Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2296.74
BIST 100
8978.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Eylül 2021

Türkiye'nin karanlık günü: 12 Eylül

Ülkemiz tarihi karanlık, kirli ve kanlı militer darbeler tarihidir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 27 Nisan, 28 Şubat ve 15 Temmuz tarihleri, karanlık, kirli ve kanlı darbe günleri olarak zihinlerimize kazınmıştır. 12 Eylül 1980 darbesi, ülkemizin sosyal, siyasal, ekonomik ve idari yapısını dizayn etmesinden dolayı, 41 yıl sonra bile bu darbenin travmalarından, sonuçlarından ve korkularından kurtulmuş değiliz. 12 Eylül’ün karanlık gölgesi, zihniyeti ve rejimi, ülkemiz üzerinde dolaşmaya devam ediyor.

Kuruluşundan beri ülkemiz yönetiminde askerin ve ordunun ağırlığı hep olmuştur. Asker, ülkenin ve devletin sahibi olarak kendisini görmüştür. Başka bir ifade ile asker, kendisini hancı, sivil hükümetleri ise yolcu olarak konumlandırmıştır. 12 Eylül askeri darbesi, ordunun ülkenin sahibi olarak “kaybolan devlet otoritesini tesis etmek” ve “tencereyi kirleten siyasilerden kurtulma” iddiasıyla gerçekleştirdiği bir müdahaledir. Darbeciliğin arkasında bir gücün, kliğin, kesimin veya kimliğin, kendisini devletin ve ülkenin sahibi olarak görme saplantısı bulunmaktadır. Hiç kimse ülkenin veya devletin sahibi olma gücüne veya imtiyazına sahip değildir. Darbecilik ve despotizm barbarlığına karşı en kesin çare, 84 milyonun bir bütün olarak devletin gerçek sahibi kılınmasından geçmektedir. Bütün toplumun devletin sahibi olma hakkı tanınmadığı sürece, devlet içinde organize olan darbeci güçler, klikler, partiler, cemaatler, hizipler, cuntalar, çeteler ve mafyalar, devlet gücünü kullanarak topluma müdahale etme ve tahakküm etme heveslerinden vazgeçmeyeceklerdir.

Darbenin hiçbir şekilde çözüm ve kurtuluş olmadığı konusunda demokratik ve sivil bir mutabakata ihtiyaç vardır. Kolektif bilinçaltına kazınan darbenin sosyal ve siyasal sorunların halledilmesinde çözüm olduğu şeklinde bir anlayışın tezahürlerine her zaman rastlamak mümkündür. Darbeciliğin gerçek anlamda tarihin çöplüğüne atılması için içimizdeki darbecilikle, militarizmle ve kabilecilikle hesaplaşmamız ve arınmamız gerekmektedir. İçimizdeki darbecilikle ve kabilecilikle hesaplaşmadığımız ve arınmadığımız sürece, darbecilik ülkemizde tehlike olmaya devam edecektir. 12 Eylül dahil hiçbir darbe ile şimdiye kadar sahici bir şekilde ve içerikte ülkemiz hesaplaşmış değildir. Darbeyle hesaplaşmak, yaşlanmış darbecileri mahkemeye çıkarmak değildir. Darbeyle hesaplaşmak, gerçek manada ülkemizin demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti standartlarının yükseltilmesinden geçmektedir. Darbeler ve darbeciler, sürekli olarak demokrasiyi, insan haklarını ve hukuk devletini ortadan kaldırmayı hedeflemişlerdir. Demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarını esas almayan hiçbir yaklaşım, darbecilikle ve militarizme karşı panzehir olmayacaktır.

Darbelerle hesaplaşılmamış olması, darbecilere her zaman cesaret ve motivasyon kaynağı olmaktadır. 12 Eylül dahil bütün darbelerin kanlı, kirli ve karanlık yüzleriyle hesaplaşılması, ülkemizin çok acil ihtiyacıdır. Bütün darbeler gibi 12 Eylül darbesi de, topluma karanlık ve kanlı bir şekilde kurulan bir tuzak ve kumpastır. Darbe tuzağına ve kumpasına düşmemek için darbelerle hesaplaşmak şarttır.

Darbelerin ülkelere maliyeti korkunçtur. 11 Eylül 1973 tarihinde Şili’de demokratik yollarla işbaşına gelen Allende yönetimine gerçekleştirilen darbe sonucunda Pinochet diktatörlüğü kuruldu. Şili’deki 11 Eylül darbesi sonucunda 30 bin insan hayatını kaybetti. Şili’de darbecilerin Ölüm Karavanları, ülkenin her tarafına terör, şiddet ve ölüm götürüyordu. 12 Eylül’ün ülkemize maliyeti, Şili’nin 11 Eylül darbesinden daha korkunçtur. 12 Eylül döneminde 30 bin kişi işten atıldı, gazeteler 300 gün boyunca yayın yapmadı ve 937 film yasaklandı. İnsanlık onurunu ortadan kaldıran her türlü işkence sıradan bir uygulamaya dönüştü ve 171 kişi işkence sonucu hayatını kaybetti. Diyarbakır Cezaevinde uygulanan işkenceler, 12 Eylül’ün korkunçluğunu ve karanlığını her şeyiyle ifade etmektedir.14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı ve bütün siyasal partiler kapatıldı. 650 bin kişi gözaltına alındı ve 50 kişi idam edildi. 1 milyon 700 bin kişinin fişlendiği 12 Eylül döneminde hukuksuzluk, baskı ve zulüm had safhadaydı. 17 yaşında idam edilen Erdal Eren hakkında darbe lideri Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” şeklindeki sözleri 12 Eylül darbesinin hukuksuzluğunu ve karanlığını çok iyi yansıtmaktadır .

Erbil Tuşalp’in Eylül İmparatorluğu isimli çalışması, 12 Eylül dönemini anlamak açısından önemli bir kaynaktır. İnsana dair her şeyi ortadan kaldırmayı hedefleyen 12 Eylül rejimini anlatan Tuşalp, gelecek kuşakların bu dönemin yasaklarını, baskılarını, haksızlıklarını, yakılan kitaplarını, işkencelerini ve bütün kirli yönlerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 12 Eylül’ü sürekli olarak hatırlamak, hatırlatmak, unutmamak ve unutturmamak hepimizin görevidir.

12 Eylül, bütün topluma karşı yapılmış kanlı, karanlık ve kirli bir darbedir. Topluma öğretilmiş çaresizliği dayatan 12 Eylül, toplumu birbirine düşman eden bir yapı inşa etmiştir.12 Eylül darbecilerinden 2. Ordu Komutanı Org. Bedrettin Demirel, “Gelecek kuşakların 12 Eylül’ü yapanları lanetle anacaklarını” ifade etmişti. 12 Eylül, yüz yıllar geçse bile lanetle anılacaktır. 12 Eylül’ü lanetlemek yetmez. 12 Eylül zihniyetine karşı demokrasiyi, barışı, özgürlüğü, hukuku ve çoğulculuğu öne çıkaran bir anlayışı egemen kılmak lazımdır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan