Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.17
Gram Altın
2972.56
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Eylül 2022

​TYB'den Ankara Edebiyat Günleri

Geçtiğimiz hafta,Türkiye Yazarlar Birliği tarafından beş gün süren Ankara Edebiyat Festivali düzenlendi. Festival, Mamak Musiki Muallim Mektebi’nde gerçekleşti. Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay “Yıllarca edib mahfillerinin yer aldığı şehrimizde edebiyat yokmuş gibi İstanbul’u ön plana çıkarırken, Ankara’daki edebiyat ortamını, edebiyatın varlığını hissettirmek istedik.” derken aslında bir gerçeğin altını çizmiş oluyordu. Zira TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın “Geçmişte Ankara çok büyük şair ve yazar yetiştirdi. Ankara’nın başkent olmasından sonra hem nüfus olarak hem de Türkiye’nin idari merkezi olmasından dolayı çok sayıda eğitim kurumu burada ortaya çıktı. Dolayısıyla edebiyatçıları, şairleri de kendisine çekti. Bugün Ankara’da yaşamış edebiyatçıların, şairlerin bir listesini yapalım desek, kolay olmaz. Binlerce var” sözlerinde vurguladığı gibi Ankara ülkenin başkenti olması hasebiyle kültürel anlamda büyük bir potansiyele sahipti. Bu gerçek ne göz ardı edilebilir ne de ihmal edilebilirdi.

Birbirinden kıymetli edebiyatçıların ve akademisyenlerin katıldığı yine edebiyat açısından çok önemli konuların tartışıldığı paneller, şiir etkinliği, müzik dinletileri ve imza günleri ile adeta bir şölen havasında geçen bu festival, uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek nitelikte idi. Yurdun dört bir yanından festivale katılan şair, yazar ve akademisyen bu şölenin şüphesiz en müstesna renkleriydi.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın yönettiği “Ankara’da Edebiyat, Edebiyat’ta Ankara” panelinde Ali Kılcı, Prof. Dr. Mehmet Can Doğan, Necati Tonga, Dr. Necmettin Turinay, Prof. Dr. Turgay Anar geçmişten günümüze Ankara’da edebiyatı anlattılar.

Hacı Bayram Veli’nin bir şiirinden ilhamla “Nâgehân ol şâra vardım-şehir ve edebiyat” panelinde yazar-şair Mehmet Kurtoğlu’nun yöneticiliğinde Ahmet Köseoğlu, D. Mehmet Doğan, Ekrem Özdemir, Fahri Tuna ve Mustafa Armağan şehir ve edebiyata dair görüşlerini dile getirdiler.

H. Mahmut Erdemir’in yönettiği “Gençler edebiyat konuşuyor” panelinde genç yazarlardan Cansu Köksal, Emre Yılmaz, Fatma Nur Öztürk, Hamza Öztürkçü, İlyada Yıldırım, Mehmet Selim Atlıhan, Merve Sevde Selvi, Sıddık Yurtsever ve Zeynep Merdan konuşmacıydı.Doç. Dr. Muhammet Enes Kala’nın yönettiği “Gençlik ve Edebiyat” panelinde Ali Ural, Prof. Dr. Münire Kevser Baş, Prof. Dr. Turan Karataş görüşlerini aktardı.

22 Eylül günü açılan Yazarlık Okulunda da ilk dersi TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından verildi. Bundan sonraki süreçte diğer derslerin TYB Ankara Şubesi’nde cumartesi günleri saat 13.30-15.30 arasında yetkin yazar ve şairler tarafından verileceği ve 10 hafta sürecek Yazarlık Okulu’nun öğrencilerine sertifika takdim edileceği de duyuruldu.

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan da “Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şirinde Ankara” başlığıyla bir konferans verdi. Konferansın ardından şair Osman Özbahçe’nin yönettiği “Şiir ve Şehir” panelinde AliAyçil, İbrahim Demirci, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum panelistlerdendi.

Necmettin Evci yönetiminde “Edebiyatımızda Roman ve Hikâye” panelinde ise Ayşegül Genç, Emin Gürdamur, Necip Tosun, Yıldız Ramazanoğlu roman ve hikâye konusunda görüşlerini dile getirdiler.

Cuma akşamı “Şeyhülislam Yahya Efendi Şiir Şöleni” adıyla düzenlenen şiir şöleninde Ali Ayçil, Ali Bal, Bahri Sabancılar, Durdu Güneş, Faruk Uysal, Hamit Gök, Hayriye Ünal, Hicabi Kırlangıç, İbrahim Demirci, İbrahim Eryiğit, Kezban Eldemir Gültepe, Mahmut Bıyıklı, Mehmet Aycı, Mehmet Kurtoğlu, Mustafa Aydoğan, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum, Nuray Alper, Sıtkı Caney, Şaban Abak, Şakir Kurtulmuş, Şemsettin Ağar, Şemsettin Küzeci, Talip Işık, Vedat Güneş, Yavuz Ertürk kendi şiirlerini okudu. Programın içinde Sedat Anar tarafından bir müzik resitali sundu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları da Klasik Türk Müziği eserlerinden bir konseri icra ettiler.

Cumartesi günü “Okur Yazar Buluşmaları ve kitap İmza Günleri”nde yazarlar kitaplarını imzalayıp okurlarıyla sohbet ettiler.

Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir’in moderatörlüğünü yaptığı “Edebiyatımızda Deneme” panelinde İbrahim Demirci, Mehmet Can Doğan, Mustafa Aydoğan ve Necmettin Evci görüşlerini açıkladılar.

Festivalde,öğrencilik ve memuriyet yıllarının bir bölümünü Ankara’da geçiren Üstad Sezai Karakoç da unutulmadı. Prof. Dr. Turan Karataş’ın yönettiği “Sezai Karakoç’un Ankara Günleri” panelde Prof. Dr. Mahmut Özbay ve Sıddık Akbayır üstadın Ankara günlerini ve Ankara’da yazdığı eserleri anlattılar.

Panelin son günün de ise Osman Özbahçe’nin yönettiği “Edebiyat Dergiciliği ve Ankara’da Dergicilik” paneli yapıldı. Panelde Atilla Yaramış, Faruk Uysal, Hayriye Ünal, Mehmet S. Fidancı, Yunus Nadir Eraslan Ankara’da çıkan dergilerin serüvenini anlattılar.

Festivalin son gününde deneme dalında Osman Özbahçe, hikâye dalında Necip Tosun ve şiir dalında Ali Ural’a ödül verildi.

Program, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, TYB Başkanı ve ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin değerlendirme konuşmalarıyla son buldu.

Bu müstesna programı düzenleyenlere ve emeği geçenlere gönülden teşekkür ederim.