Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.32
Gram Altın
2974.58
BIST 100
9638.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Nisan 2017

Türkiye'nin geleceği Milli Enerji

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı geçtiğimiz Perşembe günü "Milli Enerji ve Maden Politikası" tanıtım toplantısını düzenledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sunumunun başında Türkiye'nin enerji ve maden konusunda 2002'den bu yana gelinen son durumunu rakamlarla izah etti.

Hemen ardından da bundan sonraki hedeflerini, uygulayacakları stratejileri bizlerle paylaştı.

Kısaca değinelim;

- 15 yılda elektrikte kurulu kapasite 3 katına çıktı, elektrik üretimi 2 katından fazla bir noktaya geldi. Doğalgaz tüketimi neredeyse 3 katı arttı, doğalgaz konforunun ulaşmadığı Türkiye'de sadece 3 ilimiz kaldı. 81 vilayete doğalgaz altyapısını ulaştırıyoruz. Bu süreçte abone sayısı 4 katına çıktı.

-Son 10 yılın ortalama enerji ithalatı maliyeti 44 milyar dolar, maden ithalatının da 10,6 milyar dolar. Yaklaşık 55 milyar dolarlık bir enerji ithalatı yapılıyor ve bu cari açık açısından çok önemli.

-İthalata bağımlı olduğumuz çeşitlilik anlamında yerli kaynakların payının artırılması noktasındaki yerli kaynaklardan elektrik üretimini 2016'da yüzde 49,3'le en yüksek seviyeye çıkardık. Bundan sonra hedef en az 3'te iki. Yerli kömürden elektrik üretimini de yüzde 23'le en yüksek seviyede arttırdık.

-Arz güvenliği konusunda doğalgaz depolamanın önemi büyük. Doğalgaz depolamada hedef yüzde 20. Tuz Gölü gaz depolama tesisi bu yıl devreye girdi ve kapasitesi 1 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkarılacak.

-Silivri'deki depolama tesisinin de kapasitesinin yıllık 4,6 milyar metreküpe çıkarılmasıyla 2019'da Türkiye depolamada bölgenin en büyük ülkelerinden biri olacak.

-Önümüzdeki 10 yıl dünyada tüketilen gazın LNG payının boru gazını geçeceği yorumlarından hareketle LNG altyapısını güçlendirmek zorundayız. Türkiye'nin 2015 sonu itibarıyla LNG'deki günlük 34 milyon metreküp olan kapasitesi ilk bir yılın sonunda 64 milyon, bu yılın sonunda da 107 milyon metreküpe çıkacak.

-Türkiye, petrol depolama noktasında istediğimiz düzeyde değil. Hedef, 5 milyon ton depolama kapasitesi. Çok hızlı bir coğrafi konumlandırmayla, yaşanabilecek en ufak bir krizde Türkiye'nin içerde sıkıntı yaşamaması için bu adımı hayata geçireceğiz.

-Türkiye'nin günlük 190 milyon metreküp olan doğalgaz basma kapasitesi bu yıl sonunda 300 milyon metreküpe, takiben de 400 milyon metreküpe çıkarak sadece iç piyasa için değil, bölge coğrafyası için de önemli bir arz kapasitesi oluşturacak altyapıyı hazırlıyoruz.

-Doğalgaz altyapısında gelecek iki yılda 220 ilçeye daha gaz erişimi sağlamak üzere en büyük iletim altyapı yatırımı gerçekleşecek, ayrıca sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ve LNG kullanımı da sağlanacak böylece çevrecilik noktasında da önemli bir adım atılmış olacak.

Ülkemizin ekonomik ve politik bağımsızlığı için bu projeler çok mühim. Planlanan işlerin boyutuna bakacak olursak elbette ki bunlar uzun vadeli hedefler. Bu bakımdan siyasi istikrar mutlaka devam etmeli ki anlatılanlar hayata geçebilsin.

[email protected]