Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
2964.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 May 2017

Türkiye'ye yatırım yapan pişman olmaz!

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin(TGSD) düzenlediği "Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri" toplantısında 2018 öngörüleri ve satın alma yapacak tarafların beklentileri konuşuldu.

İhracat rakamlarına da değinilen toplantıda, 2016 için 17 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ihracatın 2017'de de, yaşanan jeopolitik sorunlara rağmen, aynı seviyede gerçekleşmesinin beklenildiği açıklandı. Hazır giyim ihracatı 2017 yılının ilk dört ayında ise 5.4 milyar doları aştı.

Yabancı oyuncuların Türkiye'ye ile iş yapma konusunda bölgesel nedenlerle çekinceleri bulunduğunu bildiklerini ancak Türkiye'ye yatırım yapan hiç kimsenin pişman olmayacağını belirten TGSD Başkanı Şeref Fayat, "Sürdürülebilirlik; "daimi olma" kabiliyetidir. Nitelikli üretkenliğin devamının sağlanmasıdır"dedi.

Adil Işık Tedarik Zinciri Direktörü İrfan Topçu: Daha hızlı, az adetli ve sık üretim, önceliğimiz. Bursa ve Adana Bölgesi'nde yerinde üretime odaklanıyoruz. Liderlik Gelişim Okulumuz'la hem çalışanlarımızı hem de hem tedarik zincirimizi eğitiyoruz. Dokuma ile aksesuar (ayakkabı, çanta, kemer) ürün gruplarında tedarikçi eksiğimiz var.

Boyner Grup Holding Özel Markalar Proje Direktörü Birsen Şehirli Tor: Pozitif ayrımcılıktan yana bir kurumuz. Kadın üreticilerimize öncelik veriyoruz. Konsolide ciromuz 4 milyar TL dolayında. Anadolu'ya açılma hedefimiz var. Mayo, iç giyim, ev ve plaj giyimi alanında üreticiler arıyoruz.

Hermes-Otto İnternational Avrupa Bölge Direktörü Heiko Drews: 2016 yılında %24 büyüme gerçekleştirdik. Globalde 24 markayla faaliyet gösteriyoruz. 2016 yılında %15'i Avrupa'dan 1.4 milyar dolarlık alım yaptık. Amacımız müşterilerimizi Türkiye'ye geri getirmek.

H&M Avrupa Bölge Müdürü Serkan Tanka: Türkiye'ye güveniyoruz ve bu bölgede büyüyeceğiz. H&M dünyada %10-15 büyürken Türkiye de payına düşeni alıyor, alacak. Hızlı moda kavramına odaklandık. Gelecekte Türkiye'yi inovasyon merkezine dönüştürmeliyiz. Globalde 2030'dan sonra sadece sürdürülebilir hammadde kullanacağız.

Koton Tedarik Direktörü Betül Dündar: Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru tedarikçiden temin etmek önemli. Biz üretimimizi 2016 yılında Güneydoğu'ya kaydırdık. 2017 yılında üretimin %20'sini bu bölgede üretmeye karar verdik. 2017 alım hedef ciromuz 2.5 milyar dolar. İç giyim ve mayoda gelişmeye ihtiyaç var. Tedarik zincirinde farklı bir yaklaşımla 11 ilde 600 kadınla çalıştığımız El Emeği Projemizi hayata geçirdik. 2023'e kadar 10 bine yakın kadına ulaşmaya çalışıyoruz.

LC Waikiki Tedarik Direktörü Şenol Dallı: Mağaza sayımızı 622'den 774'e çıkardık, 36 ülkeye ulaştık. 1.5 milyar dolar civarı alım hedefliyoruz. Konsolide ciro anlamında hedef 4 milyar dolar, bunun %40'ını yurtdışından bekliyoruz.

Next Türkiye Direktörü Ros Philpot: Türkiye iki alanda çok güçlü: Kumaş ve hız. Güneydoğu'da tesis denetimleri yapıyoruz. Çorap, kadın giyim, denim, çocuk, ev ve plaj giyim önceliklerimiz arasında. Türk kumaşını alıp başka ülkelerde üretmek işin zor yanı burada daha çok üretmeliyiz.

Spring Near East Manufacturing Tedarik ve Teknik Direktörü Şafak Kıpık: Fırsat odaklı dönemsel iş modeli yerine beraber çalışıp, ortak iş planı yaparak büyüyebiliriz. Yakın gelecekte iç üretim ağırlık kazanacak. Online tedarikçilere uyum sağlayan yeni iş modelleri kurmalıyız.

[email protected]