Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Kasım 2020

Uzaktan erişim ve yeni ufuklar

PANDEMİ süreci sebebiyle gündemde eğitimin sanal platformlara, dijital ortamlara taşınmasına yönelik ciddi çalışmalar var. Gerek akademik camiada gerek yaygın ve örgün eğitimin uygulandığı kurum ve kuruluşlarda “eğitimin sanallaşması ve dijitalleşmesi” en çok gündeme alınan konu. İleride planlanması düşünülen bu süreç, pandemi ile birlikte sürecin hızlanmasına neden oldu.

Şu an bilişim alt yapısı üzerine yoğunlaşıp bilişim mühendisinden daha fazla bu konuya kafa yoran MEB bünyesinde birçok bilişim öğretmeni var. Benzer çaba, tüm dünya ülkelerinde de var; bir an evvel eğitimin sanallaşma serüvenine yarı zamanlı ya da eş güdümlü bir şekilde işlenmesinden öte tam zamanlı bir sisteme geçilmek isteniyor.

Her ne kadar şu an ülkelerin gündeminde sadece eğitimin uzaktan işlenmesi, sanallaşması, dijitalleşmesi yer alıyorsa da ilerleyen süreçte birçok şeyin uzaktan olması gündeme gelecek. Kimi ülkelerde koşullar, kimi ülkelerde imkanlar ya da imkansızlıklar tıpkı eğitimde olduğu gibi alışverişin, iş hayatının, ulusal sınavların, yarışmaların, sanayinin, endüstrinin başta olmak üzere hayatımızın merkezinde yer edinen birçok alana uzaktan erişim sağlanmasına yönelik geçişler söz konusu olacak. Özellikle teknoloji altyapısı 5G ile uyumlu hale geldiğinde bahsini ettiğimiz geçişlerin erişimi çok daha kolay sağlanabilecek.

Uzaktan kumanda

Bugün var olan teknoloji ile birlikte bile kilometrelerce uzaktan kendi evinizdeki aydınlatma sürecini kontrol edip istediğiniz odanın ışığını açma kapama, televizyonu çalıştırma durdurma, açık kalan klimanızı kapatma ya da kapalı olan klimanızı açma gibi adımları yapabiliyor iken ileride daha üst limitte işlevler neden söz konusu olamasın? Ütopik gibi görünse de kilometrelerce uzakta olan aracımızı dijital bir uygulamadan kontrol edip trafikte kullanımını sağlayarak bulunduğumuz konuma getirmek, benzin istasyonundan yakıt aldırmak ve ücretini de yine sanal ortamda ödemek ve en son aracımızın yanımıza kadar gelmesini sağlamak gibi birçok şey mümkün olamaz mı? Ütopik görünüp de bugün mümkün olan binlerce şey sayabiliriz; İHA, SİHA gibi…

Uzaktan ameliyat

Teknolojik alt yapı aracılığı ile Türkiye’de uzaktan kalp ameliyatı yapılacağını söylemem size ütopik geliyor değil mi? Oysaki Çin’de, Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi’nde (PLAGH) Dr. Ling Zhipei tarafından 3 bin km uzaktan beyin ameliyatı yapılabildi... Üstelik hayat kurtaran başarılı ameliyatlar söz konusu. Benzer uygulamalar Türkiye’de neden söz konusu olmasın?

Yapay Zekanın önemi

Daha önce “Endüstri 4.0, Öğretmenler 1.0” başlıklı yazımda yapay zekanın önemine değinmiştim. Yukarıda bahsettiğim beyin ameliyatı yapılması yapay zeka temelli uygulamalar ve bu uygulamaların uzaktan kontrolü sayesinde gerçek olabiliyor. Bugün ütü yapılmasından fırının çalıştırılmasına, bulaşıkların yıkanmasından evin süpürülmesine, yaptığımız alışverişten yediğimiz yemeğe kadar birçok şey teknoloji ile entegre edilip ve bu entegrasyon yapay zekaya temelli dijital ortama taşınması ile insanların bir tuşa basması ya da ‘bir tık ile’ bunların gerçekleşmesi neden ileride mümkün olmasın?

Sadece eğitim değil

Uzaktan derken direkt aklına “eğitim” gelenler var, oysaki bu çok yanlış. Hayatın ilerleyen dönemlerinde her şeyin uzaktan olacağı bir gün elbette gelecek. Şu an sadece bir tek uzaktan eğitimin erişimi mümkünmüş gibi görünse de esasında Çin, Japonya gibi birçok gelişmiş ülkelerde demin bahsettiğim gibi hayatın birçok alanına uzaktan erişiyorlar.

Geçici bir formül

Uzaktan eğitimi pandemi için bir ara formül olarak görülmesi işte bu nedenle çok yanlış. Uzaktan eğitim geçici bir formül değil, kalıcıdır; hayatın ta kendisidir. Zorunlu koşullarda eğitimin uzaktan verilmesi nasıl ki mümkün hale geldi ve eğitim sürecini destekleyen ve uzaktan eğitimi daha işlevsel ve daha etkili hale getiren zoom, edpuzzle, coursera, edmodo, scrible gibi uygulamalar kullanılmaya başlandı ise; ilerleyen süreçte trafik kurallarının kontrolü, araç kullanımı, ev içerisinde kullanılan tüm teknolojik aletler, ameliyatlar, tedaviler, alışverişler gibi onlarca alanda da uzaktan erişim sağlanacak. O günlere doğru hızlı bir ilerleyiş söz konusu.