Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3010.86
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
12 Ağustos 2021

Üniversite Tercihleri İçin Öneriler

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları kısa bir süre önce açıklandı. Üniversite tercihleri ise 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktı. Ancak yangın ve sel felaketleri sebebiyle tercih tarihlerinin uzatılarak adaylar 20 Ağustosa kadar üniversite tercihlerini yapabilecek. Yani şu günlerde üniversite için adaylar tercih aşamasında. Tercih yapacaklar için bir kaç önerim var.

Tamam mı, Devam mı?

Sınava İlk ve ikinci kezgirip puanı yeterli olanlar, olmak istedikleri mesleğin bölümünü tercih etsinler, gelecek yıla bırakmasınlar. Bu grup adaylar arasında puanı yeterli olmayanlar ise istedikleri bölüm için bir kez daha deneme yapabilirler. Ancak ikinci kez girenlerde puanı istedikleri bölüm için yetersiz ve puanında iyileşme yoksa beklentilerini düşürerek tercih yapması önemli bir seçenektir. Üçüncü kez girenler isebu yılda olmadı ise üniversite defterini kapatmalıdır.

Terci yaparken

Tercihlerde yargıya varmak için kullanılan ilke (Ölçüt /kriter) önemlidir. Pekâlâ, üniversite tercihi yaparken ölçüt ne olmalı?

Bunu cevap verirken doğru ölçütün adaya göre değişeceği gözden uzak tutulmamalıdır. Birçok şey yazılıp çizilmekle birlikte tercih yaparken “idealist ve realist yaklaşım yerine optimali olan bir tercih yapmanızı öneririm. Çünkü siz gelecekte yapmak istediğiniz mesleği/işi belirlemeye çalışıyorsunuz…

Hayatın gerçekleri yüksek tutulan hayallere (gerçekleşmesi özlenen şey) her zaman galip gelmektedir: Gölge (hayal) aşırı sıcakta serinletici değildir

Tercih yaparken (a)-kendinin (ailenin) ve ülkenin gerçekleri, (b)-eğitim göreceğin üniversitenin özellikleri ve (c)- bu eğitim süresince alınacak hizmetler (lojistik) dikkate alınmalıdır...

Gerçekçi olmak…

Öğrenci ve veliler gerçekçi olmayı ölçüt olarak almak isterlerse şu 3 hususu çok açık ortaya koymalıdır: Yetenek, istihdam ve gelecekte önemli olacak meslekler…

İlk olarak, tercih sürecinde “yetenek, ilgi, beceri” dikkate alınmalıdır.Adaylar kendilerini tanımalı ve yeteneklerinin farkında olmalıdır.Yetenek ve ilgi alanına uygun bölüm seçimi ideal bir tercihtir.

İkinci olarak, tercih yaparken iş bulma potansiyelinin (istihdam) dikkate alınmasını öneriyorum. Normal bir akademik zekâya sahip bir birey eğitimini aldıktan sonra birçok mesleği rahatlıkla icra edebilir. Her şeyden önce adaylar iş bulabilme imkânı olan bölümleri tercih etmelidir. Bu durum sosyo-ekonomik durumu düşük aileler için daha da önemlidir.

Üçüncü olarak,tercih yaparken “gelecekte önemli olacak mesleklerin” hangileri olacak dikkate alınmalıdır. Gelecek 10 yılda işgücü piyasasında ön plana çıkması beklenen alanlar olarak mimari, mühendislik (inşaat ve makine), matematik, helal gıda sektörü, sağlık, yaşlı bakımı, bilgisayar (yazılım) vb. meslekler öngörülmektedir…

Bu hususları tercih yaparken dikkate alın; ancak üniversiteler ile ilgili bazı hususları da ihmal etmemenizi öneririm…

Üniversiteler…

Tercih yaparken ikinci ana ölçütümüz üniversitelerin durumudur. Bunu belli ölçüde YÖK’ün internet sitesinde ki ‘Yükseköğretim Program Atlası’ndan’ öğrenmek mümkündür. Bu programda bölümün mevcut akademik kadrosunu görme imkânınız da vardır. Program içerisinde yer alan ‘Mezun Başarı Atlası’nda herhangi bir Türk üniversitesinden mezun olanların girdiği sınavlardaki başarı durumu öğrenebilirsiniz.

Adaylar yeteneklerine uygun bölümleri seçerek tercihlerine başlamalıdır. Daha sonra bu bölümün olduğu fakülteyi ve bu fakültenin olduğu üniversiteyi belirlemelidir. Adaylar sırf iyi bir üniversitede bulunuyor diyerek yeteneklerine ve gelecekte istihdam imkânı olmayan bölümleri tercih etmemelidir.

Tercihlerde uygulama ve staj ağırlıklı bir eğitimi dikkate almalısınız. Bazı üniversitelerde intörn mühendislik vb. uygulama imkânları var. Ayrıca “diploma denkliği” uluslararası hareketlilik bulunmasını istediğin ölçütler arasında bulunsun…

Bu vesile ile dikkatli ve hayırlı tercihler dilerim...

Son söz: Tercihleriniz gelecekte kurmak istediğiniz hayatın yol taşlarıdır...