Dolar (USD)
35.15
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2964.56
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
27 Eylül 2022

​Unutmamışlar

Gazeteci, düşünür, yazar, yayıncı, koleksiyoncu, kültür-sanat hamisi, kitap aşığı, muhafazakâr, Galatasaray Liseli ve Mülkiyeli Mehmed Şevket Eygi.

Milletin sorunlarına olduğu kadar estetik, görgü, zarafet, sanat, kültür ve moda konularına da kafa yoran, çözüm önerileri sunan Eygi hayatının sonuna kadar inandığı din ve ülkesi adına bir kalem erbabı olarak mücadele vermiş birisidir.

Toplumu ilgilendiren konularda siyasiler başta olmak üzere tenkitlerini yöneltmekten çekinmedi. Dinde reform, yenilik, değişim ve ılımlı İslam’ı asla kabul etmediğini defalarca zikretmiştir. Ehl-i Sünnet görüşlerini desteklediğini, dinin siyasetin dışında tutularak aktivist İslâmî cereyanlara karşı çıkmasıyla bilinmiştir.

Kendi ifadesi ile “Bugün Türkiye Müslümanları iki tehlike arasındadır: Biri Müslümanların haklarını çiğneyip, göz açtırmayan agresif din düşmanları. Bunlar en tabi dinî faaliyetleri irtica diye damgalıyorlar. Müslümanları devlet için tehlike olarak gösteriyorlar. Bir de Müslüman görünüp din sömürüsü yapan, İslamiyete hizmet perdesi altında dini kendisine hizmet ettiren ve bu yolla servet biriktiren bir sınıf var. Ben bunları daha tehlikeli görüyorum...“ Onun gözünde en büyük ve önemli keramet, istikamet yani doğruluk ve dürüstlüktü.

Yukarıdaki ifadeler bana ait değil. Şevket Eygi’nin 2018 ve 2019 yıllarında Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde yapmış olduğu konuşmaların yer aldığı kitabın sayfalarını karıştırıp aktarmaya çalıştım. Zeytinburnu Belediyesi kültürel çalışmalarını sürdürüyor. Yaptıkları güzelliklerin özellikle kalıcı olmasına yönelik attığı adımlar arasında bu tür yapılan etkinliklerdeki bilgilerin daha çok insana ulaşmasıdır. Bu sebeple bugüne kadar İstanbul’da programlarını takip edemediğimiz birçok yazar, düşünür ve sanatçının yaptığı konuşmaları editör eşliğinde gözden geçirerek düşünce dünyamıza kazandırmıştır.

Onu yakından tanıyan, sağlığında onunla vakit geçiren kişilerin kaleminden üstadı ele alan yazılardan oluşan kitaptan aralarında 5 milyona yakın değeri bulunan ilk basım ve el yazmalarının da olduğu kütüphanesindeki 80 bin kitabın yanı sıra çok değerli hat eserlerinin de olduğu koleksiyonunu kütüphaneye Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne bağışladığını öğreniyoruz.

Şevket Eygi, bir yazısında kendisini reklâm etmekten hoşlanmadığını belirterek tercüme-i hâlinde“1933 doğumluyum. İlk, orta lise tahsilini Galatasaray'da yatılı olarak yaptım. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi siyasî bölüm (diplomasi bölümünden) 1956'da mezun oldum. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Fransızca mütercimliği yaptım. Bir ara Ömer Nasuhi Bilmen hocanın hususî kalem müdürlüğüne de baktım. 1960'da memuriyetten istifa ile İstanbul'a gazetecilik yapmaya geldim. Haftalık Yeni İstiklâl gazetesini çıkarttım, Bedir Yayınevi'ni kurdum. 1966'da günlük Bugün gazetesini çıkarttım. 1968'de Bâbıâlide Sabah gazetesini satın aldım. 1969'un birinci ayında yurt dışına çıktım, 1974 güzünde döndüm. 12 Mart 1971'den sonra gazetelerim kapatıldı, müesseselerim batırıldı. Döndükten sonra, işe sıfırın altından başlamam icap etti. Hayatımdaki kayda değer hadiselerden biri de epey müddet Sağmalcılar, Gerede, Şile cezaevlerinde mahpus kalmamdır. Oturduğum daireden başka gayr-i menkulüm yoktur. Elden geldiği kadar Müslümanca yaşamak ve Müslüman olarak ölmek isterim. Sanırım bu kadar bilgi yeter” demiş bize de nokta koymak düştü ve’s-selam.