin ısrarlı davetine şahit olursunuz. Hatta iki kişi bir ara önümüzü kesip buyurun bizde oturun dedikleri oldu. “Çok ayıp yaptığınız” diyerek tepki gösterince “ Abi ne yapalım, sabah namazında geliyoruz, ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz” diyerek kendilerini savundu. Bu iki beyefendiden hemen sonra da bir kişi az daha kolumdan tutup kendi işletmelerinde kahvaltı yapmamızı söyleyecekti ki kolumu çektim. Temas etmesine müsaade etmedim. Adeta taciz ediliyorsunuz havası var. Burası da pek şık bir iletişim ortamı sunmuyor. Bu konuda da işletme yetkililerine bir uyarı verilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Şehrin bazı yerlerinde sokaklarda ciddi çalışmalar var. Bu nedenle farklı bölgelerde kimi zaman toz bulutlarıyla, yoğun ve aksayan trafiği ile karşılaşsak da bu duruma çözüm bulmak şu aşamada zor. Çünkü deprem sonrası şehrin yeniden inşası söz konusu. Çalışmalar sonrası şehir daha da güzelleşeceğine inanıyorum.

Özetle, şehrin birçok yerinde ciddi kirlilik sorunu var ve Van için hiç de hoş olmayan bir görüntü oluşturmakta. Van’ın bunu hak etmediğini düşünüyorum. Güzel ve büyüleyici bir şehir ile karşılaşma ümidi ile gidip kaldığımız otel dahil, yediğimiz restoranlar dahil kirlilik ve hijyen problemleri ile karşılaşınca hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim. Yoğun ve ciddi bir denetim yapılması gerektiği bariz bir şekilde kendini gösteriyor.

Van asla bunu hak etmiyor!