Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Türkiye'nin Kalbi

Anadolu'da yaptığım seyahatin son durağı Kayseri'ydi. Kayseri, bana göre Türkiye'nin kalbidir. Coğrafu00ee konumuyla tam merkezdedir. Ülkemizin ekonomisine de, kültürel hayatına da ciddi katkılarda bulunan bir güzel şehirdir. 25 Mayıs 2013 tarihinde ordaydım. Berceste dergisinin 12. yaşı dolayısıyla düzenlenen program Cumartesi günü başlamıştı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yoğunburç Kültür Evi'nde dostlarla unutulmaz bir gün yaşadım.

Kayseri deyince aklıma hemen geliveren isimler vardır. Onlar Anadolu kültürünün de öncü isimleridir. Yazar ve şair Muhsin İlyas Subaşı, Berceste dergisinin yayın danışmanı edebiyat hocası ağabeyimiz Bekir Oğuzbaşaran ve Berceste Dergisi Genel Yayın Yönetmeni gönül insanı Vedat Ali Tok. Kayseri'mizin üç değerli kültür, sanat ve edebiyat ustası.

Kayseri'deki edebiyatçı dostlarla birlikte olmak çok güzeldi. Kayseri Belediyesi, şehirdeki şair ve yazarlara güzel bir yer tahsis etmiş. Örnek bir davranış doğrusu, kutlamak gerek. Yoğunburç Kültür Evi, tarihu00ee bir yer. Edebiyatla ilgilenenlerin, dergi çıkaranların ortak mekanı. Muhsin İlyas Subaşı, Bekir Oğuzbaşaran hocalarımız ile Selim Tunçbilek ve İsa Yar gibi değerli dostlarla, Sergül Vural ve Vedat Ali Tok gibi kardeşlerimizle oturup çay içtik, sohbet ettik. Hatıra fotoğrafları çektirdik. Kafilemize daha sonra Prof. Dr. Mahmut Kaplan ve Hüzeyme Yeşim Koçak da iştirak etti. Bu arada "Berceste Dergisi Edebiyatımıza Katkı Ödülü"nü bendenize layık gören dostlara teşekkür ederim. Şehri gezerken Erciyes Dağı hep gözümüzün önünde, gönlümüzün içindeydi. Kayseri'de yaşayıp da şair olmamak mümkün mü?

Berceste Dergisi'nin "12. Yılda 12 ödül, 12 şairden 12 şiir" programı, çok iyi düşünülmüştü. 11 yıl önce baharın o en coşkulu çağlarından birinde, bir nisan ayının bereketli gününde edebiyatın bağrına düşen bir sayhaydı Berceste. Dillerde ses, yüreklerde nefes oldu. Yankı buldu Erciyes'in eteklerinde oturan insanlarından. Anadolu insanının acılarından, sancılarından, gurbetlerinden, sılalarından, aşklarından, firaklarından, vuslatlarından, seferinden, tahammülünden, doğan anlamlı bir nidaydı. Berceste güzel bir mevsimde doğmuştu. Heyecanlı ve kararlı bir kadro, dergiye omuz vermişti. Hedefleri büyük, ufukları genişti. Amaç güzellikleri paylaşmak, erdemleri yaymaktı.

Berceste, adını büyük bir şairimizin hoş bir beytinden almıştı. 18. yüzyıl divan şairi Koca Ragıp Paşa'nın "Eğer maksut eserse mısra-i berceste kafidir." sözünden esinlenerek adına "Edebiyatta öz, güzel, latif, ince anlamlı, kolayca hatırlanan, yapısı sağlam mısra ya da beyit" anlamlarına gelen ve Farsçada 'seçkin seçilmiş' demek olan Berceste denilmişti.

Berceste, aradan geçen 11 yıl hedefinden sapmadan aynı kadro ile kararlılıkla yürüdü. Derginin sahibi: İbrahim Şahin. Yayın Kurulu'nda rahmetli Ümit Fehmi Sorgunlu ile Bekir Oğuzbaşaran ve Vedat Ali Tok vardı. Dergi, ebedu00ee aleme yürüyen yayın yönetmeni Sorgunlu'nun yerine yeni isim almadan yoluna devam etti. Yüzlerce şaire, yazara, akademisyene sayfalarını açtı. Bugünlerde 12. yaşını idrak etmenin haklı gururunu yaşıyor. Genç bir dergi olarak kültüre, sanata ve edebiyata hizmeti geçen 12 kişiye ödül vererek bu hizmetlerini taçlandırdı.

Davet edildiğimiz Kayseri'de Yoğunburç Kültür Evi'nde dergicilik konulu sohbetimiz oldu. Dergicilik üzerine, ama daha ziyade taşra dergileri hakkında konuştum. Yaşadıklarımdan örnekler verdim, hatıralarımı dinleyicilerle paylaştım. İlgiyle takip edildi. Sorulara cevaplar vermeye çalıştım. Konuşmamda "İstanbul'da dergi çıkarmak her kişinin, ama Anadolu'da dergi çıkarmak er kişinin karıdır." dedim. Buna gerçekten can-ü gönülden inanıyorum. Çünkü Anadolu'da imkanlar kısıtlı, destekçiler azdır. 'Sponsorluk' kavramı ise ne yazık ki henüz yerleşebilmiş değil. Dergi çıkarmanın zahmetleri ve anlamı üzerinde uzun uzun durdum. Salonda en az beş altı derginin yöneticisi vardı. Sohbetin sonunda Berceste'nin Genel Yayın Yönetmeni Vedat Ali Tok, bendenize "Edebiyatımıza Katkı Ödülü"nü verdi. Bunu hak etmiş miydim, bilmiyorum, ama çok duygulandığımı söyleyebilirim. Anadolu insanının kadirşinaslığını bir kere daha gördüm, yaşadım ve bunu yürekten hissettim. Törene Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, TYB Kayseri Şube Başkanı Ahmet İlhan, Kayseri'de hayatını sürdüren çeşitli dergilerin yöneticileri ve çok sayıda şair yazar katılmıştı.

ESKADER'in Kayseri Temsilcisi Sergül Vural'dan öğreniyoruz ki, ödül töreni çok güzel geçmiş. "12. Yılda 12 Ödül, 12 Şairden 12 Şiir" programında ödül alanlar Mehmet Özhaseki, Oktay Durukan, Nevzat Türkten, Abdullah Satoğlu, Atabey Kılıç, Erdoğan Erbay, Merhum Ümit Fehmi Sorgunlu (ailesine), Hüzeyme Yeşim Koçak, İsa Yar, İsmail Adil,Şahin ve Mahmut Kaplan. Abdullah Satoğlu, Bekir Oğuzbaşaran, Duran Tamer, İmdat Avşar, İsa Yar, İsmail Adil Şahin, Köksal Akçalı, Mahmut Kaplan, Mustafa İbakorkmaz, Selim Tunçbilek, Sergül Vural ve Şeyhmus Çiçek şiirlerini okumuşlar. Ödül alan dostlarımızı ve şairlerimizi kutluyorum. Kayseri yaranına İstanbul'dan selam olsun. Berceste'mize de daha nice uzun yıllaru2026

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan