Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Aralık 2024

'Türkiye'nin Ebedî Sakinleri'

Şehirlerimizin üstü kadar altı da çok kıymetlidir. Ebediyete göç eden büyüklerimizi mutlaka hatırlamalı, onları rahmetle anmalıyız.

Gazze, Halep, Beyrut ve diğer İslam şehirlerine katil, hırsız ve Siyonist İsrail terör örgütünün uyguladığı soykırım ve yaptığı tahribat, hepimizi uyandırmalı, dirilişe sevk etmelidir. Zira şehirlerimizin üstü kadar altı da hazinedir. Soysuz caniler, masum insanları katletmekle kalmıyor, türbelerine, mezarlıklarına da barbarca saldırıyorlar.

Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri adıyla her pazar günü Yeni Dünya Vakfı’nda başlattığımız anma toplantıları, şükürler olsun ki büyük ilgi görüyor. Vefat yıldönümlerinde andığımız âlimlerimizi, şairlerimizi, yazarlarımızı, sanatkârlarımızı ve mütefekkirlerimizi daha yakından tanıyor ve onları anlamaya çalışıyoruz. Büyüklerimizin hayatları, idealleri ve hizmetleri, yakınları ve konuşmacılar tarafından anlatılıyor. Neşredilmiş eserleri ve henüz yayımlanmamış kitapları üzerinde duruluyor. Programları yakından takip eden yayıncılar bu konuda üzerlerine düşen görevleri hatırlıyor ve unutulmuş abide şahsiyetlerin eserlerini hazırlamaya başlıyorlar. Bir diğer çalışma da yakınları tarafından gerçekleştirilmeye başlanıyor. Anılan müellifin hayatı, davası, fikirleri ve eserleri üzerinde merhumun en yakını, oğlu, kızı veya torunu bir biyografi kitabı hazırlamaya başlıyor. Şüphesiz bu olumlu gelişmeler, son derece önem arz eden hayırlı faaliyetlerdir.

ZEYTİNBURNU’NDA BAŞLAMIŞTI

Bu projeyi ilk olarak ESKADER adına Zeytinburnu Belediyesi’ne 2010’lu yıllarda teklif etmiştik. Hemen kabul edilen “Zeytinburnu’nun Ebedî Sakinleri”, uzun süre devam etmişti. Merkezefendi Mezarlığı ile Zeytinburnu’nun diğer mezarlık ve hazirelerinde, türbelerinde yatan büyüklerimiz tek tek rahmetle anılmıştı. Hem onlar hakkında toplantı düzenlemiş, hem de kabirlerini ziyaret etmiştik. Hatırladığım kadarıyla andığımız kişiler arasında Ken’an Rifaî, Sâmiha Ayverdi, Abdülhak Şinasi Hisar, Tanburi Cemil, Çallı İbrahim ve Ergun Göze de vardı. Tabii bu zatları yakından tanıyan konuşmacıları dinlemiştik. Bunun ardından Üsküdar Belediyesi himayesinde “Üsküdar’ın Ebedî Sakinleri” programını hazırladık ancak bu uzun süreli olamadı, birkaç toplantı ile son buldu.

EYÜPSULTAN TOPRAKLARINDA

Bu yılın mayıs ayının 25’iydi. O gün, Cağaloğlu’ndan Eyüpsultan’a taşınan ve bu mübarek semtte yeni binası yapılan Yeni Dünya Vakfı’ne davetliydim. Vakıf, daha Cağaloğlu iken de “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”ne ev sahipliği yapmıştı. Salgından önce bu sohbet serisinin sonuncularını Hasan Paşa Medresesi’nde tamamlamıştık. Vakfın yeni binası ise Eyüpsultan Camii’nin tam karşısındaydı. O gün bu semtte neler yapılabileceği sorulunca ben de “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” burada yâd edilmeli, sonra da kabirleri ziyaret edilmelidir.” dedim. Vakıf Başkanı Mahmut Göksu ve diğer yöneticiler bu fikri beğendiler. “Peki ne zaman ve kiminle başlanır?” diye sorduklarında da “Bugün üstad Necip Fazıl’ın doğum yıldönümü, yarın da vefatının sene-i devriyesidir. Şairler Sultanımız bize ‘Tabii, benimle başlayacaksınız.’ diyor. Teklif kabul gördü ve ertesi günü merhum şairimizi rahmetle andık. Sonra arkası geldi. Eyüpsultan Mezarlığı’nda ve diğer kabristanlarda yatan büyüklerimiz çok. Bunları vefat yıldönümlerine göre anmalıydık. Öyle de yaptık. Toplantılar kısa zamanda duyuldu ve ilgi görmeye başladı. Önce küçük bir toplantı salonunda yaptık toplantılarımızı. Sonra geniş olan konferans salonuna geçtik. Kültür sanat sezonunun genelde kapalı olduğu yaz aylarında başlamıştık ve şükürler olsun ki, aralıksız biçimde bugüne kadar devam etti.

KABİR ZİYARETLERİ

Tabii bizim toplantıların değişmez kuralı, hakkında toplantı yapılan zatı bir de kabri başında yâd etmek. Bu değişmez kuralımızdı. Toplantılar yaklaşık bir buçuk saat sürüyor, ardından uzak yakın demeden hakkında program yapılan büyüğümüzün mezarına gidiliyor ve orada da Kur’an-ı Kerim ve Fatihalar okunuyor, dualar ediliyor. Bazen ilginç hadiselere de şahit oluyoruz. Yerini bildiğimizi zannettiğimiz büyüklerimizin mezarlarına, uzun aramalardan sonra ulaşabiliyoruz. Aileden, yakınlarından birileri varsa mesele yok, rahatlıkla maksadımıza ulaşıyoruz. Ama doğrusu Ali Rıza Sağman, İbrahim Kafesoğlu ve Zaptiye Ahmet’in kabirlerini bulmakta bir hayli zorlandık. Hele Ali Rıza Sağman’ın Tokmaktepe Mezarlığı’nda sandığımız kabrini ziyaret için iki ayrı gün gittiğimiz hâlde bulamamıştık. Edebiyat öğretmenimiz Zeki Gezer, üçüncü hafta biraz daha yukarıda olan Edirnekapı Şehitliği’nin Necatibey Mezarlığı bölümünde buldu ve fotoğrafını çekti. O kadar çok sevindik ki… Unutulmaz hafız, bestekâr, hanende ve tarihçi Ali Rıza Sağman’ın demek ki uzun zamandan beri ziyaret eden olmamıştı. Hâlbuki ne güzel eserleri, besteleri vardır. Meraklısı iyi bilir.

FATİH’TE DE BAŞLIYOR

Programlarımızın fotoğrafları Özkan Karaca tarafından çekiliyor, Haberi ise Gülbeyaz Balta yapıyor. “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programları kısa zamanda duyuldu, takdir gördü. Ancak ben bu hayırlı faaliyetlerin benzerlerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. İlk teklifim davet edildiğim Erkam Radyo’daki arkadaşlara oldu. Niçin “Üsküdar’ın Ebedî Sakinleri” bu güzel ilçemizde başlamasın? Ki sadece Karacaahmet’te yüzlerce edibimiz, şairimiz, sanatkârımız, mütefekkirimiz ve din adamımız yatıyor. Her hafta biri anılabilir ve kabir ziyaretlerinde bulunulabilir. Arkadaşlar bunu düşüneceklerini söylediler. Ama hemen atağa geçen Fatih’in cevval sivil toplum kuruluşlarından Bilim ve İnsan Vakfı yöneticileri oldu. Vakfın Başkanı Turan Kıratlı, “Fatih’in Ebedî Sakinleri” programına başlayacaklarını söyledi. 3 Ocak Cuma günü vakfın merkezinde program başlayacak. Saat 15.00’teki toplantıda çağ açıp çağ kapatan büyük sultan Fatih Sultan Mehmed Han yâd edilecek. Sonra da Fatih Camii’nin arkasındaki türbesi ziyaret edilecek.

GAZİANTEP DE HAREKETE GEÇTİ

İstanbul başlar da Anadolu durur mu? İlk olumlu haber Gaziantep’ten geldi. Bu güzel şehrimizde yıllardan beri Çelebi adında kıymettar bir kültür sanat dergisi çıkaran Ahmet Şahin kardeşimiz ve dostları, “Gaziantep’in Ebedî Sakinleri”ni Ocak ayında başlatıyorlar. Onlar da Fatih gibi ayda bir olmak üzere bölgenin bir büyüğünü rahmetle, muhabbetle ve hürmetle yâd edecekler. Şimdiden isimleri bile belirlemişler. Bu tür faaliyetlere basında en çok değer veren Milat gazetemizde inşallah ayrıntılı haberi okuyacağız. Bence İstanbul’un diğer ilçeleri de, Anadolu’muzun müstesna şehirleri de bu hayırlı hizmete hemen başlamalı ve Gaziantep’i bu örnek davranışında takip etmelidir. “Ebedî Sakinleri” projesini benimseyecek şehirler arasında öncelikle Bursa, Konya, Sakarya, Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya, Trabzon, Erzurum ve Diyarbakır’ı bekliyorum. İnşallah sadece bu şehirlerimizde değil bütün illerimizde benzer vefa toplantıları ve ziyaretler yapılacaktır. Ne diyelim: “Niyet hayr, akıbet hayr!” BUGÜN MİLLÎ ŞAİRİMİZİ ANACAĞIZ

“Millî Şair”imiz ve mütefekkirimiz Mehmed Âkif Ersoy’u, bugün vefatının 88. Yıldönümünde Eyüpsultan’da rahmetle yâd edeceğiz. Edebiyat ve fikir dünyamızın mümtaz siması Mehmed Âkif’in destansı hayatı, “İstiklal Marşı”nın yazılışı, şiirlerindeki muhteva ve fikirleri ele alınacak. Konuşmacılar edebiyatçı yazar Abdurrahman Şen ve şairimizin torunu Selma Argon Ersoy. Abdurrahman Şen, Âkif’in ideallerini dile getirdikten sonra şairimiz hakkında hazırladığı kitabı ve senaryosunu yazdığı filmin hikâyesini dinleyicilerle paylaşacak. Selma Argon Ersoy ise dedesi ile ilgili ilgi çekici hatıraları anlatacak. Anma toplantısı, Yeni Dünya Vakfı’nda devam eden “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programında gerçekleşecek. Saat 16.00’da başlayacak olan programın ardından merhum şairimizin Edirnekapı Şehitliği’ndeki kabri ziyaret edilecek. Ruhuna Kur’an-ı Kerim ve Fatihalar okunacak, duada bulunulacak. Bu hafta da bütün katılımcılara kitap hediye edilecek.

31’NCİ PROGRAM GERÇEKLEŞİYOR

Yeni Dünya Vakfı’nda her pazar günü düzenlediğimiz “Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programında şimdiye kadar sırasıyla, ilim, fikir, kültür, sanat, edebiyat ve inanç dünyamızdan Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim, Bekir Berk, Nusret Özcan, Necla Pekolcay, Erdem Bayazıt, Ali Nar, Zaptiye Ahmet (Ahmet Yücel), Mustafa Sabri Küçükaşçı, Mustafa Miyasoğlu, Babanzâde Ahmed Naim, İbrahim Kafesoğlu, Şule Yüksel Şenler, Ebu Eyyübe’l-Ensari (Eyüp Sultan Hazretleri), Asaf Ataseven, Ali Rıza Sağman, Mustafa Bilgi, Hüseyin Movit, Mehmed Fırıncı (Mehmed Nuri Güleç), Ömer Nasuhi Bilmen, İsmet Miroğlu, Zekâi Dede, Ömer Öztürkmen, Bahaeddin Özkişi, Ahmet Kekeç, İdrîs-i Bitlisî, Mustafa Sungur, Hasan Basri Çantay, Sabahattin Zaim ve Sadreddin Yüksel rahmetle, hürmetle ve muhabbetle yâd edildiler. Kısmet olursa bu pazar, “Eyüpsultan’ın Ebedî Sâkinleri” programlarının 31’ncisi gerçekleşecek. İlgiyle takip edilen toplantılara katılmak serbest.