Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2527.16
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Mart 2022

Usta eller senin hikayen

Şair, sosyolog, yazar, aykırı, gezgin, tabiat aşığı, huysuz, filozof, analist, iletişim bilimci, görsel yönetmen, reklamcı, film yönetmeni, senarist, fotoğrafçı, araştırmacı, eleştirmen ve en önemlisi Saliha Belemir'in babası... Kendi adına açtığı Youtube kanalında ( https://www.youtube.com/imdatdemire ) şahsi biyografisi böyle… Tabii ki bizim de kadim dostlarımızdan birisi. Bu kadar önemli vasfı üzerinde taşıyan bir adamla dost olmanın bir gereği olarak yaptığı güzel işleri anlatmak da bize düşüyor.

Kimden mi bahsediyorum? Tabii ki bizum Rize’nun çılgın uşaklarından İmdat Demir’den.. Kısa bir peşrev faslından sonra hemen konuya girelim. İmdat Demir dostumuzun Orta ve Doğu Karadeniz için yaptığı çok ama çok hayırlı bir kültür hizmeti var. Hatta bu güzel işin bütün Türkiye’ye örnek olacak cinsten bir proje olduğunu söylemiş olsak abartmış olmayız. Karadeniz bölgemiz gerek tabii güzellikleri, gerekse zengin kültür birikimiyle güzel ülkemizin nadide köşelerinden birisi. Keşfedilmeyi bekleyen öyle güzel yerleri var ki tamamını keşfetmeye başlasanız belki ömrünüz yetmez.

Ama profesyonel bir ekip ve işi bilen bir sanatkârın, yâni İmdat Demir’in liderliğinde yakın geçmişte Samsun’dan Artvin’e kadar olan orta ve doğu Karadeniz kuşağının tamamının kültürel envanteri çıkarıldı. Halk kültürüne konu olan değerlerden tutun da tarihi ve tabi güzellikleri de içeren bu kıymetli projeyi DOKAP destekledi. TMARKA Ajans bünyesinde İmdat Demir dostumuzun proje liderliğinde gerçekleştirilen çalışma kapsamında; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane Rize ve Artvin illerinde çok kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Tabii güzellikler, keşfedilmemiş tarih ve kültür hazineleri gün yüzüne çıkarıldı, kayıt altına alındı. Sahada günlerce süren yorucu çalışmalar kapsamında yüzlerce saat görüntü alındı, röportajlar, çekimler yapıldı, belgesel tadında izleyebileceğiniz büyük bir içerik ortaya çıkmış oldu. Ayrıca geniş katılımlı bir yazı ekibi tarafından her ilin halk kültürü zenginliği ayrı ayrı kitaplaştırıldı. Literatüre kazandırılan bu değerli çalışmalar kitap olarak da yayınlandı. Proje kapsamında çalışan ekipler hem masa başında hem arazide büyük bir fedakarlıkla günlerce çalıştılar.

Geceleri sisli yaylalarda, ormanlarla kaplı, ulu mu ulu dağların başlarında çadırlarda uyuyan ekipler, karlı dağların tepelerinde günlerce konaklayarak her faninin eline geçmeyecek türden belgesel tadında görüntüler elde ettiler. Bazen bir yayla çiçeği, bazen ender rastlanan bir kuş türü, bazen de tarihin bizlere emanet ettiği eski bir cami ya da çeşme, saatlerce süren titiz görüntülemelerle kayıt altına alındı. Peki bunlar saklı depolarda, arşivlerde mi duruyor? Elbette hayır. Projenin yazılı ve görsel çıktılarında bu kıymetli hazinenin izlerini takip etmeniz mümkün. Ayrıca İmdat Demir’in kendi adıyla yakın zamanda açtığı Youtube kanalında bu zengin içerik takipçileriyle buluşuyor. İmdat Demir’in içerik yönetimini bizzat gerçekleştirdiği Youtube kanalında neler yok ki?

Mesela “Usta Eller Senin Hikayen” başlığı altında Karadeniz bölgemizde unutulmaya yüz tutan nadir el sanatlarına ilişkin, belgesel tadında onlarca video var. Bu belgesellerde kemik tarak ustasından tutun da ahşap oyuncak ustasına kadar pek çok kıymetli sanatkârın hayatı ve çalışmaları hakkında çok kıymetli bilgiler veriliyor.

Gezdikçe Gördükçe serisinde ise Karadeniz illerimizin birbirinden kaliteli tanıtım filmleri yer almakta. Sessiz Doğa ve Sakinleştirici Doğa başlıkları altında yayınlanan videolarda ise birbirinden hoş müzikler ve tabiat görüntüleri var. Karadeniz’de Hayatın İzleri serisinde ise Samsun’dan Artvin’e kadar bütün illerimizin halk kültürüne konu olan kültürel zenginlikleri anlatılıyor. Karadeniz’de Doğanın İzleri serisinde bölgenin doğal güzellikleri, Karadeniz’in Hafızası Müzeler Serisinde bölgede bulunan müzeler hakkında zengin içerikler sunuluyor. Bu arada değerli dostumuz İmdat Demir boş durmamış, adeta bir kültür elçisi gayretkeşliği ile bu videoların pek çoğunun Arapça, Rusça ve İngilizce versiyonlarını da yayınlayarak ülke dışından Karadeniz’i keşfetmek üzere yola çıkacaklara da rehberlik etmek amacıyla içeriği epeyce zenginleştirmiş. Ne diyelim artık. Bu kadar yazdık, çizdik artık size de bütün bu güzellikleri keşfetmek düşüyor. Şöyle çayınızı, kahvenizi alın, arkanıza yaslanın bu güzel videoları izleyerek günün bütün yorgunluğunu atın derim. Kim bilir belki bu içerikleri izledikten sonra bir gün atlar gelirsiniz Samsun’a Ordu’ya Rize’ye. Biz sizleri misafir etmeye hazırız, siz keşfetmeye hazır mısınız?