Ustalara Vefa
Basın hayatımızda hizmet vermiş, eser üretmiş, gazeteci yetiştirmiş ustaları unutamayız, unutmamalıyız. Bugün gerek gazetelerde, gerek radyo ve televizyonlarda çalışan bütün gazeteci dostlarımızın mutlaka ustaları/üstatları vardır. Onların teşvikleri, destekleri ve yönlendirmeleriyle yetişmişlerdir. Yıllar önce Basın Müzesinde ESKADER olarak “Matbuat Dünyasında Sanatkâr Çehreler” başlığı altında basında çalışan eski şairleri, romancıları, hikâyecileri, ressamları yâd etmiştik. Büyük çoğunlukla unutulmuş gazeteci sanatkârlardı. Gündeme geldiler, hatırlandılar, rahmet ve saygıyla anıldılar. İyi bir hizmet oldu. Sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti benzer bir faaliyete imza attı. Bâbıâli Sohbetleri’nde vefat etmiş pek çok gazeteci yazar için anma programları yaptık.
Ergun Göze ve Ahmet Güner Elgin de basın dünyamızın unutulmayan iki emektar şahsiyetiydi. Ergun Göze 10 sene önce, Ahmet Güner Elgin bir sene evvel ebedî âleme göç ettiler. İkisi de inançlı, vatanperver, idealist ve gerçek birer gazeteciydi. Hayatları boyunca Hakkı tutup kaldırdılar, bâtılla mücadele ettiler. İkisi de sevildiler, hürmet gördüler ve hepimizin gönlünde taht kurdular.
Bâbıâli’nin en iyi fıkra muharrirlerinden biri kabul edilen Ergun Göze, 1931 yılında Sivas’ta doğdu. İlk ve orta tahsilini bu şehirde yaptı. Çorum Lisesi’nden mezun oldu (1950). İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1957’de bitirdi. Bir kaç arkadaşıyla birlikte, Babıali Yayınevi’ni kurdu. Daha sonra serbest avukatlık yapmaya başladı. Basın hayatına, Mümtaz Turhan’ın neşrettiği Ölçü mecmuasıyla girdi. Ardından kitap hâline getirilen Meşhurların Son Sözleri, Son Havadis gazetesinde yayınlandı (1961). Fıkra yazarlığına Bâbıâli’de Sabah gazetesinde başlayıp (1965), Tercüman’da devam etti (1969). Tercüman gazetesinde, milliyetçi bir kalem olarak çeşitli meslek odaları ve derneklerle yaptığı mücadelelerle öne çıktı. 1988 yılında Türkiye gazetesinde fıkra yazarlığına başladı ve iki sene devam etti. TGRT’de haber yorumculuğu yaptı. Son olarak Boğaziçi Yayınları’nın Müdürlüğünü üstlenmişti. Evli ve üç çocuk babası. 12 Ekim 2009 tarihinde İstanbul’da vefat etti ve Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Eserleri: Meşhurların Son Sözleri, Anadolu Sahabeleri, Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası, Köşebaşı, Peyami Safa’dan Seçmeler (F.K. Timurtaş ile beraber), Dirilen Çöl, Soruşturma, Çar Tabancası (piyes), Üçüzler (piyes), İçimizden Otuz Kişi, Üniversite Dosyası (Profesörler Geçiyor), Dışişleri Kavgası, Ecevit Çıkmazı, Bulunmuş Defterden Cuma Düşünceleri, Seçmeler, Üniversite Niçin Çöktü?, İslamiyet ve Teknoloji, Freud ve Freudizmin İçyüzü, Üç Büyük Muzdarip, Rusya’da Üç Esaret Yılı, Gözümle ve Gönlümle Tanıdıklarım, Peygamberimiz ve Dört Halifesi, İslam’a Selam, Peyami Safa, Ergun Göze-Aziz Nesin Kavgası, Theodor Harzl’in Hatıraları ve Sultan Abdülhamid, Besmele Bahçesi, Kuğunun Son Ötüşü (Çanakkale Destanı). Tercümeleri: Malik Binnebi’den: İslam Davası, Kur’anı Kerim Mucizesi, İslam ve Demokrasi, Cezayir’de İslam’ın Yeniden Doğuşu, Asrın Şahidinin Hatıraları; Vincent Monteil’den: İsrail’in Gizli Dosyası Terörizm.
Türk basın hayatının usta gazetecilerinden olan merhum Ahmet Güner Elgin de Ergun Göze’nin yakın arkadaşıydı. 1932 yılında Tokat’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra basın mesleğine atıldı. İlkin 1958 yılında Konya’da Öz Demokrat gazetesinde, ardından Yeni İstanbul, Bugün, Ayrıntılı Haber, Tercüman, Öncü, Son Havadis, Yeni Günaydın, Akşam, Ortadoğu, Bâbıâli’de Sabah ve Milliyet gazetelerinde çalıştı, köşeyazıları yazdı. Bazı gazetelerin Ankara Temsilciliğini ve Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. TRT’de bir dönem danışmanlık yaptı. 3 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da vefat eden gazetecimiz, ertesi günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Elgin’in farklı türlerde kaleme aldığı eserleri: Marmara Kitabeleri, Tebriz Güneşi Altında Mevlâna ve Şems, Tenha Şiirler, Bâbıâli Ölürken, Türkiye’deki Rusya, Mevlâna ve Mevlevilik, Günümüzde Tarikatlar ve Dinî Cemaatler, Türkiyesine Sevdalı Adam, Siyasetimizin Derebeyleri.
“Bâbıâli’nin İki Kalem Efendisi”ni, bugün Cağaloğlu’nda Yeni Dünya Vakfı’nda “Bâbıâli Enderun Sohbetleri” programında rahmetle, şükranla ve hasretle yâd edeceğiz. Saat 18.00’de başlayacak toplantıda iki büyüğümüzün yakınları, meslektaşları, okuyucuları ve sevenleri duygu ve düşüncelerini dile getirecek, hatıralarını paylaşacaklar. Gazeteci dostlar ve okuyucular davetlidir.