Vakıf şehri Tokat
6-12 Mayıs tarihlerinde “Vakıf Haftası” kutlanıyor. Bu kapsamda 6 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Vakıf Haftası açılış programı icra ediliyor.
Öncelikle bir medeniyetin ihdasında temel etken olan vakıf ruhunu bugünlere taşıyanları saygıyla anıyorum. Hâlihazırda vakıf medeniyetinin temsilcisi olanları, bu alanda hizmet edenleri de tebrik ediyorum. Bugün vakıf medeniyetinin müşahhas temsilcisi olan ve canlı vakıf eserleriyle hem gözümüzü hem ruhumuzu hem zihnimizi doyuran Türk-İslam şehri Tokat’tan bahsedeceğim. Geçen hafta hususi bir ziyarette bulunduğum Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan ile tanışmamız ve başlattığı hayırlı hizmetler bu yazıyı yazmama vesile oldu. Kendimi bu hayırlı ve güzel işleri anlatmak için sorumlu hissettim. Tokat’ta Vakıf Haftası boyunca güzel etkinlikler planlanmış, kutlu olsun.
7 Mayıs Salı günü Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan ve beraberindeki heyetin protokol ziyaretiyle başlayacak etkinlikler öğrencilerin Mevlevihane Vakıf Eserleri Müzesi, Vakıf Haftası kapsamında öğrencilere gezdirilecek. Gülbaharhatun İmareti’nde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliği ile “Türk-İslam Eserleri Tokat Zaviyeleri” konulu panel düzenlenecektir.10 Mayıs Cuma günü cuma namazında Amasya II. Beyazıt Külliyesi, Çorum Ulu Camisi, Tokat Ali Paşa Camisi ve Turhal Ulu Camisi’nde vakıf bırakan ecdadın ruhuna okutulan hatimlerin duası yapılıp mevlid-i şerif okutulacak.11 Mayıs Cumartesi ise burs alan öğrenciler için piknik düzenlenecek. Bilhassa öğrencilerin unutulmaması takdire değer.
Vakıf ruhu bu topraklarda bir medeniyet inşa etmiştir. Ecdadın bizlere mirası olan bu birikimi hakkaniyetli yönetmek, korumak, yaymak ve yaşatmak vazifesi yöneticilerimizin omuzlarındadır. Bilhassa Tokat merkezde yüz elliye yakın vakıf eseri vardır ve son dönemlerde birçoğu ayağa kaldırılmıştır. Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt’ın Vakıflar Genel Müdürü olduğu dönemlerde ören yeri gibi metruk hâlde bulunan vakıf eserleri bugünkü ihtişamlı görüntüsüne kavuşmuştur. Bu yerlerin layıkıyla değerlendirilmesi gerekir. Bu konuda da Bölge Müdürümüz Sebahattin Erdoğan, restore edilen vakıf eserlerinin kültürümüze ve vakfın amacına uygun kullanılması için çalıştıklarını ifade etti. Elbette öyle de olmalıdır. Bazı tarihi mekânlar ki buralar vakıflara ait, genellikle ticari kaygılarla hareket edilerek kafe, restoran gibi kullanılıyor. Oysa vakfın ruhuna uygun bir kullanış biçimi değildir bu tasarruf. Değerli Bölge Müdürümüz Erdoğan, bu mekânları en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini belirtti.
Bu sene Vakıf Haftası’nda Vakıflar Genel Müdürlüğü 100. Yılına özel 201 eserimizin açılışını yapmanın gururunu yaşıyor. Yayınlanan mesajda ise şu ifadelere yer verildi: “Vakıf kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarından biri olarak günümüze kadar ulaşmış bir kültürdür. Bu kültürün mihenk taşı, yardımlaşma ve dayanışmadır. Bu mihenk taşının yeri, şefkat ve merhamet ile sağlamlaşmakta, güçlenmektedir. Vakıflarımız, geçmişten bugüne ortaya koydukları gayret ve samimiyet ile nice hayatlara, gönüllere dokunmuştur ve dokunmaya devam etmektedir.” Mazlum ve muhtaçları koruyan, hem ülkemizde hem de gönül coğrafyamızda çalışmalar yürüten vakıflarımızın varlığı güven ve huzuru tesis etmeye devam etmektedir.
Vakıflar, milletimizin gönlünü kazanan nice hayırlı hizmetleri yürütüyor. Kadim bir medeniyete ev sahipliği yapan Tokat’ta da vakıf kültürünü yaşatan, eserlerimizi toplumun hizmetine sunan, öğrencilere burs veren, mazlumlara kol kanat geren, iaşe ve benzeri destek sağlayan, doğal felaketler olmak üzere vatandaşının her daim yanında olan Vakıflar Bölge Müdürlüğüne hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu vesileyle tüm vakıf gönüllülerinin de Vakıflar Haftası’nı kutluyorum.