Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2425.20
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Haziran 2022

TYB ile Türkçenin 14.uluslararası şiir şöleni

Bir süredir kişinin maneviyatını diri tutacak mekân ve insanlarla hemhâl olma hususunda ısrarlı davranması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim terakki kavga değil emniyet ortamında bir varlık koyuyor ortaya. TYB ile çıktığım yolculuk bana bunu yeniden hatırlattı. Henüz havaalanında TYB Ankara şubesi yöneticileri ve konuklar arasında seviyenin hâkim olduğu sessiz ve sözsüz bir dayanışma fark ediliyordu. Mehmet Doğan başkanımızın otoriter edebi; üyelerini gözleriyle teftiş edip toparlaması, Musa Kazım Arıcan başkanımızın neşeden kopan latif bir tebessüme sözcülük etmesi ve Mehmet Kurtoğlu hocanın daima diri bir gayretin ardından koşması bu yolculuğu özel kılan motiflerdendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni 9 Haziranda İstanbul AKM’de başladı. Vefatının 60. yılı dolayısıyla Ahmet Hamdi Tanpınar’a ithaf edilen programın açılış konuşmasını D. Mehmet Doğan gerçekleştirdi. Türkçemizin en güzel şiirlerinin pek çoğunun bu şehirde yazıldığının belirtildiği konuşmada şiir kelimesinin etimolojisi, bilmek ve sezmek anlamları; Fuzuli’nin, Haşim’in, Tanpınar’ın, Akif’in şiir hakkındaki görüşleri, halis şiirin kaynakları ve onun sırrına nüfuz etmenin ehemmiyeti üzerinde duruldu. Şiirin ufkunun daraltıldığını ve hecenin, aruzun, anlamın, ahengin dışarda bırakıldığını hatırlatan Doğan, “şiir ve sanatın basitleştirildiği dönem” vurgusu yaptı. Açılış konuşmalarından bir diğerini üstlenen TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan İstanbul Türkçesi’nden mülhem İstanbul’un sadece bir şehir değil, bir dil olduğunu kaydetti. Konuşmasını Yahya Kemal’in, Akif’in, Ziya Gökalp’in şiirleriyle destekleyen Arıcan, otuz senedir en çok ihtiyaç duyulan hususun ortak bir dil olduğunu ve şu ana kadar 2000’den fazla şairi bir araya getiren bu projenin Türk dünyasının “en büyük edebî organizasyonu” olduğunu ifade etti. Açılışta söz alan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise mekâna gelirken şiirin neye karşılık geldiğini düşündüklerini, “düşüncenin duygu tarafını ifade etmekte olduğu” sonucuna ulaştıklarını belirterek Yunus Emre’den, Sezai Karakoç’tan, Ziya Paşa’dan, Bahtiyar Vahapzade’den, Cahit Zarifoğlu’ndan, Tanpınar’dan, Necip Fazıl’dan ve Mehmet Akif’ten mısralar okudu. Konuşmalarının sonunda sözün gücünü göstermek isteyen TYB’ne teşekkürlerini bildirdi. Ertesi sabah misafirlerini Mısır Apartmanı’nda toplayan D. Mehmet Doğan program Tarık Zafer Tunaya Tiyatro Salonundaki programa geçmeden önce Mehmet Akif’in hayatına dair bilgiler paylaştı.

Türkiye'den, Türk Cumhuriyetleri’nden, Balkanlardan, Ortadoğu’dan şölene katılım gösteren yüzlerce şair, Bahtiyar Vahapzade, Ziya Paşa, Yunus Emre, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu ve Sezai Karakoç adına düzenlenen şiir fasıllarında şiirlerine ses oldu. “İstanbul’un Şiiri Şiirin İstanbul’u” adlı atölye çalışmasında yaklaşık kırk dakika konuşan Prof. Dr. Nurullah Genç İstanbul için yazılan şiirlerden uzaklaşan bir İstanbul gerçeğine vurgu yaparak şehir, medeniyet ve şiir ilişkisine dikkat çekti. Sözlerini Farabi, İbn Hâldun gibi düşünürlerin bakış açıları ile besleyen şair, “Sen İstanbul Olsaydın Keşke” adlı eserine ses verdi. “Dergi ve şiir” atölyesinde Nazım Payam, Murat Soyak, Mehmet Can Doğan, İdris Ekinci ve TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, dergiciliğinin sorunlarını ele alan değerli konuşmalar yaptılar.

“Şiir ve Dijital Mecra” atölyesinde Osman Özbahçe, Ali K. Metin, Bilal Can, Sadi Karademir ve Mehmet Aycı dijitalleşmenin şiir ve şair üzerindeki tesirlerine değindiler.

14. şiir şöleninde TYB tarafından geleneksel hale getirilen üç büyük ödül, program sonunda Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından açıklandı. Ziya Paşa büyük ödülü Azerbaycanlı şair Ramız Hamzayev’e, Bahtiyar Vahapzade büyük ödülünü EshkabılShukurov’e, Sezai Karakoç büyük ödülü Kırgızistanlı şair Altynbek Ismaılov’a büyüklerimiz tarafından takdim edildi.

İstanbul’da yapılan şiir şöleni Taksim’in kalabalığına küçük ama derin ve soylu bir iz bıraktı.

Selam ile.