Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.68
Gram Altın
2960.41
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Ekim 2022

Üstün abiye verilen ödül vesilesiyle…

ÜSTÜN İnanç, edebiyat dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinden biridir. Gazeteci, yazar, tiyatrocu, yönetmen ve araştırmacı özellikleriyle; zorlu yıllarda gençliğin dünyasına bir yıldız gibi doğan değer…

1937 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Üstün İnanç, ilk tahsilini İstanbul dışında yaptı. Basın Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulundan mezun oldu. İlk yazıları Yelken, Sanatkâr, Durum ve Büyük Doğu dergilerinde yayınlandı. 1956 yılında Tercüman’da çalışmaya başladı. Bir dönem TGRT'de dramaturg olarak çalıştı. Aynı dönemde “Kanayan Yara Bostan” filminin de senaryosunu yazdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi Kurucu Müdürlüğü yapan Üstün İnanç, aynı kurumda yazarlık dersleri verdi.

İnanç’ın oyunları

“Kurt Kapanı, İlk Kurşun, Sultan Abdülhamit” oyunlarının yanı sıra onu hafızalarımıza kazıyan asıl eseri 1988 yılında yayınlanan “Yalnız Değilsiniz” isimli romanı oldu. Bu roman öyle bir ses getirdi ki, o dönem gençliğinin ufkunu açan bir pencere gibiydi. “İnsanlar Böyledir (1988, 2003), Ayıp Uşakları (1989), Bir Kimlik Lütfen (1994, 2017), Makedonya Gamzesi - Osmanlının Çıkamadığı Jön-Türk Tüneli (2004, 2017), Yağmur Kanla Başladı - Osmanlının Çıkamadığı Jön Türk Tüneli 2 (2017), Yazıklar Çıkmazı (2018) romanları da hayli ilgi gören eserlerdi.

Birlik Vakfı’ndaki tören

Yıllardır, edebiyat alanında düzenlenen hemen hemen tüm etkinliklere katılmayı ihmal etmeyen Üstün İnanç abimize, geçtiğimiz günlerde, Birlik Vakfı’nda anlamlı bir ödül verildi. Düzenlenen etkinlikte “Tiyatro Oyuncuları Derneği ve Müstakil Maneviyatçı Sanatçılar Derneği”nce üstün hizmet ödülü verildi.

Üstün İnanç’la sohbet

Etkinlikte Şair yazar Harun Yöndem, Üstün İnanç’ın başarılı hizmetlerini ve dostluğunu anlatıp üstad Necip Fazıl Kısakürek’ten şiirler okudu. Daha sonra İsmail Yeşilbağ Üstün İnanç’a; yazdığı kitaplar, sanat, tiyatro ve üstad Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili sorular yöneltti. Üstün İnanç verdiği cevaplarda ülkemizin son 60 yılını özetleyerek görüşlerinden ve anılarından bahsetti.

Necip Fazıl’ı anlattı

Üstün abi, tehditler altında asla yeterli destek görmeden vefasızlıklara uğrayarak emek verdiğini, aynı durumun bütün yerli değerlere bağlı tiyatrocular için de geçerli olduğunu anlatıp üstad Necip Fazıl Kısakürek’in fikirde ve sanatta büyük bir deha ve gerçek bir üstad olduğunu vurguladı.

Yeşilbağ’ın serzenişleri

Etkinlikte konuşan Tiyatro Oyuncuları Derneği ve Müstakil Maneviyatçı Sanatçılar Derneği Başkanı Yönetmen İsmail Yeşilbağ, ülkemizde özellikle yerli milli manevi değerlere bağlı mesajlar veren tiyatrocuların ve tiyatro sanatının asla yeterli destek verilmeyen yetim bir meslek olduğunu söyledi. Aynı durumun bütün islâm ülkeleri ve islâm ümmeti için geçerli olduğunu anlatan İsmail Yeşilbağ, başta belediye başkanları olmak üzere üst düzey yöneticilerimizin bu alanda görevlerini yapmayarak vefasızlık yaptıklarından dolayı vebal altında olduklarını belirtti.

AK Partili belediyeler

Bu vesileyle buradan AK Partili Belediyelere seslenmek istiyorum. CHP’li belediyeler, olmadık konserlerle, olmadık panellerle, olmadık festivallerle kendi fikriyatı içindeki sanatçılara, tiyatroculara destek verirken, AK Partili belediyeler, neden muhafazakâr ve milliyetçi çizgide tiyatro yapan gruplara kucak açmazlar. Ben yıllardır bu soruyu kendime soruyorum ve nedense cevabını bir türlü bulamıyorum. Sahi neden?

AK Partili belediyeler, neden milliyetçi, muhafazakâr, dinî değerlerimize, gelenek ve göreneklerimize saygılı oyunlar üreten tiyatro gruplarını davet etmiyorlar beldelerine. Buna mani olan birileri mi var yoksa!.. Çok yakından biliyorum ki, karşı cephenin sözde sanatçıları CHP’li belediyeler sayesinde bolluk içinde yüzdürülürken, yüzlerce AK Partili belediye, neden kendi fikriyatında olan sanatçılara sahip çıkmayarak onları yokluk içinde yaşamaya mecbur ediyor… Yazık.