Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Kasım 2016

Vakıf İnsanı Olmak

Bir mülkün menfaatini halka tahsis edip onu ebedileştirmektir vakıf. Bu haliyle vakıf, yaratan adına yaratılanlara merhamet, yardım, sevgi ve şefkatin müesseseleşmiş halidir. İslam yardımlaşma dinidir. Vakıf ise buna hizmetin yeridir. Vakıflar zor bir görev olan insana hizmeti hedef alırlar.

Vakıf tarihi İslam ile başlar. "O takva sahipleri, kendilerine rızık olarak verdiğimiz her şeyden (Allah yolunda) infak ederler." (Bakara, 3). "Allah, müminlerden canlarını ve mallarını cennet mukabilinde satın almıştıru2026" (Tevbe, 111) ayetleri infakın ne derece kıymetli olduğunu ortaya koymaktadır. "Malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır" buyuran Hz. Peygamber, kendi adına olan yedi parça malını ümmet için vakfetmiştir. Öldükten sonra bile sevabı devam edenler sadaka-i cariyelerdir. Enbiyalar miras bırakmazlar. Bıraktıkları ise sadaka olarak dağıtılır. Resülüllah insanlık için bir örnek ve rehberdir. u00c2limler de nebilerin varisleridirler ve öyle olmalıdırlar. Vakıf işiyle uğraşanlar da ahlakıyla, inancıyla, yaşantısıyla ve her şeyiyle toplumda örnek insan olmalıdırlar. "Ahlakını güzelleştirene Allah cennetin üstünde bir köşk vereceğine kefilim" diye buyuran Peygamber Efendimiz önümüzde en güzel örnektir ve ahlaki olgunluk her şeyin üstündedir. Peygamber Efendimize gelip "Bana öyle bir tavsiyede bulun ki senden sonra kimseye bir şey sormayayım" diyen sahabeye "Allah'a iman ettim de ve sonra dosdoğru ol" diye buyurması ahlakın temelini oluşturmaktadır.

En zor iş insan yetiştirmektir. Çok uzun zaman alır. Ama insanlığın kurtuluşu da insan yetiştirmekle mümkündür. İyi yetişmiş insan hem insanlık için hem de Allah katında çok şey ifade eder. Dünyanın sıkıntı ve eksikliğini çektiği şey inançtır. Şia ve selefiliğin beslendiği ve desteklendiği günümüzde hedef İslam'ı tahrif etmek ve yıkmaktır. Dini ıstılahlarımız dilimiz ile beraber yok oluyor. Bir toplumu yıkmak için onun dilini bozmanız yeterli olacaktır. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Yıkma işine de vakıflardan başlamışlardır.

Vakıf, ihsan yeridir. Vakıf ikram yeridir. Vakıf, hayat kaynağıdır. Maddu00ee ve manevi olarak muhtaçlara yürek sergileme mekanıdır. Vakıfçılık muhacire ensar olmaktır. Bu bakımdan vakıf hizmetlerinde bulunan kimseler, olgun, samimi ve gönül insanıdırlar. Malı ve canı dahil olmak üzere, sahip olduğu her şeyi Allah yolunda cömertçe sarf eden kişilerdir vakıf insanları. Vakıf insanının hizmeti de sınırlı değildir. Elinin ve yüreğinin uzanabildiği her mekan ve her varlık onun görev alanı içerisine girer. Vakıf insanı, gönlü zengin, kalbi zengin insandır. Millet vakıf ve vakıfçılık ile paylaşmayı öğrenir. Vakıf insanı çilekeştir. Gönlü muhabbetle doludur. Sırtındaki ve gönlündeki yüklerin farkındadır. Tebessüm ve saygı onun karakteridir. Kendini beğenme halinden beridir.

Dünyanın gözbebeği İstanbul, vakıflarla kurulmuştur. Bunu Aydın ve Antalya takip eder. Suyolları, hanlar, hamamlar, camiler, yollar, külliyeler, vakıf eliyle yapılmıştır. Devletin yapmadığı işleri yapan kurumlardır vakıflar. Onun için vakıflar hem kendini idame ettirmek ve hem de millete faydalı olabilmek için mülk sahibi olmalılar. Vakıflar milletin kültürüne sahip çıkmasının sembolüdürler. 1930 lu 40 lı yıllarda hükümet bütçe açıklarını vakıfların malvarlıklarını satarak kapatmıştır. Birçok vakıf yeri, cami ve külliye o zamanlar cüzi paralar karşılığında satılmış ve içkili mekanlar haline getirilmiştir. Günümüzde ise vakıflar vakıf insanları tarafından ihya edildiği gibi bu çalışma ülke dışına da taşarak dünyanın birçok yerinde Osmanlı'nın çekildiği topraklarda TİKA vasıtası ile bu ihya işlemi devam etmektedir. Türkiye de Ensar Vakfı 85 ilçe ve 80 ilde olmak üzere 165 şubesi ile bu çalışmanın en güzelini sergilemektedir.

İnsanın üç zindanı vardır. Şöhret, servet ve şehvet. Bu üçünün esir aldığı kişi hüsrandadır. Vakıfçılık ise bunları bertaraf eden müessesedir. "Allah bu ümmete aralarındaki zayıfların duası, ibadeti ve ihlası sebebiyle yardım etmektedir." (Neseu00ee) anlayışı vakıfçılığın beslendiği anlayıştır. Bu anlayışla hizmet edenlere selam olsun.