Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Aralık 2022

Uzay aracındaki sekiz milyon parça

Bir savaş çıkma ihtimalinde veya savaş çıktığında bütün bir milletin birlik, beraberlik içerisinde tek yürek, tek vücut olması muhteşem bir şeydir. Bütün mükemmelliğine ve bütün güzelliğine rağmen sadece savaşla ilgili sorunları çözebilir.

Örneğin; ülkenin sağlık sistemindeki, eğitim-öğretim sistemindeki, ahlak sistemindeki sorunlar olduğu gibi kalır. Ne yazık ki insanların büyük çoğunluğu fiziki olarak bir araya gelmeyi, beraber olmayı sanki her şeyin çözümü veya çözüme giden yol gibi görmekteler.

Bütün bir ülke, gerçekten tek vücut olsa bile hangi sağlık sorununu çözer, hangi hastalığa çare bulabilir?

Bütün bir ülke, gerçekten bir arada olsa bile hangi eğitim-öğretim sorununu çözer, hangi bilgisizliğe çare bulabilir?

Bütün bir ülke, gerçekten bir ve beraber olsa bile hangi ahlak sorununu çözer, hangi ahlaksızlığa çare bulabilir?

Askerin kullanacağı bir tüfekte bin parça, bir tankta on bin parça, bir savaş uçağında yirmi bin parça, bir uzay aracında sekiz milyon parça var. Nüfusunuzun bir kısmı ile tüfek üretimi, tank üretimi, savaş uçağı üretimi, uzay roketi üretimi gibi en az birkaç milyon üstün yetenekli ve üstün eğitimli insanı bulacaksınız!

Sosyal, ilmi ve dini ihtiyaç ve sorunlarda ise milyonlarca parça var. Diğer bir kısmı ile sağlık araştırmaları, eğitim-öğretim araştırmaları, ahlak araştırmaları gibi sosyal ve ilmi alanlarda en az birkaç milyon üstün yetenekli ve üstün eğitimli insanı bulacaksınız!

Dahası ülkenin güvenliğini, endüstri-sanayi işletmelerini, gıda-tarım sektörünün ve vesaire alanların eğitimini de çözmelisiniz! Vesairenin de vesairesi sokakları kim temizleyecek, çöpleri kim toplayacak, otobüsleri, trenleri kim kullanacak, üst yapıda kim çalışacak?

Bir insanı, bir toplumu, bir ülkeyi diri tutmanın, ahlaklı tutmanın, akıllı tutmanın, en iyi ve en ucuz savunmanın yolu insanları eğitim ve öğretimden geçirmektir. Savaşta olduğu gibi barış zamanında da toplum ve ülkeyi diri tutacak, ahlaklı ve akıllı tutacak olan eğitimli insandır.

Bir insan tek başına ne kadar çabalarsa çabalasın, kendi başına her türlü eğitim öğretim imkânını elde edemez, eğitimini tamamlayamaz. Bunun için mutlaka bir topluma ve toplumun kurduğu kurumlara ihtiyaç duyar.

Bir insanın kalitesini, iki unsur belirler. Birincisi; o bireyde yaratılan her türlü beden, zihin ve nefs özellikleri. İkincisi ise bu özellikleri için uygun olarak aldığı eğitim-öğretim.

İnsan hayatı boyunca tamamen kendisini ve çevresini ilgilendiren pek çok sorunla karşılaşır. Kalitesine göre bu sorunları ya kolay aşar ya da zor aşar. Ortaya çıkacak her sorunu aşmak için tek yol; insanı mümkün olan en iyi eğitim-öğretim aşamalarından geçirmek ve neticesinde ilmini kullanacağı sahada çalıştırmak, aklını en verimli şekilde kullanmasını sağlamak ve yüksek ahlak sahibi olmasını sağlamaktır.

Burada bir seferlik değil sürekli olarak düşünme mecburiyeti var. O da her sorunun ancak kendi türünden kurumlar kurup ona göre hayırlı işler üretmesiyle çözüm olacağıdır.

Bitkiler âlemi var hayvanlar âlemi var. Her ikisinin de insan gibi dışarıdan farklı bir eğitim alması, özel ders alması gibi bir durumu nefs terbiye eğitimi ve nefs tezkiyesinden geçme gibi durumu yok. Uzay aracındaki sekiz milyon parçayı yapabilme gibi ahlaksızlıktaki milyonu aşan sorunu önleyebilme gibi işleri bu kişisel özelliklerinizdeki kalitenize göre aşabilirsiniz. Ahlak dosyamızın bu bölümünde âlemlerdeki eğitimi birlikte inceleyelim.