Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2427.30
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Eylül 2020

Uzaktan eğitim fırsatçıları

Değerlerimizi bir bir yitiriyoruz. Bizi biz yapan ne kadar kıymetli haslet varsa elimizden kayıp gidiyor. Nereye bu savruluş demeye fırsat bile bulamıyoruz.

Acaba hep mi böyleydik de ufak tefek iyilik hareketleri ile kendini avutan bir millet, medeniyet olarak bugünlere kadar geldik diye düşünmeden edemiyorum. Geçmişle günümüzdeki en önemli fark, artık her şeyin göz önünde olması. Şimdi saklımız gizlimiz kalmadı. Acaba bundan mıdır ki her şey bir anda gözler önüne serilir oldu ve gerçek yüzler ortaya döküldü.

Dostluk, kardeşlik gibi kavramlar ne yazık ki eski zamanların masallarında karşımıza çıkar oldu. Öyle bir hâlimiz oldu ki vay bana vaylar bana diye ah u figan edecek duruma düştük.

Ramazanda birden bire yükselen fiyatları hangi insani değerle açıklayabiliriz? Müslüman bir toplumda ramazan ayında gıdada yapılan fiyat artışlarını izah etmek mümkün değil. En basit söylemiyle fırsatçılık deyip geçeriz ama bunun içini her türlü vicdansızlık sıfatları ile doldurabiliriz.

Sadece ramazanda değil böyle vakalar. Dünyanın yaşadığı salgının ülkemizde başladığı günleri hatırlayalım. Bir maskeyi 5 liraya aldığımız, bir litre kolonyanın elli lirayı bulduğu günleri hatırlayalım. Depolarda gizlenen, karaborsa gibi satılan maske, temizleyici, kolonya gibi ürünlerle bir anda zengin olan ve televizyonda hiç sıkılmadan, “10 yılda satamadığımız kolonyayı sattık.” diyerek ekranlara pişkin pişkin sırıtan fırsatçıları da gördük.

Şimdi sırada eğitim camiası var. Zaten epey zamandır öğretmenler yatarak para alıyor diyerek köşe başlarında bekleyenler var. Kim ne derse desin salgın döneminde sağlıkçılardan sonra en yoğun gayreti gösteren kesim eğitimcilerdi. Başta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk olmak üzere tüm eğitim çalışanları büyük bir gayretle ve eldeki imkânları seferber ederek okulundan uzak kalan yavrularımıza ulaşmaya çalıştılar. Bunda da oldukça başarılı olundu.

Orada burada ahkâm kesenler acaba on dakika uzaktan eğitimle karşılarındaki cıvıl cıvıl bekleşen miniklere bir şeyler anlatabilirler mi… Elbette mümkün değil. Her işin bir erbabı vardır, eğitim de eğitimcilerin işidir.

Şimdi geldiğimiz nokta; hayatımızda uzaktan eğitim diye bir olgu var. Bakanlık tüm birimleri ile bu sürece hazır. Aksaklıklar giderildi. Dersler olması gerektiği gibi devam ediyor. Faydalı, faydasız, verimli oluyor, olmuyor tartışmaları çok yersiz çünkü hayat memat meselesi ile karşı karşıyayız. Keyfi bir uygulama değil yapılanlar.

Böyle bir ortamda, internet bağlantısı ve bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik gereçler olmazsa olmazımız. Bunlara ulaşamayanları da düşünüyor bakanlık. Okullarda kurulan “eba erişim noktaları” ile evde derslere katılma imkânı olmayan öğrencilere destek verilecek. Belirli sayıda öğrenci mesafe kurallarına uyarak okulda derslere katılabilecek.

Peki fırsatçılar nerede? Onlar da hazır. Eğitime destek vermek varken, biz de öğrencilerin yanındayız demeleri beklenirken bir hafta içinde laptop fiyatları katlanarak yükseldi, yükselmeye de devam ediyor. Tablet fiyatları bir anda uçuşa geçti bile.

İnternet fiyatları ne alemde? Onlar da aynı. Öğrenciler ve öğretmenler için özel kampanya yapması beklenen özellikle Türk Telekom, uzaktan derslerin başladığı gün indirimleri bitirdi, normal ücretlendirmelere geçti. Bu mudur eğitime verilen destek?

Taşın altına elin konulması gereken zamanlardan geçiyoruz. Türk Telekom’dan beklediğimiz sadece uygun internet fiyatları değil hesaplı kampanyalar ile bu dönemde laptop, tablet gibi gereçleri öğrenci ve öğretmenlere ulaştırması iken yükselen internet fiyatları ile karşı karşıya kaldık. Bunun izahını nasıl yaparlar, onu da merakla bekliyorum.

Milli eğitim camiası bu dönemde yalnız bırakılmamalı. Herkes elinden gelen desteği göstermeli ki samimiyet nedir, içtenlikle destek vermek nasıl oluyormuş herkes görmeli.

Görünen o ki uzaktan eğitim hayatımızda yer etmeye devam edecek. Herkesin beklediği desteği vermesi gerekenleri de yanımızda görmek istiyoruz. Bugün değilse ne zaman eğitimin, eğitimcinin, öğrencinin yanında olacak ki destek vermesi gerekenler.

Bekliyor olacağız. Herkesin; uzaktan eğitime yakın desteğinizi görmek istiyoruz.