Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Kasım 2018

​Urfa ve Müzik ve Sempozyum

Müziğin bir yer veya şehirle bütünleşmesi, oradaki sosyal yapı ve coğrafyanın özdeşleşmesiyle mümkün olur. Çünkü bir yerin taşı, toprağı, havası ve suyu; o yerdeki insanların davranış ve meşrebini etkiler hatta şekillendirir. Bu etkilenme özellikle müzikte öyle bir atmosfer oluşturur ki bu, dünya genelinde bazı şehirlerde müzik türlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Müziğin her notasında o şehrin ayak sesi, o şehrin nefesi hissedilir.

Şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in başka şehirde, başka diyarlarda gördüğü

“Fırtınayı andıran orkestra sesleri” dediği aslında Viyana’dan çıkıp bütün bir Avrupa’yı hatta Batı’yı temsil eden klasik bir Batı müziğini oluşturmuştur. Mesela bugün elektronik müziğin kalbi Berlin’de atar. Avrupalıların geleceğin müziği dedikleri bu müzik Berlin menşelidir. Memphis şehri (ABD) Elvis Presliy ile efsaneleşen rock-rol müziğinin anavatanı konumundadır.

Tarih öncesinden günümüze kadar birçok kültürel öğesini muhafaza eden Urfa şehri de müzikle bütünleşmiş, hatta müzikle kendini ifaden bir şehir konumundadır. Şehir, bu yönüyle hem ülkemizde hem de dünyada biliniyor ve tanınıyor. Türküsü, hoyratı, manisi, şarkısı, gazel ve diğer müzik türlerinin Urfa’da orijinal şekilleri hatta Urfa’yla bütünleşmiş türleri var. “Urfa Divanı”, bunun tipik örneğidir. Yine Urfa’da müzik alanında bir müzik müzesi ve arşivinin var olması, Urfa insanının meseleye ne kadar duyarlı olduğunun bir göstergesidir.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Urfa’da düzenlenecek olan müzik sempozyumu, bu şehrin tarihî süreçte hem dünya müzik tarihinde hem de ülkemiz açısından oynadığı rolü pekiştirecektir. Sempozyum düzenleme kurulunun amacı da söylediklerimizle aynı doğrultuda bir bilgisel paylaşmış.

“Urfa, tarihin derinliklerinden günümüze müziğe ilim ve sanat, teori ve pratik olarak kaynaklık eden, müzik üreten önemli bir kültür merkezi olmuştur. Bu yönüyle Urfa, bir “Müzik Şehri”dir. Urfa’da müzik, tarihten günümüze gelinceye kadar gelişmeler kaydederek varlığını devam ettirmiştir. Urfa’daki bu köklü müzik birikimi, halk müziğinden sanat müziğine, câmi mûsikîsinden tasavvuf mûsikîsine kadar geniş bir yelpazeyi oluşturmaktadır. Urfa’nın tarihten gelen ve günümüzde canlılığını devam ettiren zengin müzik birikimini gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için Uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesi zarureti doğmuştur.”

Fakirin de bu sempozyumda “Şanlıurfa’da gazelhanlık geleneği” adlı bir tebliği olacak. Bu tebliğ ve içeriği gibi müzik sempozyumunda sunulacak diğer konu başlıkları şunlar olacak: Urfa’da Arkeoloji ve Müzik, Mezopotamya’da Müzik, Arkeolojik Kazılar Işığında Şanlıurfa’da Müzik, Antik Dönemde Urfa-Edessa’da Müzik, Babil, Asur, Sümerler vb. dönemlerde müzik, İlkçağ Uygarlıklarında Müzik, Urfa’da Dinî ve Lâ Dini Müzik, müziğe yön verenler ve çalgılar, Urfa’da Hristiyanlık döneminde müzik ve müzisyenler, Urfa’da Süryani müziği ve müzisyenler,Tarihî Harran ve Urfa Okullarında Müzik ve müzisyenler, İslamî dönem Urfa’da müzik, Emevi, Abbasi, Zengi, Eyyubi, Memlüklü, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Safevi ve Osmanlı dönemlerinde Urfa’da müzik, Cumhuriyet döneminde Urfa’da müzik, Urfa Halk ve Sanat müziği, Urfa’da Tasavvuf ve Cami müziği, Tekke, Dergâh ve Tasavvuf-Tarikatlar ve Urfa Müziğine etkileri, Urfa’da Sıra Gecesi Kültürü ve Urfa müziğine katkısı, Urfa Yatı Kültürü ve Urfa Dinî müziğine katkısı, Mevlidler ve Mevlidhanlar, Gazelhan, Hafız ve Divan Şairlerinin Urfa müziğine katkısı, Ses ve söz ustaları olarak Dengbejlik ve Dengbejler, Urfa’da Âşıklık Geleneği, Urfa’da Ağıt ve Ağıtçılık Geleneği, Arapça ezgiler ve Atebe, Evrensel bir dil olarak Müzik ve Urfa, Antep, Adıyaman, Azerbaycan, Kerkük, Diyarbakır ve Harput Müziği ilişkisi, Urfa’da resmi ve özel müzik eğitim kurumları, cemiyetler ve müzik meclisleri, Urfalı Mûsikîşinas, Bestekâr ve Ses Sanatçıları, Urfa Müziği ile ilgili eserler/kitaplar/makaleler/tebliğler, plak, kaset, albümler, müzik mekânları ve ortamları, TRT Türk Halk Müziği Arşivinde kayıt altına alınmış Şanlıurfa Türküleri, Sosyal Problemlerin İfade Aracı Olarak Müzik, Müzik Metinlerinin Sosyolojik Analizi…

15 Kasım 2018 tarihi itibariyle başlayacak olan, “Geçmişten Günümüze Urfa’da Müzik” adlı uluslararası sempozyum, başta Şanlıurfa’ya, ülkemize ve tüm insanlığa müzik adına güzellikler getirmesini temenni ediyorum. Emeği geçenlere teşekkürler.