Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2427.10
BIST 100
9719.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ağustos 2018

Türkiye'nin küresel ekonomik savaşı

Amerika ile bir ekonomi savaşı veriyoruz. Bu savaşla birlikte Amerika, Türkiye düşmanlığını artık taşeron örgütleri üzerinden değil direkt kendi yapıyor. Çünkü taşeron olarak kullandıkları bütün örgüt ve organizasyonları yerle bir ettik.

46 ülkede büyükelçiliği bulunmayan ABD; dünyanın kabadayılığı rolünü üstlenirken, git gide yalnızlaşmaktadır. Amerika'nın bu tutumu, Avrupa piyasaları açısından da olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Çünkü Amerika artık kendi ekonomik krizini dolar basarak kapatamayacağını çok iyi biliyor. Bunun için de sürekli olarak yeni yeni krizler oluşturarak bu açığı kapatmak istiyor. 242 yıllık bir devlet olan ABD, büyük devlet olamamanın handikabını yaşamaktadır. Çünkü, büyük devlet olmak bir vizyon sahibi olmaktır.

Piyasaların bu durumu, dalgalı kur sisteminden kaynaklanmaktadır. Açıkçası dalgalı kur sistemi, kısmen ülkelerin ekonomi büyümesini sağlamakla birlikte, bu büyümenin cari açık vermesine de sebep oluyor. Zira daha önceki büyümemizde ülkemize giren dolar girdisi, yüksek faiz taaddüdü şartıyla girmiştir. Türkiye; sermaye hareketlerini daha düzenli bir disiplinle kontrol edebilirse, süreç içerisinde bu dolar krizini muhakkak aşacaktır.

Amerika; rahip Andrew Brunson'u, elde etmek istediği bir krizin taşeronu olarak kullanmaktadır. Garip bir şekilde, Tarsus'ta Süryani kilisesini isteyen zihniyet neyse, Amerika'nın dış politikadaki Brunson talebi de bununla eşdeğerdir. Oysaki Tarsus ve çevresinde Süryani yoktu. Ama dinsel kimlik üzerinden bir algı oluşturup, oluşturdukları bu algıyı, bir dış politika malzemesi haline getirmek istediler.

Yaşadığımız bu ekonomik süreç, sadece siyasal iradeye havale edilebilecek bir durum değildir. Bunun için buradan birkaç soru sormak istiyorum:

  • AK Parti döneminde büyüyen bazı işadamları, bu süreçte büyüdüklerinin 1/10'u kadar fedakarlık gösterebilecekler mi?
  • Para kazanırken bu iktidarın yanında olanlar, TL'nin değeri düşmeye başladığında neredeler?
  • Para kazanırken AK Parti iyiydi, şimdi AK Parti kötü mü oldu?
  • AK Parti iktidarı döneminde para kazanırken sıkı AK Partili olan bazı isimler şu süreçte dolara yatırım yaptılar mı?

Bu sorular bazılarını sıkı bir şekilde terletebilir. Ama hiç kimse kusura bakmasın lafla da milliyetçilik olunmuyor. Ülkemizin zor zamanlar yaşadığı şu süreçte göstermiş olduğumuz tavırlar bizim gerçek karakterimizin aynasıdır.

Karakterini merak edenlere tavsiyemiz, aynaya bakmaları olacaktıru2026