Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Üniversite öğrencilerine tavsiyeler…

Üniversiteler açıldı, öğrenciler için zorlu maraton başladı. Özellikle büyükşehirlerde ailesinden uzakta okuyan öğrenciler için durum çok daha zor olsa da okumak hele hele günümüzde sanıldığı kadar kolay değil. Maddi, manevi zorlu bir süreçle karşı karşıyayız. Umuyorum tüm öğrenciler bu zorlu süreci sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde atlatır. Tabii açılışa yönelik bazı önerileri sunarak farkındalığın arttırılması önemli. Bence öğrenci arkadaşlarımın bu yazıyı okumasında fayda var. Hatta ebeveynleri de göz ardı etmemesi gerekiyor. Çünkü başarının aileyle birlikte geldiğine inananlardanım. Umarım bu vereceğim taktikler fayda sağlar.

Önce planlı olmak…

Ne yapacağınıza ve ne zaman yapacağınıza dair bir plan yapmak son derece önemlidir. Çünkü zamanı geriye getirme şansımız söz konusu değil… Gitti mi gidiyor… Bu nedenle öğrenciler zamanı iyi kullanması ve planlama yapması atılması gereken ilk adımdır.

Özellikle öğrencilerin uyku düzenlerinin bozuk olduğunu görüyor ve çok üzülüyorum. Uzmanlar en az 8 saat uykunun gerekli olduğunu ifade ediyorlar. Açıkçası ben de katılıyorum. Zira uykusunu almayan bireyin de başarılı olma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Başarının anahtarı not almak!

Akıllı telefonların yoğun kullanımı derslerde not tutulmasının ne yazık ki önüne geçti. Öğrenci arkadaşların elinde düşmeyen telefonları onların okuma ve yüzme süreçlerine olumsuz derecede etki etmeye başladı. Not almak zihnin de ister istemez meşgul kalmasını sağlamakta ve sınav haftasında çalışmayı kolaylaştırmaktadır. Kendi adıma not almanın faydalarını hep gördüm. Derslerdeki başarının artması isteniyorsa mutlaka klasik yöntemleri kullanmak yerinde olacaktır.

Dikkat dağıtacak çok husus var. Verimli çalışabilmek adına seçilecek mekânın da son derece mühim olduğunun altını çizmek gerekiyor. Televizyon ve bilgisayardan uzak kalmak, sessiz ve sedasız bir ortamda ders çalışmanın başarıya olumlu etki ettiği yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Çalıştığınızın yerin çok da bir önemi yoktur. Yeter ki sessiz ve kendinizi verebileceğiniz bir alan olsun…

Soru sormaktan çekinmeyin…

Eksik olduğumuz ya da anlayamadığımız konularda akademisyenlere soru sormaktan bazen çekinebiliyoruz. Ancak bu doğru değil. Sonuçta öğrenmek adına soru sormamız gerekiyor. Bunu yapmadığımız için konularda bilinmeyen noktaları aydınlatamayabiliyoruz. Dolayısıyla yapılması gereken bolca konu tekrarı yapmak ve tabii ki sormaktan asla çekinmemek…

Son olarak başarı ekip işidir. Sizi motive edecek ya da size yardımcı olacak arkadaşlar bulmak faydalı olacaktır. Herkesin eksik kaldığı konular ya da bilmediği hususular olabilecektir. Bu noktada sağlam bir ekiple başarı kaçınılmaz olacaktır.

Üniversiteler açılırken tüm öğrenci arkadaşlarıma ve akademisyen meslektaşlarıma önce sağlık, başarı ve güzel bir akademik yıl geçirmelerini diliyorum. Haftaya görüşmek dileğiyle… Kalın sağlıcakla…