TÜRKİYE'YE GÜVEN, ULUSLARARASI ALANDA EN ÜST SEVİYEDE
Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
Toplantıda, sermaye piyasalarının geleceği ve uluslararası platformlardaki rolü tartışıldı. Açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin yaptığı toplantıda Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Birlik Başkanı İlhami Koç da birer konuşma yaptılar.
2017'nin ilk 5 ayında 1 milyar 662 milyon dolarlık hisse senedi, 5,5 milyar dolarlık tahvil ve bono olmak üzere toplam 7,2 milyar dolarlık portföy yatırımının Türkiye'ye girdiğini belirten Canikli, bu yatırımların, Türkiye'ye güvenin uluslararası alanda da en üst seviyede olduğunun göstergelerinden birisi olduğunun altını çizdi.
Ülkemizin tasarruf oranlarını arttırmak için peş peşe çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen Canikli, "Bunlardan bir tanesi olan otomatik BES Türkiye'de tasarruf açığının giderilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Gönüllü BES'te bugün ortaya çıkan 70 milyar liralık tasarruf oluşmamış olmasaydı piyasalarda maliyetler çok daha yüksek rakamlara çıkmış olacaktı. Buradaki maliyetleri yükselten rekabet daha ileri boyutlarda tahakkuk edecekti" diye konuştu.
İstanbul Uluslararası Finans Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü anlatan Başbakan Yardımcısı Canikli, bununla ilgili kurulan koordinasyon kurulunun üç toplantı gerçekleştirildiğini, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerinin katılımıyla uluslararası bir gayrimenkul borsası kuracaklarını belirtti.
Dr. Vahdettin Ertaş, küresel alandaki gelişmeleri ve sermaye piyasalarının durumunu şu sözlerle değerlendirdi: "Türkiye sermaye piyasaları kurumları, artık dünya sermaye piyasalarının şekillenmesinde önemli roller üstlenen uluslararası kuruluşların yönetiminde güçlü şekilde temsil edilmektedir. Kurulumuz, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) üyeleri arasında yapılan oylama sonucunda, aday ülkeler arasında, en çok oy alarak 2016-2018 dönemi için IOSCO Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Bu tür temsiller küresel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olmamızı, işbirliklerini ve yatırım fırsatlarını yaygınlaştırmamızı hızlandıracaktır" dedi.
Himmet Karadağ konuşmasında Türkiye ekonomisinin hızla gelişeceğini vurgulayarak, OECD'nin son yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda aktif mali ve parasal politikalar ile Türkiye'de hane halkı tüketiminin ve özel sektör yatırımlarının canlanacağının ve büyümenin ılımlı bir şekilde artacağının belirtildiğini aktardı.
İlhami Koç, 2016 yılında, şirketlere halka arz ve sermaye artırımlarıyla 2 milyar TL özkaynak, aynı yıl tahvil/bono ihraçlarıyla 90 milyar TL'lik finansman sağlandığını belirterek gerek ulusal gerekse de uluslararası arenada Birlik olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için çalıştıklarını ifade etti.
Dünkü toplantıyı kısaca özetlemek gerekirse, ülkemiz tüm olumsuzluklara ve engellemelere rağmen, başta genç ve dinamik insan kaynağı olmak üzere sahip olduğu büyük potansiyeli sayesinde sermaye piyasaları gelişmeye devam etmekte ve uluslararası yatırımcılar cebzetmektedir.