Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Ağustos 2022

Vakkasname

Hepimizin hayatında, gönüllerde taht kurmuş mümtaz yazarlarımız vardır. Benim için onlardan biri Vehbi Vakkasoğlu’dur. Henüz delikanlılık yıllarımda eserlerini okumaya başladım. Sonra İstanbul’a geldim, Hoca’yı tanıdım, çok sevdim. Araştırma inceleme kitaplarını, biyografilerini okudum. Ufkumu genişleten, düşüncelerimi derinleştiren eserlerdi. Hepsinden istifade ettim.

Beni basın dünyasında ilk büyük ustam olan merhum Ergun Göze ile tanıştıran Vehbi Hocamdır. Bu tanışıklığın ardından 40 yıl önce Ergun ağabeyin başında olduğu İslam Ansiklopedisi’nde çalışmaya başladım. Oradan Tercüman’a geçtim. Gazetede Vehbi Bey’in dizi yazıları yayımlanıyordu. Onlardan biri Cumhuriyet devri İslam âlimleri ve mutasavvıfları hakkındaydı. Bu yazılarda milleti ve ümmeti kucaklayan geniş bakış açısı vardı. “İslam kardeşliği” vurgulanıyordu. Farklı cemaat ve tarikat büyüklerinin efsaneleşen hayat hikâyeleri ve hizmetleri anlatılıyordu. Aralarında şimdi hatırlayabildiğim isimler: Bediüzzaman Said Nursi, Abdülhakim Arvasi, Süleyman Hilmi Tunahan, Ali Haydar Efendi, Abdülaziz Bekkine, Kenan Rîfâî, Muzaffer Ozak, MahmudSâmi Ramazanoğlu, Mehmed Zahid Kotku, Mahmud Efendi, Alvarlı Efe, Muhammed Raşid Erolgibi şahsiyetler de vardı. Yazılarda maneviyat iklimimizin öncüleri, ayırım yapılmadan üstün hizmetleriyle dile getiriliyordu. Tercüman okuyucuları, diziye büyük ilgi göstermiş, gazetenin tirajı artmıştı.

Vehbi Hoca’nın yayımlanmış çok kıymetli 67 eseri vardır. Şimdi bu kitapların isimlerini versem köşem dolacak. Meraklısı bunları arar, bulur, okur. Hocamız seçkin eserlere imza attığı gibi heyecanla dinlenen sohbetlerde de bulunuyor. Sadece İstanbul’da değil, Anadolu’da ve yurt dışındaki toplantıları datakip ediliyor. Yıllarca Moral FM’de “Kalp Sevmekten Yorulmaz” adlı bir programda konuştu. Bu programın bereketi olarak “Sevgi Ailesi” meydana geldi. Her yazarın bir ailesi var, Hoca’mızın iki. Doğrusu bunu hak ediyor.

Muhtelif yerlerde düzenlenen kitap fuarlarında, en çok ziyaret edilen ve kendisine kitap imzalatılan yazarlarımızdandır. Ruh akrabalarından merhum Yavuz Bahadıroğlu ile bir imza günü çekilmiş fotoğraflarını hatırlıyorum. Nesil Yayınları standında omuz omuza vermişler, okuyucularına aşk ve şevkle kitap imzalıyorlardı. O fotoğraf karesini unutamıyorum. Mademki fuarlardan bahsediyorum. Bu güzel mekânlarla ilgili hoş bir hatırayı da paylaşayım. Vehbi Hoca bir sohbet meclisinde anlatmıştı: “Kitap fuarlarına eskiden gençler geliyor ve bize ‘Hocam bize hangi yazarı ve eseri tavsiye ediyorsunuz?’ diye soruyorlardı. Ben de cevap veriyordum. Aradan yıllar geçti. Şimdi fuar alanına gelen gençler, bu sefer bana şu soruyu yöneltmeye başladı: ‘Hocam bir kitap yazdım, yayımlatmak istiyorum. Hangi yayınevini öneriyorsunuz?’ Bunu tebessüm ederek anlatınca ben de şöyle demiştim: ‘Ne güzel Vehbi Hocam, genç okuyucularınız kitaplarınızı okudular, yetiştiler. Onlar da kitap yazıp yazar oldular. Şimdi de haklı olarak neşretmek istiyorlar. Bunlar hep sizin eseriniz.” Engin gönüllü, aziz Hocamız, bu sözlerime hak vermiş ve şükretmişti.

Bugünlerde yazarımızın Merhaba Dediler ve Gelip Gittiler Vakkasname-I isimli yeni eserini okudum. Çok feyizli, bereketli ve hakikaten faydalandığım bir kitap. Birçok sayfada satırların altını çizdim, derkenarlar çıkardım. Hocanın üslûbu malum; nehir gibi akıyor. Samimiyeti ise bütünüyle eserlerine aksediyor. Vakkasname I hatıralar demeti. Kimler var peki? Kimler yok ki? Şimdi isim vereyim: Arif Nihat Asya, Bandırmalı Ali Efendi, Celal Bayar, Emine Bağrıaçık, Mahir İz, Necip Fazıl Kısakürek, Nur Vergin, Nurettin Topçu, Osman Yüksel Serdengeçti, Said Şamil, Yunanlı Anna, Ali Vakkasoğlu, Annemaria Schimmel, Ali Ulvi Kurucu. Anadolu irfanının kahraman temsilcisi Hilmi Vakkasoğlu ise apayrı bir derya; sağlam inancı ve ruhu esere yansıyor.

Her bölümde duymadığımız, işitmediğimiz, bilmediğimiz taze bilgiler, faydalı malumat. Merak uyandıran dipnotlar, haşiyeler, ekler. Hatırlı insanlardan sürpriz hatıralar. Sadece “Baba dostu” Necip Fazıl bölümü için dahi olsa kitap alınır, okunur. Zira bu sayede, “Şairler Sultanı” namuhabbetiniz katmerleniyor.

Boşuna heveslenmeyin, fazla teferruata girmeyeceğim. Zira Yazı Kursu’nda öğrencilerime, tanıtım yazılarında ayrıntıya girmemelerini söylüyorum. Benim de buna uymam gerekiyor değil mi? Kitap gerçekten bir hazine! Cevher, mücevhere dönüşmüş demem kâfi.Peki kitabı okurken aldığım bunca not boşa mı gitti? Hayır, inşallah onları da sosyal medyada dostlarımla paylaşacağım. Bazı kitapları okurken bitsin istemezsiniz Vakkasnamede öyledir. 268 sayfalık eseri bitirince teselliyi kapakta buldum. Zira “1” yazılı. Yani arkasının geleceği müjdelenmiş. Yeni kurulan “Cezve Kitap” markasıyla okuyucunun önüne konulan eser,‘kahve’ içmeden okunmaz elbette. Birkaç güzel haber daha vereyim: Ağabeyimizin Gençler İçin Hatıralarla Necip Fazıl kitabı Kahramanmaraş Belediyesi Yayınları’ndan çıktı. Nesil Yayınları ise Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 39.,Yûnus Emre’nin 21. ve Mehmed Âkif’in de 21. baskısını yaptı. Raflarımızda yer açalım: Vakkasoğlu Külliyatı geliyor!