Vakıf medeniyeti
Vakıflar, tıpkı tarikat ve cemaatler gibi ihtiyaç üzerine ortaya çıkmıştır. Osmanlı’nın vakıf medeniyeti buna en güzel örnektir.
BAZI vakıflar bugünlerde gündemde, konuşuluyor, tartışılıyor. Sivil toplum kuruluşları arasında vakıf ve derneklerin önemli yeri vardır elbette. Kanaatimce bu müesseseler de aynen tarikat ve cemaatler gibi ihtiyaç üzerine ortaya çıkmıştır. Osmanlı bir bakıma “vakıf medeniyeti” değil midir? Ama nasıl bir vakıf? Bir ara günümüzde hizmet veren bütün kültür sanat vakıflarını ve derneklerini Şehir ve Kültür dergisinde tanıtmıştım.
Siyasetten uzak olmak
Evet mühim fonksiyonları vardır vakıfların. Ancak bir şartla! Daha önce cemaat ve tarikatlar için de yazdığım gibi siyasetten uzak durmaları şartıyla. Çünkü toplumun geneline hitap etmekle yükümlüdürler. Herhangi bir partinin merkezi, iktidarın veya muhalefetin karargâhı olamazlar. Böyle bir hâle büründüklerinde varlık sebepleri ortadan kalkar. Bugün ne yazık ki bazı vakıflar, farklı partilerin üssü durumunda. Böylece olunca da aslî işlerini ihmal etmekte, kültür sanat faaliyetlerini ötelemekte ve gereksiz işlerle uğraşmaktadırlar.
Örnek vakıf: İSEDER
İSEDER (İstanbul Edebiyat Mezunları Derneği) örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak göz dolduruyor. 2005 yılında kurulan derneğin amacı şöyle özetleniyor: “İSEDER olarak, edebiyat ve sosyal bilimler alanına giren her konuda düşünce üretmeyi, bu konularda oluşan gündeme katkıda bulunmayı ve gerekli gündemi bizzat oluşturmayı da görevlerimiz arasında saymaktayız.”
Çarşamba Sohbetleri
Bu güzel derneğimizin kıymetli yöneticilerine nâçizâne bir tavsiyem olacak. 15 günde bir yapılan “Çarşamba Sohbetleri”, haftalığa dönüştürülebilir. Zira tam da İstanbul Üniversitesi’nin ve kütüphanelerin bulunduğu Süleymaniye’de, Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi’nde hizmet veren İSEDER, inanıyorum ki üniversite gençliğinin de en sık ziyaret edeceği kültür mahfillerinden biri olacak. Bu sıcak mekânda, derneğin faaliyetleri arasına Müzik, Karikatür, Resim, Yazı Editörlük ve Medya gibi kurslar katılırsa sanırım gençlerimizin dikkati de çekilmiş olur.