Üniversiteye Yeni Başlayanlar Ne Yapmalı?
Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından çiçeği burnunda üniversite öğrencileri için bayram sonrası kayıt heyecanı başlayacak.
Yoğun bir sınav sürecinin ardından nihayet bir üniversitenin istediği veya tercih etmek zorunda kaldığı bölüme yerleşen genç arkadaşları tebrik ederim.
Bundan sonraki süreçte kariyer basamaklarında atacağınız adımların hayatınızın geri kalanını doğrudan etkileyeceğinin farkında olduğunuzu düşünüyorum.
Ancak farkında olmanız gereken bir diğer husus var o ki o da; millet olarak büyük bir hevesle başladığımız işlerin ortasında iken hevesimizin kaçmasıyla artık akışına bırakıyor olmamızdır.
Bu nedenle üniversite hayatınız boyunca dikkat etmeniz gereken önemli hususlara dikkat çekmeye çalışacağım.
Öncelikle derslere devam konusuna dikkat edilmesi gerekir.
Kaçıracağınız bir ders o ders ile ilgili ilerleyen konulardan kopmanıza neden olabilir. Bu nedenle çok önemli başka bir işiniz yoksa dersleri kaçırmamaya dikkat edin.
Üniversite okumak size sadece kapının yerini gösterip anahtarı elinize verir. O anahtarı kullanıp içeri girmek tamamen size kalmıştır. Kapının arkasında ne ile karşılaşacağınızı da üniversite hayatınız boyunca yaptıklarınız belirler.
Üniversite okumak üniversiteye hazırlanırken yaptıklarınızın daha fazlasını yapmak demektir. Çok çalışma döneminden daha çok çalışma dönemine geçmek demektir. Bir yandan okul dersleri ile ilgili çalışmalar yaparken diğer yandan sizi iş hayatına hazırlayacak çalışmalar içerisinde bulunmak zorundasınızdır artık. Bunun için ise okul bittikten sonraki kariyer planınızı ve alternatifleri belirleyip ona göre hazırlanmalısınız.
Üniversite hayatı normal şartlar altında kişinin akademik anlamda gelişmesini sağlayacak ve bilimsel bilgiler üretebileceği yerler olması gerekirken günümüzde iş hayatının ilk basamağı olarak görülmektedir. Bu nedenle iş hayatına sağlam bir şekilde hazırlık yapmalısınız. Aksi takdirde genç işsizliğin %23,2 olduğu bir ekonomide erkenden iş sahibi olmak için sadece diploma sahibi olmanız yetmez. Bunun için hedefinizi net bir şekilde belirlemeli ve bu hedefe ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmalısınız.
Kariyer planı için yapılacak en önemli hazırlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
Bir kere üniversite bittikten sonra karşınıza dört yol çıkacağını bilmelisiniz.
Bu dört yol;
Bilimsel çalışmaları devam ettirmek üzere akademisyen olmak, Bir kamu kurumunda memur olarak çalışmak, özel sektörde çalışmak veya kendi işinizi kurmaktır.
Öncelikle yapmanız gereken bu dört yolu daha iyi tanımak için içine girmektir.
Her birinde en az 3-5 ay gönüllü olarak çalışarak veya staj yaparak bu yol hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hâlihazırda üniversitede eğitim gördüğünüz için hocalarınızla görüşerek, yanlarında vakit geçirerek, onların yaptıkları akademik çalışmalara aktif katılım sağlayarak akademisyenlik hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Özel sektörde çalışmayı düşünüyorsanız özel sektörde bir firmada staj yapmalı ve özel sektörün yapacağınız iş ile ilgili beklentilerini öğrenmelisiniz.
Kamu kurumlarında çalışacaksanız yaz-kış dönemlerinde staj tarihlerini takip etmeli gidip bir kamu kurumunda staj yapmalısınız.
Girişimcilik düşünüyorsanız ise aynı şekilde kendi işini kurmuş olanların yanında vakit geçirmeniz gerekir.
Tüm bunların neticesinde kendinizi de iyi tanıma fırsatı bulacaksınız.
Belirli bir mesai saatleri arasında çalışmak, sürekli ders çalışmak veya esnek çalışma saatlerine uyum sağlamak gibi tercihler yapmak durumunda kalacağınızı göreceksiniz.
Bu staj tecrübelerinin neticesinde hangi alanın size daha uygun olduğunun farkında olarak kariyer planlamanızı yaparak o alana uygun çalışmalar yapmanız gerekecektir.
Sınavlara mı hazırlanacaksınız yoksa alan bilginizin yanında insani ilişkileri geliştirmek üzere sosyal aktivitelere zaman ayırarak bir ağ mı kuracaksınız.
Kurban bayramınızı tebrik eder, İslam âlemine hayırlara vesile olmasını dilerim.