Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2433.40
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Eylül 2019

Uluslararası medya skandalları

TÜRK ve dünya medya tarihi, skandal haberleri ve başlıklarla doludur. Prof. Dr. Özgür Gönenç, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde, Uluslararası İletişim isimli doktora dersini verirken, öğrencilerinin 14 haftalık ders süresi içinde yaptıkları sunumları bir kitapta toplamış. Ancak, kitabın ismi “Medya Skandalları” olunca, medyanın yaptığı skandalları çağrıştırıyor zihinlerde. Oysa, kitapta skandal gelişmelerin medyadaki yansımaları anlatılıyor… Yani kitabın ismini bulmakta basite kaçılmış. Bence kitabın adı “Uluslararası Skandallar ve Medya Yansıması” olmalıydı.

Ama şu bir gerçek. Sayın Gönenç’in öğrencileri hayli güzel çalışmış. 275 sayfalık kitapta onlarca medya skandalına yer verilmiş. Kitabın hazırlanmasına ünlü gazetecilerden Marmara Basın Yayın Yüksekokulu mezunu REHA ERUS da destek vermiş.

DER Yayınlarından çıkan kitapta; İtalya, İngiltere, Fransa, Amerika ve Almanya’daki medya skandalları enine boyuna işlenmiş…

İtalya’da Pinelli skandalı

12 Aralık 1969’da Milano’da bir bankada patlama olur. 16 kişi hayatını kaybeder. Pietro Valpreda ve Guiseppe Pinelli adında zanlılar yakalanır. Ne var ki Pinelli, polislerin sorgusu sırasında bulunduğu odanın penceresinden atlayarak intihar eder. Kayıtlara böyle geçer. Ancak resmi olmayan bilgilere göre Pinelli, polislerin vurduğu darbelerle ölmüştür, pencereden atılarak intihar süsü verilmiştir.

Papa diz çökecek ha!

Orta yaşın biraz üstündekiler hatırlar Aldo Moro olayını. İtalyan siyasetçi 16 Mart 1978’de kaçırılır. Kızıl Tugaylar olayı üstlenir. 55 gün rehin tutulur. Bu arada Papa 6. Paul, Moro’nun serbest bırakılması için Kızıl Tugayların önünde diz çökmeye hazır olduğunu söyler. Ancak Moro, 9 Mayıs’ta öldürülür.

Sarayı dinleyen gazete

13 Kasım 2005’te İngiltere’de yayınlanan New of the World isimli gazete, Kraliyet ailesinden Prens William’ın futbol oynarken dizinden yaralandığını haber yaptı. Kraliyet ailesi, gazeteye dava açtı zira bu bilginin saklı olması gerektiğini ileri sürdü. Mahkeme, haberi yapan gazetenin Kraliyet ailesinin danışmanlarının telefonlarını dinlediğini belirledi. Birkaç yıl sonra Guardian gazetesi bir haberinde, News of The World’un, genel yayın yönetmeni Andy Coulson döneminde pek çok kişinin telefonlarını dinlediğini yazdı. O dönem istifa eden Coulson, daha sonraki dönemde Başbakan David Cameron’un basın danışmanı oldu. Gazete ise 2011’de kapandı.

İSKİ Skandalı ve Göknel!

Kitap’ta, meşhur İSKİ skandalına da yer verilmiş. SHP’li belediye döneminde İSKİ’nin başına getirilen Ergün Göknel eşinden boşanmak için yüklü bir miktar para vermeyi kabul eder… Kendisinin aldatıldığını düşünen karısı Nurdan Erbuğ, eşinden o dönemin parasıyla 8 milyar alacağını bir gazete muhabirine açıklayınca, bu paranın kaynağı araştırılmaya başlanır. Sonrası mâlum… İSKİ’deki büyük yolsuzluk ortaya çıkar ve Ergün Göknel hapse atılır. Burada, Ergun Göknel hakkında soruşturma açılmasını isteyen SHP’li belediye başkanı Nurettin Sözen’in de hakkını vermek gerekir. Skandalı araştıran ve gazetesinde manşete taşıtan ise Hürriyet’ten Yıldırım Çavlı olmuştur.

Diğer skandallar

Vietnam savaşında Amerika’nın kirli yüzünü ortaya döken Pentagon Belgelerinin basını sızdırılması, kara para trafiğini deşifre eden Panama Belgeleri skandalı, 2001 yılında Amerikan gazetelerinden Boston Globe’un kiliselerdeki pedofili (çocuk tacizi) olaylarını ortaya çıkarması da önemliydi. Boston Globe, 1976 yılından beri kliselerde yaşanan pedofili vakalarının bir şekilde örtbas edildiğini yazmıştı. Bu haber Katolik dünyasını derinden sarsmıştı.

Öğrencinin hakkı verilmiş

Prof. Dr. Özgür Gönenç, kitabın kapağında zaten “Editör” terimini kullanarak hakkı teslim ederken, her bir skandal haberini hazırlayan öğrencilerinin isimlerini de bölüm başlarına koymayı unutmamış. Bu açıdan sayın Gönenç hocayı ayrıca kutlamak gerek. Evet, medyaya yansıyan skandalları merak ettiyseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.