Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2429.76
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Temmuz 2019

Üniversite Başarısı !

Lise son sınıf öğrencilerini tanıtım ve gezi amacıyla İstanbul Teknik Universitesi’ne götürmüştük. Seminer salonunda bir konuşma yapan ITU Rektörü ”Sevgili gençler bizi kazanıp geldiğinizde biz size sadece bir kapı aralarız. Her şey sizin elinizde, tercih sizin, her şey aslında yeni başlıyor. Biz size imkânlar sunacağız; derse gelip gelmemek, çalışıp çalışmamak her şey sizin elinizde. Kendi alanınızla ilgili kendinizi yetiştirmek, araştırma yapmak, ilgili kişilerle konuşmak, tanışmak, görüşmek sizin kontrolünüzde, tercih sizin.” demişti.

Universitenin görevi; bilim üretmek, mesleki donanım kazandırmak ve üniversite kültürü kazandırmaktır.

Bunun ötesi sizin elinizde.

Yüzüm yok hocam!

Eski velilerimizden birisiyle görüşmemizde hal hatır sorduktan sonra, 5 yıl önce ilk 500‘e girip Bilkent Universitesi’ne burslu giren Kaya’yı sordum. Anne ağlamaya başladı. ”Sormayın hocam, Kaya’nın dersleri hiç iyi değil, devamsızlığı var. Okuldan atılacak, bursu da kesilecek.”

Cep telefonumdan Kaya’yı aradım. ”Kaya oğlum Istanbul’a gelince niye yanıma uğramıyorsun?” diye sorunca ”Hocam yüzüm yok.” cevabını verdi. Biraz konuştuk. Konuşmanın sonunda “Hocam ITU’ye geçeyim mi? diye sordu. ”Geç, geç ama geç oldu” dedim.

Universite kendimizi keşfetmek, sınırlarımızı zorlamak ve yeteneklerimizi geliştirmek için son fırsat. Nasıl olsa iyi bir bölümü kazandım deyip yatarak, kafelerde takılarak, özgürlüğün tadı çıkarılacak bir yer değil.

Universitede okurken o bölümü okuma şartları ile çalışma şartları birbirinden çok ayrı ola- biliyor. Bölümle ilgili staj yap-maya başladığınızda çalışma alanlarını net görüyorsunuz. Hukuk okurken örneğin kalın kitaplar ile uğraşırken avukatlık yapmaya başladığınızda alanın ötesinde bir esnaflık becerisi ön plana çıkıyor. Okurken hiçbir sınıfta böyle bir ders yok.

Tıp okurken branş derslerine çok yoğun çalışılmasından dolayı, hasta ihmal ediliyor. Ve doktor hasta iletişiminden kaynaklanan problemler yaşanıyor. Bir mesleği, gerçek uygulama alanında gözlemleyerek, deneyerek seçmek lazım aslında.

Tercih döneminde olduğumuz şu günlerde araştırıp, düşünüp seveceğimiz ve kendimize uygun bir meslek seçelim.