Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2431.39
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Aralık 2022

Umut olmak!

Umudunu kaybedenin kaybedecek başka bir şeyi kalmamıştır denir ya; İnsanı yaşadığı hayatta ayakta tutan şey umuttur. Özellikle günümüzde, sahip olduğu şeylerin kıymetini idrak edemeyen, gerçek anlamda sıkıntı çekmemiş, dert görmemiş, yokluk bilmemiş, bedeninde herhangi bir engeli olmadığı için engelli insanların yaşadığı sıkıntılara, sosyal baskılara maruz kalmamış ama adeta hayattan bıkmışçasına her şeyi boş vermiş umutsuz kişileri görünce, bu söz daha bir kıymetli geliyor insana.

Geçtiğimiz hafta, 3 Aralık Dünya Engelliler gününde 'Buğday Tanesi' isimli bir filmin galası yapıldı. O güne özel, günün manasına uygun, hayatını engelli insanların engelsiz yaşamasına adayan AK parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram beyin hayatını konu alan bir umut hikâyesi…

Bebekken buğday tarlasında çıkan yangında, vücudunun büyük bir bölümünde kalıcı yanıklar oluşan ve ellerini kaybeden Serkan Bayram'ın hayata tutunma mücadelesini anlatan film, gerçekten Umut olma hikâyesi aslında.

Allah katında her insan, insan olma müşterekliğinde eşittir. İnsanı insandan ayıran tek şey farkındalıktır. Farkındalık ise, İslami anlamda takva dediğimiz, kul olmanın idrakine varmak demektir. Bedeninde herhangi bir engeli olan insan, sadece bu yüzden hayatın içinde engelle karşılaşıyorsa bu o toplum için büyük bir sorun demektir. Çünkü asıl engel, bedeninde herhangi bir engeli bulunmasa da zihninde, fikrinde ve farkındalık noktasında geri, donanımsız, idraksiz, yobaz, cahil olmaktır.

Sadece bedensel engelli olduğu için, akıl, bilgi ve donanımıyla yapabileceği bir mesleği yapmasına mâni olmak, hakkı olduğu halde diğer insanların faydalandığı haklardan istifade etmesini engellemek, anlamsız bir bakış açısıyla engelli insanları sosyal baskı altına almak gibi saçma düşünce ve uygulamalarla dolu bir dünyadayız. Pozitif ayrımcılık ile zorlu hayat şartlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmak gerekirken zaten hayata zor şartlarla başlayan engelli insanların yaşamasını daha zorlaştıran uygulamalar.

Avukat Serkan Bayram; “Hukuk fakültesini bitirdikten sonra hâkim ve savcı olmak için girdiğim sınavda yüksek puan almama rağmen engelim nedeniyle elendim. Yirmili yaşlarda hayata tutunmaya çalışırken bu durum zoruma gitti. Ama mücadeleyi bırakmadım. Yüksek lisans sonrasında doktoraya devam ettim. Önce Erzincan sonrasında İstanbul'dan vekillik nasip oldu. Ve yargı paketinde ilgili maddeyi değiştirdik. Ankara'da ilgili maddenin değişmesi amacıyla altı ay mücadele ettim. Devlet elle ayakla yönetilmez. Devlet düşünceyle, beyinle yönetilir. Peygamberimiz dahi Yemen'e bir engelli sahabe atamıştır. Bunları iyi anlamak etmek gereklidir" diyor bir mülakatında.

Filmi izledikten sonra, hayatta önümüze çıkan engeller ne kadar büyük, ne kadar zorlu olursa olsun, yılmadan, umudunu kaybetmeden yürüyebilmenin, umutla yaşamanın, başkalarına umut olmanın, umudun hikâyesini izlediğimizi gördük aslında.

Ülkemizde milyonlarca engelli insan var. Normalde zor olan hayat şartlarını engelleri yüzünden katmerli şekilde yaşamak zorunda kalan ve tutunacak bir kola, ruhuna değecek bir ele ihtiyaç duyan, geleceğe umutla bakmak isteyen engelli insanlarımıza, umut, çaba ve mücadeleyle hayatta bir çok şeyi başarabileceklerini anlatan bir hikâye.

Sadece engelli insanlar için de değil aslında, bedeninde hiçbir engeli olmadığı halde umudunu kaybetmiş, yolunu bulamayan her insan için umut hikâyesi “Buğday Tanesi.”

AK Partinin yaptığı devrim niteliğindeki çalışmaları anlatan Serkan Bayram, “Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve toplumda yer edinmelerini sağlamak için, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok çaba sarf etti. Son 20 yılda hakikaten büyük işler yaparak bize bu konuda sessiz devrimi yaşattı. Engelli kardeşim sırf engelliliğinden dolayı geride kalmasın düşüncesiyle çalışmalarımıza devam ediyor, her engelli kardeşimize umut olmaya çabalıyoruz.” Dedi ve ekledi; “engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin sorunlarının daha hızlı çözülmesi için Engelliler Bakanlığı'nın kurulmasının ihtiyaç var.”

“Yere düştüğünde değil, vazgeçtiğinde kaybedersin" mottosuyla sinemalarda gösterime giren "Buğday Tanesi" filminin geliriyle İstanbul'da engelli yaşam kültür merkezi yapılacak.