Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
35.98
Gram Altın
3006.14
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Haziran 2021

Uzun ve Sağlıklı Yaşamanın İlkeleri

Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı konusunda bir yanda yazılanları okumaya konuşulanları dinlemeye gayret ederken bir yandan da sağlıklı yaşlanmış insanların tecrübelerini öğrenmeye çalışırım. Bu konuda 4-5 tanede köşe yazısı hazırlamıştım. Bunları okumanızı öneririm. Bu yazılarda beden ve zihin olarak “Yaş yetmiş iş bitmemiş” diyen kaliteli yaşlanmış insanlarla derinlemesine görüşmeler yapmış ve paylaşmıştım. Paylaşıma konu olacak insanların yetmiş yaş sınırını geçmiş, herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması ve de ilaç kullanmıyor olmasına dikkat etmekteyim…

Bu hafta internet üzerinden güncel haberlere bakarken “107. yaşını kutlayan tarihçi, Sümerolog ve bilim insanı” haberi dikkatimi çekti. Bahsi geçen haberde ismi geçen Sayın Muazzez İlmiye Çığ idi.

107 yaşamak

Kendisine yöneltilen “Muazzez Hanım, hem bedenen hem de zihnen çok dinçsiniz bunun nedeni nedir? Uzun ömrün sırlarını bizimle paylaşır mısınız?” sorusuna şu cevabı vermişti:

“İyi düşün, mutlu olmaya çalış, kin besleme. Hayatta daima herkese iyi gözle baktım ve çok çalıştım. Çalışmayı her şeyden üstün tuttum. Hala da okuyorum, çalışıyorum. Çalışmak ve iyi düşünmek beni dinç tuttu. Sigara ve içkiyi hayatımda hiç kullanmadım, çok yürüdüm zamanında. Daima ölçülü olmaya çalıştım.”

Çığ, "Sağlığım gayet iyi, hiçbir sağlık sorunum yok; yalnız yürümekte güçlük çekiyorum, ancak evin içinde yürüyebiliyorum. Zihnim gayet iyi, kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.

Sağlıklı yaşamın reçetesi (sırrı) bunlar olmalı diye düşündüm. Çünkü bu ifadeler paylaştığım düşüncelerime (gözlemlerime) ve önerilerime oldukça benziyordu

Önerileri…

OLUMLU DÜŞÜNME: Uzun yaşamak için olumlu düşünceyi önemsemekteyim. Yaptığım bir görüşmede 75 yaşında birinin şu ifadelerini nakletmek isterim: “Rahat yaşa, kimseye/bir şeye çok da tebelleş olma; eline, diline ve beline sahip ol” önerisini yapıyordu. Tebelleş, Kahramanmaraş’ta özellikle yaşlılar arasında kullanılan bir kelimedir. İnsanların üzerine gerek sevgide, gerekse düşmanlıkta bu kadar düşmek doğru mu?

Tebelleş, istenmediği hâlde birinden veya bir yerden ayrılmayan, gitmeyen, musallat olan anlamındadır. Musallat, bir kimse veya şeyin üzerine bıktıracak kadar düşen kimsedir. Olumlu düşünme için tevekkülün ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek isterim. Aşırı stresten uzak kalmak ve tevekkül içinde bir sağlıklı bir hayat sürmeye gayret edilmeli.

BESLENME: Beslenme alışkanlığı doğal besinlere dayanmalıdır. Sebze tüketimi vazgeçilmezi olmalı insanın. Mideyi tam doldurmadan sofradan kalkma prensibini başarı ile uygulamalı. Elbette bir uzun yaşam ustasının “Beyim! Sağlıklı kalmak istiyorsan sigaradan uzak kalmalısın” sözleri hep hatırlanmalı!

HAREKETLİ YAŞAM: Sağlıklı yaşamanın, kaliteli yaşlanmanın önemli bir ilkesi de hareketli yaşamdır. Sağlığını bozmayacak ölçüde bedenen çalışmak; miskinliğe, tembelliğe hayatında yer vermemek!

DİNLENME (KALİTELİ UYKU): Çalışmak kadar dinlenmesini de bilmeli insan. Hele hele günde 6-7 saat kaliteli bir uykuyu ihmal etmemeli

SOSYALLEŞMEK (SOSYAL ORTAM): Sağlıklı kalmak için sosyal ortam önemsenmesi gereken bir durum. Sosyalleşmek/toplumsallaşmak, birey kişilik kazanarak belli bir toplumsal çevreye hazırlanmak, toplumla bütünleşmek anlamına gelmektedir.

Yaşlılıktaki haliniz nasıl kaliteli yaşlanabilirim sorusuna verdiğiniz karşılıktır…

Son söz: Nasıl düşünürseniz/davranırsanız o şekilde yaşlanırsınız…